English version of this page

Aktuelle saker

Publisert May 16, 2018 11:16 AM

The Chinese company Jinko Solar is currently the world’s largest producer of solar panels, and it manufactures the solar cells with the highest efficiency. Jinko Solar is also a key partner in the INTPART-project SiNorAPV: Sino-Norwegian Alliance in Photovoltaics, coordinated by Prof. Andrej Kuznetsov at the Centre for Materials Science and Nanotechnology (SMN), UiO. SiNorAPV is now looking for MSc- and PhD-students from UiO, NTNU, NMBU and UiA, who would like to spend a two-week internship this summer at the Jinko Solar factory near Shanghai. Five internships are available in 2018, the call can be found here.

Publisert 4. mai 2018 11:10

The second annual prize will be awarded on June 12th 2018.

Publisert 19. mars 2018 16:35

9. mars la Forskningsrådet ut den siste oppdaterte beskjeden om tildelingene fra ENERGIX-programmet hvor SMN er med på hele 2 av 4 tildelinger for prosjekter i kategorien «Grensesprengende nye ideer eller metoder innenfor energiforskning».

Publisert 14. mars 2018 15:17

Fra 1. mars i år har SMN hatt en ny leder.

Publisert 13. mars 2018 10:55

Styret ved Universitetet i Oslo har i dag tilsatt Vebjørn Bakken som direktør for UiOs tverrfaglige satsing til fremme av nye måter å bruke energi på for å redusere klima- og miljøproblemer, UiO:Energi.

Publisert Mar. 6, 2018 11:18 AM

UiO:Energy will fund summer research projects within sustainable energy for students between April and October 2018. All students currently enrolled in a master or relevant professional degree program at the University of Oslo are eligible to apply.

Publisert 16. feb. 2018 15:54

Professor Truls Norby og partnere har utviklet en ny elektrolyse-metode som kan brukes til flere lure ting, som å omdanne en blanding av metan og vanndamp til komprimert hydrogen og ren CO2-gass. Ren CO2 kan lagres i Nordsjøen og berge klimaet, mens hydrogenet kan brukes som drivstoff.

Publisert 16. feb. 2018 15:48

Utviklingen innen solenergi går raskt, og hver dag etableres store og små anlegg som produserer elektrisitet direkte fra sola. Dette skjer over hele verden, og nå tar det også av i Brasil - et land med et enormt potensial når det gjelder produksjon og muligheter for effektiv utnyttelse av elektrisitet fra solceller.

Publisert Dec. 13, 2017 12:22 PM

MoZEES is a Norwegian Research Center on Zero Emission Energy Systems with focus on battery- and hydrogen technology for transport applications. On December 5th, MoZEES PhD students and postdocs, the center management, supervisors and some user partners gathered at Lysebu, Oslo, for a day of scientific discussions and networking.

Publisert Oct. 30, 2017 11:03 AM

UiO:Energy attended the Energy Info Days and the UNI-SET conference in Brussels. During the Horizon 2020 Energy Info Days new funding opportunities offered by the Energy Work Programme 2018-2020 were presented while during the UNI-SET conference views on the design of future energy education and research programs were exchanged.