Hvorfor valgte jeg arbeidspraksis?

I arbeidspraksis hos NINA får jeg prøvd meg i en spennende jobb før jeg er ferdig med bachelorgraden. Samtidig finner jeg ut om livet som biolog er slik jeg alltid har sett det for meg.

Rødrev som ser rett inn i kamera

En rev som titter inn i kamera. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Foto: Illustrasjonsfoto fra colourbox.com

Allerede da jeg gikk på skolen var jeg glad i å være ute i naturen, og interesserte meg for biologi. Da jeg så for meg biologi som skoleelev, liknet det på den typen arbeid som gjøres hos NINA (Norsk institutt for naturforskning), og det er nettopp der jeg nå har fått praksisplass. Hos NINA har jeg fått muligheten til å være med på et prosjekt der vi går igjennom bilder fra viltkamera. På bildene får jeg sett ekte dyreliv slik det er i naturen, og dermed får jeg prøvd å arbeide med biologi slik jeg så det for meg da jeg var yngre.

Å oppleve arbeidslivet

Praksisplassen hos NINA fikk jeg da jeg søkte meg inn på det nye emnet «Arbeidspraksis i biovitenskap». Da jeg fant ut at studieprogrammet mitt kom til å tilby arbeidspraksis ble jeg veldig fornøyd, fordi jeg tror det er nyttig å prøve seg på en ekte arbeidsplass og bygge opp litt erfaring mens man fortsatt er student. Dessuten er jo dette en fin mulighet til å få gjort noe ekstra gøy under studiene! Jeg valgte å søke på praksis hos NINA fordi jeg hadde lyst til å prøve meg på arbeid både i felt, på lab og på kontor, og det vil jeg få muligheten til her.

De første arbeidsdagene

Til nå har jeg arbeidet mest med å sjekke viltkamerabilder. Viltkameraene jeg arbeider med er plassert rundt omkring i Skandinavia, og bildene brukes i mange forskjellige prosjekter. De første dagene mine hos NINA gikk med til å se gjennom bildene viltkameraene hadde tatt. Et dataprogram analyserer bildene og kan kjenne igjen de forskjellige dyrene. Min oppgave var å sjekke om dataprogrammet har tolket bildet riktig, å telle dyrene, og å sjekke om bildene er gode nok til å lastes opp på nettsiden. Å gjenkjenne dyr på bilder kan være vanskeligere enn man tror, ofte ser det bare ut som en litt uklar pelsdott foran kamera. Noen ganger kan man derimot få se fine bilder av dyr som gaupe, grevling, rådyr og rev.

Mange muligheter

Viltkamera-prosjektet er et av flere prosjekter jeg kommer til å være med på i løpet av praksisen. NINA er en stor organisasjon med avdelinger flere steder i landet, og mange pågående forskningsprosjekter. I en slik organisasjon finnes det mange flinke folk jeg kan lære mye av, og mange forskjellige oppgaver jeg kan arbeide med. Det kan kanskje hjelpe meg med å bestemme meg for hva jeg vil fortsette med videre i studiene og i arbeidslivet. Jeg ser fram til å arbeide enda mer med viltkamera, og til å få delta i flere av prosjektene til NINA etter hvert.

Av Anne Margrete Leiros Nilsen
Publisert 25. okt. 2019 11:40 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.