Arbeidspraksis- siste blogginnlegg

Da er jeg kommet til slutten av arbeidspraksis oppholdet mitt. Fra å studere informasjon fra viltkamera og sette de opp selv, til å telle blåbærfrø i laboratoriet, har det vært en fin mulighet til å se hvordan hverdagen til en forsker kan se ut. Men det har også vært en mulighet til å se om dette er en livsstil jeg tror ville passet meg. 

Petri skål, med små frå fra at blåbær.

Dissikerte blåbær under stereolupe. Foto: Katrine Melaa, UiO.

Denne praksisplassen har gitt meg et innblikk i tålmodigheten og presisjonen som kreves hos en biolog for å utføre de oppgavene de gjør, som det jeg fikk oppleve under tellingen av blåbær frø (fant blant annet hele 97 frø i et lite blåbær!), og gleden som kommer når en andel av et prosjekt er ferdig. Hvordan man henter fram utholdenhet når man under regn og kulde arbeider med batterier og minnebrikker under oppsett av viltkamera, og lykken når man etterpå har samlet inn ny informasjon om dyrelivet til et området. Ikke minst når alle 127 blåbærene er tatt og frøene er tørket og veid, og man vet at informasjonen nå går videre for å finne ut om store problemstillinger. Resultatene fra blåbærene vil blant annet si noe om hvordan samspillet mellom pollinatorer, som humler, og blåbær påvirkes av klimaendringer.

Noe jeg syntes var veldig spennende med denne praksisplassen var hvor variert en arbeidsdag til en biolog hos NINA kan være. Fra feltarbeid i naturen til laboratoriet arbeid og punching av data, har det latt meg bruke noe av de praktiske kunnskapene jeg har lært fra tidligere emner ved universitetet. Det har blant annet vært muligheter til å arbeide selvstendig og to-og-to under planleggingen av kjørerutene for oppsett av viltkamera. Det var kjekt!  
 

Det var også berikende å få arbeide sammen med og bli kjent med noen av forskerne hos dem. En av dagene tok jeg blant annet notater for en av instituttets ferskvann biologer (det er få og behov for flere, så her er det jobbmuligheter folkens!) mens han fant mål på ulike fisker, som Abbor. Ellers har oppgavene handlet om terrestriske dyr og planter. Ettersom jeg kunne tenke meg å jobbe innen marinbiologi fikk jeg vite at Bergen hadde et litt større miljø for dette enn her i Oslo, en kunnskap jeg vil ta videre med meg når jeg skal søke etter master. 
 

Nå har jeg arbeidet her i over 140 timer og praksis stillingen har virkelig overgått forventningene mine. Det har vært en nyttig erfaring, og jeg har fått øynene opp for hvordan karrierelivet kan se ut. NINA virker som et institutt med stor variasjon av fagområder, med et inspirerende miljø, noe jeg fikk blant annet se under lunchtidene. Det er absolutt en praksisplass jeg vil anbefale andre studenter som ønsker et innblikk i hverdagen som forsker. 

Av Katrine Wilhelmsen Melaa
Publisert 22. jan. 2020 10:25 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.