STUT-møte 19. oktober 2022

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. referat: Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

  • Forslag til statsbudsjett har kommet, og UiO har fått 20 nye studieplasser i nukleære fag. Vi jobber videre med Kjeller-satsingen og løfter saken til neste statsbudsjett.
  • Regjeringen foreslår å innføre studieavgift for studenter som kommer fra land utenfor EØS og Sveits. Regjeringen foreslår også redusert stipendandel til norske studenter som studerer utenfor EØS og Sveits.
  • Hanne Sølna og Knut Mørken var forrige uke på seminar med utdanningskomiteen. Dag én handlet om fremtidige kompetansebehov, og dag to handlet om IT i utdanning. Dessuten presenterte Knut MNs nye økonomimodell. 

 

Sak 2: Masterrekruttering

Knut Mørken innledet med spørsmål og momenter som instituttene kan gjennomgå i forbindelse med masterrekkrutering (se presentasjon). Vi åpnet for diskusjon:

  • MI: Det er viktig at det er sammenheng mellom opptakskravene som står på nettsidene og den virkeligheten studentene møter når de tar et program.  
  • IFI: Det har vært mye fokus på intern rekruttering til master, altså synliggjøring av veier fra BA til MA internt på MN. IFI etterlyser en rekrutteringsstrategi for master også utad.
  • IBV er i ferd med å gjøre en ekstern evaluering av rekrutteringsarbeidet sitt. Rapporten kommer før jul.

  • FI jobber aktiv med rekruttering og vurderer å legge inn krav om programmering i sine masterprogram. Erfaringen er at programmeringskunnskaper er viktig for at studentene skal lykkes.

  • ITS jobber mye med masterrekruttering. ITS savner mer infomateriell. Har mye eksterne søkere og trenger brosjyrer, nettsider etc. ITS må se utenfor UiO etter masterkandiater (Oslomet, NTNU, UiB etc.) og ønsker å samarbeide tett med MN om dette.

  • ITA har et lite masterprogram med 10 plasser. Opplever at 90 prosent av kandidatene kommer fra BA på FI. ITA har ca tre ganger flere søkere enn plasser.

Knut avsluttet med å foreslå at vi kanskje skal bruke ITS som en "rekrutteringspilot" i dette arbeidet, siden ITS har stort fokus på masterrekruttering.

Det kommer et seminar om masterrekruttering i midten av november. Mer informasjon om dette, samt en tydeliggjøring av prosessen rundt masterrekruttering fremover, kommer.

Masterrekruttering

Sak 2: Skolebesøk 

Merete Alm presenterte skolebesøksordningen og forslag til en omlegging av ordningen. Omleggingen går ut på å i større grad ta hensyn til kompetansemålene i skolen og hvilke områder skolene ikke selv dekker innenfor pensum. Se presentasjon margen.

I diskusjonen som fulgte, ble det kommentert at alle institutt bør gå inn i lærerplanen og sjekke den. Målet blir å finne ut hva skolene ikke selv dekker av pensum og legge opp tema/presentasjon for skolebesøkene utfra det.

Det ble også kommentert at det er viktig å bruke erfarne studenter til disse skolebesøkene.

Skolebesøksordningen – omlegging

 

I et notat til Utdanningskomiteen blir et nytt UiO-studietilbud i bærekraft beskrevet (se notat i marg). Knut ga en bestilling til utdanningslederne:

•     Er det noen på ditt institutt som ønsker å tilby/bidra til introduksjonsemnet (fellesemnet) og ha ansvar for forvaltningen av emnegruppen?
•     Har instituttet eksisterende bærekraftsemner som kan inngå i emnegruppen?

Se ellers notatet. 

MN har frist 1/11 på å melde til UiO. MN bør samordne seg her og ikke melde inn mer enn ett forslag på obligatorisk emne, men som det framgår av teksten vil dette emnet være bredt og typisk omfatte flere miljøer. Det bør derfor være rom for bidrag fra flere miljøer ved MN (og andre fakulteter).

Anja Røyne vil holde i dette fra MNs side. Interesserte blir bedt om å ta kontakt med henne så snart som mulig. Saken kommer opp igjen på neste STUT.

Studietilbud i bærekraft
Publisert 25. okt. 2022 13:26 - Sist endra 25. okt. 2022 13:26