Aktuelle forskningssaker - Side 15

Publisert 29. juni 2016 12:33

Er du på ferie i Norge i sommer, er interessert i den geologiske historien til området du befinner deg i, og har en iPhone/iPad? Da kan du sjekke ut den nye gratis appen Norges Geologi, utviklet av Kjetil Indrevær, postdoktor ved Institutt for geofag.

Publisert 21. juni 2016 15:44

Permafrosten forsvinner flere steder i landet, noe som øker faren for steinsprang og utslipp av klimagasser. Men hvor er risikoen størst? Et nytt kart gir bedre oversikt.

Publisert 13. juni 2016 09:30

Nylig foretok en dansk-norsk forskergruppe re-prosessering av tusenvis av flyfoto av Grønlands kystlinje til en 3D modell. Med den kunne de fastslå nøyaktig grenser for innlandsisen på 1970- og 80-tallet, og for eksempel måle endringer i bremassen. Dataene er fritt tilgjengelig for alle.

Publisert 10. juni 2016 00:00

Kvinner som bruker visse medisiner under svangerskapet, opplever av og til at de føder barn med skader. Men: Hvordan kan vi egentlig vite om det er sykdommen eller medisinene som forårsaker fosterskadene? Forskere ved Harvard og UiO har funnet på noe lurt for å komme til bunns i saken.

Publisert 4. juni 2016 08:32

I 1783 tok den særegne islandske kratervulkanen Laki livet av tusenvis av mennesker i Vest-Europa. Et nytt utbrudd kan komme når som helst – for eksempel i dag eller om 500 år.

Publisert 3. mai 2016 00:00

Mange gravide og ammende kvinner unnlater å bruke trygge medisiner, fordi de frykter skader på fosteret eller barnet. – De blir ofte skremt av feilaktig informasjon og dårlige råd som spres via internett, forteller Marie Bråthen og Marthe Sætre Waka.

Publisert 26. apr. 2016 00:00

Drogesamlingen ved Farmasøytisk institutt inneholder mer enn 900 preparater, og professor Arnold Nordal er den enkeltpersonen som har satt størst spor etter seg i samlingen.

Publisert 5. apr. 2016 00:00

Legemiddelindustrien har utviklet mange medikamenter som kan drepe sykdomsfrem­kallende bakterier, men bakteriene behersker tallrike teknikker for å forsvare seg. De kan blant annet gjenkjenne og kvitte seg med farlige stoffer før de rekker å gjøre skade.

Publisert 16. mars 2016 00:00

Mange norske kvinner bruker urtepreparater mens de er gravide. Heldigvis bruker de fleste preparater som regnes som trygge, men en av fem av dem som bruker urtemedisiner benytter preparater hvor man er usikre på skadevirkningene. 

Publisert 15. mars 2016 00:00

Oppdrettsnæringen har hatt suksess med å vaksinere laks mot angrep av bakterier, men det har vært vanskelig å finne gode vaksiner mot virus. Nå har UiO-forskere oppnådd gode resultater med å «pakke» et velkjent immunstimulerende stoff inn i nanopartikler av rekeskall-stoffet kitosan.

Publisert 8. mars 2016 00:00

Doktorgradsstudenten Kristine Opsvik Wikene har kartlagt hvordan en rekke naturlige stoffer kan blandes på spesielle måter som gjør at blandingene får sterk bakteriedrepende effekt – så sterk at den minner om å drepe bakterier med bulldozer. Universitetets innovasjonsselskap ser for seg et stort marked.

Publisert 29. feb. 2016 16:23

Siden den industrielle revolusjon har mennesket påvirket karbonkretsløpet. Men i hvor stor grad? Forskerne Helge Hellevang og Per Aagaard har laget en enkel matematisk modell for å skille mellom kildene til karbondioksid i atmosfæren. De er ikke i tvil om at det menneskeskapte karbonutslippet øker.

Publisert 1. feb. 2016 16:53

Mange breer på Svalbard oppfører seg svært forskjellig fra andre breer i verden. De ekspanderer voldsomt i noen år, trekker seg kjapt tilbake – for så å stå stille i femti til hundre år – før de eser ut igjen.

Publisert 26. jan. 2016 16:21

Henrik Svensen er geolog og svært glad i steiner. Han både skriver dem inn i egne bøker og dumper borti dem på fritiden. Denne uken vil han også slå et slag for fakultetets nye formidlere! Det har vært forelesningsstart ved MNKOM, ett av Svensens store hjertebarn.

Publisert 19. jan. 2016 00:00

Legene tar som regel hensyn til blant annet alder, kroppsvekt og nyrefunksjon når de skal beregne riktig legemiddel-dose til sine pasienter. Men sammenhengen med kroppsvekt bryter kanskje sammen hos de som sliter med sykelig overvekt.

Publisert 18. jan. 2016 16:19

Ved å finne svaret på hvordan celler begynner å samarbeide, får forskere kanskje også svaret på hvorfor de slutter med det. Det er nemlig det som skjer når en kreftcelle oppstår.

Publisert 15. jan. 2016 00:00

Fysisk trening har en rekke gunstige virkninger: Du blir i bedre form (naturligvis), og i tillegg kan du bli kvitt både depresjoner, type 2-diabetes og flere andre sykdommer. Men hvorfor det er sånn, vet vi ennå ikke nok om.