Aktuelt innen forskning

 • Tanzania Det elektroniske avfallets videre liv skal granskes 15. nov. 2019 11:51

  Med krefter fra natur- og samfunnsvitenskap er målet i forskningsprosjektet AnthroTox å kartlegge skadevirkningene av elektronisk avfall på miljø og helse. Samarbeidet skal gi svar på hva som skjer og hvorfor – og hva konsekvensene er.

 • Forskere ved CTCC og Hylleraas-senteret Forskerne ved Hylleraas-senteret jakter på kjemiens hellige gral 14. nov. 2019 08:15

  For ti-tolv år siden kunne kvantekjemikerne i Oslo og Tromsø lage modeller av isolerte molekyler i datamaskinene, for å studere dem. Nå sikter de mot kjemifagets hellige gral: Evnen til å beregne hvordan nye kjemiske bindinger kan brytes og lages i et komplekst miljø – slik at de kan lage helt nye kjemiske stoffer.

 • Adeliepingviner som ruger Pingviners rugerytme gir hanner og hunner ulike doser miljøgifter 12. nov. 2019 16:55

  Mamma og pappa adeliepingvin har hver sin lange økt med faste mens de passer på egg og kylling. Det ser forskerne spor av når de måler miljøgifter i blodet.

 • ai_klima_frode_stordal-507px Kunstig intelligens bedrer klimamodellene 7. nov. 2019 10:32

  Klimaendringene påvirker vegetasjonen. Endringene i vegetasjonen påvirker også klimaet. For å skjønne denne sammenhengen skal klimaforsker Frode Stordal bruke kunstig intelligens.

 • ai_matematikk Manipulering og hemmelighetskremmeri kan ødelegge kunstig intelligens 6. nov. 2019 06:00

  Ingen kommer på innsiden av kunstig intelligens. Kunstig intelligens er dessuten lett å lure. Ny matematikk kan ta innersvingen på begge utfordringene.

 • overvekt-507 Vil ha samarbeid om betre diabetesbehandling 1. nov. 2019 07:20

  Overvekt og diabetes er to parhestar som vert stadig større samfunnsproblem. Førstelektor Eili Tranheim Kase ved Farmasøytisk institutt ynskjer eit Senter for forskingsdriven innovasjon for å betra hjelpa til pasientane.

Forskningsarrangementer

19 nov.
13:15, Kristen Nygaards sal (5370), Ole-Johan Dahls hus, Gaustadalléen 23B
21 nov.
12:15, Kristine Bonnevies Hus, Bikuben - Nucleus