Kan hvit reflektere grønt?

Emnet BIOS3050 er et arbeidspraksis emne hvor mange arbeidsgivere tilbyr en internship for biologi studenter. En rekke arbeidsgivere har satt opp oversikt over prosjekter og rekrutterer biologi studenter som har fullført andre året på bachelor.  I denne forbindelsen har jeg valgt  å søke arbeidspraksis hos botanisk hage.

en vei som går inn mellom blomstrende rosa og grønne trær i botanisk hage. røde store blomster midt i bildet. vårstemning.

Botanisk hage på Tøyen. Foto: Anders Lien, UiO.

Foto: Anders Lien

Jeg er 21 år gammel jente som går tredje året i biovitenskap. Jeg har en stor interesse for hvit biologi og har valgt å fordype meg i humanfysiologi og biokjemi, men likevel søkte arbeidspraksis hos botanisk hage. Ettersom biologi omhandler alt levende på jord, blir den delt opp etter felt av interesse. Grønn biologi er fagfelt innenfor planter og klassifiseringssystem for levende organismer og kan omhandle evolusjon og genetikk. Hvit biologi kan også omhandle evolusjon og genetikk, men interessen for større dyr, mennesker og kjemien bak det er hovedfokus. Jeg anser meg i denne forbindelsen for hvit biolog ettersom jeg har større interesse for biokjemi.

Hvorfor Botanisk Hage?

Selv om jeg er en hvit biolog, har jeg en liten interesse eller nysgjerrighet for planter. Jeg er nok ikke interessert i plantefysiologi, men har alltid beundret de av oss som klarer å gjenkjenne og ramse opp egenskapene til ulike dyr og planter. Derfor mente jeg en praksis plass hos Botanisk Hage vil være meget lærerikt og annerledes enn min hverdag som hvit biolog. En annen ting er at jeg vokste opp med en mor som elsker planter. Hun pleide å ta med meg og mine søsken til hagen og fortelle om de forskjellige plantene og egenskapene dems, og hva de liker og hva som trengs for at de overlever. Nå har jeg ikke grønne fingre akkurat (aldri klart å holde en plante i livet), men jeg liker naturen og Botanisk Hage gir meg litt nostaliga fra barndommen.

Sette spor...

Noen av arbeidsoppgavene går ut på å registrere planter som noen biologer har plukket på felt i Afrika og planter som ligger i veksthus med riktig nummer i et database. Det er også utviklet en app som registrerer lokasjonen til fysiske planter i databasen og medfølgende informasjon. Det blir en del skjermarbeid og opplesning av planter. Det er nesten som å løse et mysterium. Koble riktig informasjon til riktig plante og deretter sette det inn i databasen og registrere plantene med et riktig nummer. Andre oppgaver er å lage nye beskrivende skilter som settes opp rundt i hagen. Det blir en del lesing og informasjon screening for å kunne skrive de skiltene. Man setter spor som kan vare i flere år og som alle kan se.

Til å starte med virket arbeidsoppgavene litt tunge. Jeg var fortumla og tenkte at jeg hadde tabbet meg ut ved å velge denne arbeidspraksisen siden jeg ikke hadde bakgrunn i planter. Jeg ble godt tatt i mot og alle arbeidsgiverne virket veldig hyggelige og glade for å ha oss. Dette var betryggende for selv om det er en arbeidspraksis som ikke er så veldig relevant innenfor mine faglige interesser og fremtidsplaner - som jeg ikke er sikker på hva er, er dette en relevant erfaring som jeg kan ta med videre.

Kansje hvit reflekterer grønt?

Jeg setter stor pris for å ha fått denne muligheten. Det er kanskje ikke innenfor fagfelt, men jeg får muligheten til å teste det ut. Kanskje min hvite biolog reflekterer litt grønt - det venter jeg med å finne ut av. Jeg gleder med veldig til å starte og å se resultatene!

 

Av Sarah Alsaedi
Publisert 25. okt. 2019 11:29 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.