Biologi i praksis

Denne høsten startet jeg på det siste året av bacheloren min i biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Etter to intense år med tilegning av kunnskap fra biologiens mange felter har jeg funnet ut at temaer som planters mangfold, systematikk og økologi er det som vekker min interesse mest. Heldigvis for meg var en av praksisplassene jeg kunne velge i Botanisk hage hvor alle disse temaene er relevante.

Luftfoto av botansiks museum. grønne hager rundt gammel murbygning.

Botansik museum på Tøyen. Foto: Arthur Sand/UiO

Hvorfor velge arbeidspraksis?

For meg er det veldig spennende å ha arbeidspraksis i Botanisk hage fordi dette stedet reflekterer mine faglige interesser og jeg har vært der mange ganger tidligere på eget initiativ for å se på plantene og lære så mye som mulig. Botanisk hage er en del av Naturhistorisk Museum og noe mange ikke er klar over er at hagen er et museum i seg selv. Med flere tusen plantearter fra hele verden vil dette gi meg et unikt innblikk i plantemangfoldet både i og utenfor Norge. Hittil i studiet har lyspunktene vært ulike feltkurs på Finse og i Drøbak. Der fant jeg ut at plantebiologi er noe jeg vil fortsette videre med. Bortsett fra dette har studiet bestått av mye lesing og lab-arbeid, men nå er det endelig tid for praksis!

Dette blir min første arbeidserfaring innen biologi og jeg gleder meg til å sette i gang. Jeg har valgt å ta praksisemnet fordi jeg ønsker erfaring med å være i en faglig relevant jobb. Det blir spennende å bruke kunnskapen jeg har opparbeidet meg i løpet av de to siste årene i praksis og få en smak på hvordan en arbeidsdag for en biolog kan være. Jeg er selvfølgelig spent på hvordan det blir å jobbe så mye selvstendig da det innebærer mye ansvar og kunnskap, men dette tror jeg vil gå veldig bra så fort jeg har blitt introdusert for arbeidsoppgavene og fått tilstrekkelig med opplæring.

Hva går arbeidet ut på?

Praksisarbeidet har ikke startet for fullt enda, men jeg har møtt biologene fra Botanisk hage som jeg skal jobbe sammen med og de har gitt meg en innføring i databasen som skal brukes i arbeidet. Møtet med min nye arbeidsplass har hittil vært en veldig positiv opplevelse og jeg har blitt tatt godt imot.

Botanisk Hage har plantesamlingen sin dokumentert i en database, og denne må oppdateres hele tiden ettersom noen planter dør og nye blir samlet inn. Min jobb i hagen blir å teste ut en mobilapp for kontroll av at informasjonen i databasen er riktig. Appen skal også brukes til å stedfeste planter på kart og legge til nye plantearter i databasen. Den andre delen av praksisarbeidet vil gå ut på å lage skilter over plantefamilier, noe som gir mulighet for å sette et evig preg på hagen. Jeg ser frem til å komme i gang med arbeidet og jeg er sikker på at dette blir en spennende praksisperiode, spesielt fordi jeg får muligheten til å jobbe både ute i hagen og inne på PC og i tillegg få bedre kjennskap til plantesystematikk.

 

Av Hedvig Elisabeth Mjoeen
Publisert 25. okt. 2019 13:08 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.