Arbeidspraksis hos NINA: starten

Mine forventninger og oppstart på praksisplassen!

Et ungt rådyr ser rett inn i kameralinsen på et viltkamera

Rådyr som ser rett inn i vilkamera. Foto: NINA

Før jeg begynte på universitetet hadde jeg ingen erfaring innen biologi, hadde hverken biologi på videregående eller noen andre inntrykk om hva det ville si å være biolog, og dermed var det helt tilfeldig valg av studieretning. Likevel søkte jeg og har ikke angret et sekund siden. Fant raskt ut hvor utrolig fascinerende naturen og biologien er. Utover i bacheloren fikk jeg en utfordring da jeg måtte begynne å velge frie emner og jeg ikke kunne velge alle (skulle gjerne gått alle masterretningene om det var mulig). Når muligheten for å søke praksisplass kom, visste jeg at dette var en bra mulighet for å få et innblikk i hvilket retning som passer meg.

Rovdyr avdelingen hos NINA

I praksisemnet BIOS3050 skal jeg jobbe ca 140 timer i løpet av semesteret hos et firma. Jeg var heldig og fikk praksisplass hos Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) hvor jeg både skal jobbe i felt og med kontorarbeid. NINA består av et bredt spekter av ulike biologer, dette er en av grunnene til at jeg ville ha praksisplass hos akkurat de. De har en rovdyr avdeling, dette er den første avdelingen jeg ble introdusert til. Her jobber det alt fra bachelorstudenter til phd utdannede. Det er også en stor akvatisk avdeling hvor det er mye samarbeid innad i avdelingen samt med andre bedrifter og mye individuelt arbeid. NINA har også flere enkeltpersoner som jobber alene i sitt eget fagområd. Det blir utrolig spennende å bli introdusert til de ulike avdelingene utover i semesteret å få sett hva de jobber med.

En mår stirrer rett inn i et av viltkameraene til NINA.  Foto: lånt med tillatelse fra NINA

Viltkameraer

Etter to arbeidsdager har jeg fått hilst på flere av de ansatte og fått en veldig godt inntrykk. Min første arbeidsoppgave (i rovdyr avdelingen) var å gå gjennom bilder fra viltkameraer som er satt ut rundt om i Norge. Her skulle jeg identifisere ulike dyr som kameraene fanger opp, som inkluderte ulv, rev, mår og mange andre dyr. Dette kunne være utfordrende da mange av bildene var nattbilder og uklare. I rovdyr-avdelingen er sitter vi sammen i et delt kontor, dette er veldig hyggelig og er lett å bli kjent med de ansatte og jeg får høre litt om hverdagen deres. Under lunsjen samles alle på lunsj-området, her går samtalen i biologi temaer, og det er veldig gøy å høre hva hverdagen til de ulike går ut på, og hvordan de samarbeider på tvers av avdelinger om metoder og teknikker.

En rev løper forbi. Foto: bilde lånt med tillatelse fra NINA. 

Hittil trives jeg veldig godt i miljøet hos NINA og ser veldig frem til å jobbe hos de ulike avdelinge og se hvordan er typsik arbeidsdag ser ut. Jeg ser også frem til å lære ulike systemer vedrørende data og statistikk, og se hvordan det arbeides i felt. Og kanskje i løpet av semesteret så blir jeg litt mer sikker på hvilken retning jeg selv vil gå.

Av Elisabeth Kirkerød
Publisert 25. okt. 2019 11:52 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.