English version of this page

FLUFFY – Fluoridbaserte Na-ion batterikatoder for stasjonær energilagring

FLUFFY-prosjektet har som mål å akselerere forskningen på stasjonære energilagringssystemer ved å utvikle katoder for avanserte natrium-ionbatterier.

Om prosjektet

Med en økende bruk av fornybare, men væravhengige energikilder, er det nødvendig å etablere pålitelige systemer for å lagre energi som vil sikre en jevn forsyning av utslippsfri energi. Mens litium-ion-batterier for øyeblikket er den foretrukne teknologien for bruk innen elektrisk mobilitet, så eksisterer det allerede nå bekymringer til langvarig tilgjengelighet, bærekraft og kostnader for påkrevde råvarer som kobolt, nikkel, litium eller kobber. Alternativet natrium-ion batterier har vist seg å være en lovende og bærekraftig løsning grunnet relativt høy energitetthet, lang levetid og kostnadseffektivitet.

Mål

FLUFFY-prosjektet vil fokusere på å identifisere fluoridavledede materialer som katodematerialer som maksimerer elektrokjemisk ytelse, levetid og minimerer miljøpåvirkningen til natrium-ionbatterier. Den høye elektronegativiteten til fluor øker elektrokjemiske egenskaper og kjemisk stabilitet, noe som gjør disse materialene ideelle for batteriapplikasjoner. Vår "mixed-anion" tilnærming vil ytterligere modifisere fluoridkjemi for å øke ionisk og elektronisk ledningsevne.

Finansiering

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd (nr. 343193 (NFR.no)) Tildelingssum: 8 millioner NOK. 

Prosjektperiode

2023-2026

Utstyr/ Infrastruktur

 

 

Publikasjoner

  • Fjellvåg, Øystein Slagtern; Gonano, Bruno; Bernal, Fabian Leonardo Martinez; Amedi, Salah Bra; Lyu, Jike & Pomjakushin, Vladimir [Vis alle 12 forfattere av denne artikkelen] (2024). Order-to-Disorder Transition and Hydrogen Bonding in the Jahn-Teller Active NH<inf>4</inf>CrF<inf>3</inf> Fluoroperovskite. Inorganic Chemistry. ISSN 0020-1669. 63(23), s. 10594–10602. doi: 10.1021/acs.inorgchem.4c00931.

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 3. okt. 2023 17:05 - Sist endret 16. nov. 2023 13:21

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere