Disputas: Mikjel Thorsrud

M. Sc. Mikjel Thorsrud ved Institutt for teoretisk astrofysikk  vil forsvare sin avhandling for graden ph.d.: Cosmologies with Gauge Vector Interactions.

Tid og sted for prøveforelesning

M. Sc. Mikjel Thorsrud.

Se prøveforelesning.

Bedømmelseskomité

  • Professor Sabino Matarrese, Dipartimento di Fisica e Astronomia "G. Galilei", Università degli Studi de Padova, Italy
  • Reader in Astronomy Hiranya Peiris, Department of Physics and Astronomy, University College London, United Kingdom
  • Førsteamanuensis Boris Gudiksen, Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo

Leder av disputas

Professor Øystein Elgarøy

Veileder

Sammendrag av avhandlingen

Kosmologiske data gir en unik mulighet til å lære om fundamental fysikk ved energier eller lengdeskalaer vi aldri vil få tilgang til via akseleratorer. Slike data indikerer at partikler beskrevet av standardmodellen kun utgjør 5% av universet, resten er i en såkalt mørk sektor som blant annet forårsaker at universets utvidelse akselererer.

Denne doktorgradsavhandling analyserer kosmologiske konsekvenser av modeller med vektorfelt. Inntil nylig har vektorer blitt ignorert i kosmologisk modellbygging, i stor grad fordi de bryter med det såkalte kosmologiske prinsipp, et filosofisk prinsipp som blant annet sier at universet ser likt ut i alle retninger. Nye data indikerer imidlertid at universet kan ha spesielle retninger, som har medført en økende interesse for vektorer i kosmologi. I sitt doktorgradsarbeidet har Mikjel analysert nye universmodeller hvor vektorer har en sentral rolle, undersøkt om modellene er teoretisk konsistente og hva slags type signatur de er forventet å produsere i kosmologiske data. 

Publisert 4. sep. 2014 09:10 - Sist endret 18. aug. 2021 14:31