Tidslinje for mastergraden

Studiestart

Infomøte i midten av august

Det avholdes et obligatorisk informasjonsmøte i midten av august for alle nye masterstudenter. Det er viktig at du møter opp, både for å beholde plassen på studiet og for å få viktig informasjon om studiene dine.

Her finner du informasjon om informasjonsmøtet for inneværende høst. 

Masteruke

Masteruka for masterstudenter finner sted i uke 33. I løpet av denne uka blir du kjent med dine medstudenter, Fysisk institutt og Universitetet i Oslo. 

Les mer om masteruka her.

Programsider

Det forventes at du jevnlig besøker programmets nettsider. Særlig må du gjøre deg kjent med oppbygningen av din studieretning, og hva som er obligatorisk.

HMS-kurs

HMS-kurs er en del av graden til flere masterprogrammer, både for din og andres trivsel og sikkerhet. Det kreves fullførte HMS-kurs for at du skal oppnå grad. Du kan bli nektet adgang til laboratorium og opptak til emner dersom du ikke har fullført HMS-kurs. Vi vil melde deg opp i de relevante kursene i begynnelsen av det første semesteret.

Computational Science:

Studenter som er tatt opp til masterprogrammet i Computational Science må gjennomføre disse kursene:

Masterprogrammene i Fysikk og Nukleærteknologi

Studenter som er tatt opp til masterprogrammet i Fysikk eller Nukleærteknologi må gjennomføre disse kursene:

Registrering av emner, melde til eksamen og betale semesteravgiften

Frist for betaling av semesteravgift, semesterregistrering og eksamensmelding er 1. september eller 1. februar

For å beholde studieretten må du betale semesteravgiften innen 1. september for høstsemesteret og 1. februar for vårsemesteret.

Les mer om hva du må gjøre som ny student ved UiO her.

Du må registrere deg hvert semester, fristen for å gjøre dette sammenfaller med fristen for å betale semesteravgiften. Les instruksen for semesterregistrering her. Du kan også få hjelp til emneregistrering av oss den det første semesteret på studiet ditt i løpet av masteruka.

Teoretisk pensum

Det kreves at du fullfører 60 studiepoeng med teoretisk pensum i løpet av mastergraden. Hvilke emner du bør ta kan du snakke med kontaktperson eller veileder om. Flere av studieretningene har anbefalinger på programsidene og de fleste har også obligatoriske emner. Du kan ikke bytte emner i planen din uten å rådføre deg med veileder og få deres godkjenning. Dersom du ønsker å bytte emner finner du skjema for det her.

Du finner anbefalte oppbygninger av studiet på programsidene.

Veileder og masteroppgave

Vi anbefaler bruke de første ukene av studiet til å finne veileder og gjerne også en oppgave. Hvis du venter til november, må det gjøres samtidig med at du har innleveringer og eksamener i emnene du tar.

Du kan ha flere veiledere, noe vi anbefaler. Du kan også ha veiledere fra andre institutter og utenfra universitetet, men minst en av veilederene dine må være såkalt intern. For programmene Fysikk, Nukleærteknologi og Computational Science, retningene Physics og Materials Science, betyr dette at du må ha en veileder fra Fysisk institutt. For Elektronikk, informatikk og teknologi betyr dette en veileder fra Fysisk institutt eller Institutt for informatikk.

Du kan få hjelp av din kontaktperson og kan i tillegg bli inspirert her:

Listen over mulige oppgaver er ikke uttømmende, da ikke alle veiledere legger ut sine oppgaver. Tenk også på å velge en veileder du kan samarbeide godt med.

Prosjektbeskrivelse leveres innen 1. desember

Masteravtale og prosjektbeskrivelse skal leveres innen 1. desember (1. september om du skal inkludere 20 studiepoeng fra tidligere eller mer). Dette er en hard frist, og du kan miste studieplassen dersom du ikke leverer prosjektbeskrivelsen innen fristen.

Vi anbefaler at du skriver din egen prosjektbeskrivelse, i samarbeid med veileder. Du vil da få et eierskap til prosjektet og en mye bedre forståelse av hva prosjektet handler om.

Studieprogresjon

Masteravtalen er en bindende avtale mellom deg, instituttet og veileder. Det er derfor viktig at du følger planen du har lagt med veilederen din etter beste evne.

For å beholde plassen din på masterstudiet må du ha minst 50% progresjon på studiene, det vil si 30 studiepoeng progresjon i året. Du får et varsel dersom studieprogresjonen din er lav og du står i fare for å få studieretten inndratt. Du kan lese mer om studieprogresjon her.

Det er alltid lurt å ta kontakt med programkoordinator dersom du tror du ikke kommer til å kunne fullføre studieprogrammet på normert tid. Programkoordinator kan gi deg råd og veiledning dersom du opplever utfordringer i studietiden.

Innlevering av masteroppgave

Frist for innlevering av masteroppgaven er normalt 15.mai, to år etter oppstart. Fristen for innlevering av din masteroppgave blir registrert i StudentWeb etter at masteravtalen er godkjent. Presentasjon av oppgave og eksaminasjon skal foregå tre til seks uker etter innlevering, og det er hovedveileder som skal finne ekstern sensor og avtale tid for eksamen med deg og sensorene.

  1. Du må laste opp masteroppgaven din i DUO, UiOs vitenarkiv gjennom StudentWeb. Informasjon om hvordan du gjør dette finner du på nettsidene til Universitetsbiblioteket. Dersom oppgaven din skal klausuleres angir du dette når du laster den opp.
  2. Du må sende oppgaven din som pdf via UiOs filesender-tjeneste (https://filesender2.uio.no/ ) til studieinfo@fys.uio.no. I emne-feltet må det stå "(Ditt navn) - masteroppgave".

Sensur

Sensur av en oppgave på 60 studiepoeng tar vanligvis 3-6 uker. Oppgaven din blir bedømt av en intern og en ekstern sensor. Du får separat delkarakter for oppgaven og selve mastereksamineringen. 

Masterpresentasjon

Masterstudiet avsluttes med en presentasjon av oppgaven og eksaminasjon/samtale med eksamenskomiteen. Dato for eksamen avtales med student, veileder og sensorer.

Presentasjonen skal vare i 30 minutter. Du skal der gi en oversikt over oppgaven. Presentasjonen skal være på et nivå som gjør det mulig for masterstudenter i andre forskningsgrupper ved instituttet å forstå den. Etter den offentlige presentasjonen følger en muntlig eksaminasjon/samtale om oppgaven med eksamenskommisjonen. Presentasjonen kan sammen med eksaminasjonen/samtalen være justerende på sensuren for masteroppgaven.

Informasjon om tidspunkt og sted for mastereksamen blir publisert på nettsiden til Fysisk institutt.

Mange studenter står på trappa foran Fysikkbygget og er glade.
Fra avslutningssermonien 2023. Foto: Hilde Lynnebakken
Publisert 12. okt. 2023 06:52 - Sist endret 12. okt. 2023 10:13