Arbeidspraksis hos NINA: Hverdagen

Etter en måned hos NINA har jeg fått noen flere inntrykk av hvordan hverdagen der er.

Fjellandskap med grudveier i sikksakk frem og tilbake over landskapet.

Her vises Hjerkinn, hvor de fleste av grusveien skal fjernes slit at vi kan få tilbake den opprinnelige naturtilstanden. Foto: Elisabeth Kirkerød, UiO.

Felt for første gang

Etter en måned hos NINA har jeg fått noen flere inntrykk om hvordan hverdagen er. Jeg har jobbet videre i rovdyravdelingen med å sortere bilder og blitt introdusert for flere nye prosjekter. Jeg har blant annet fått være med ut i felt, som har vært noe av det jeg har gledet meg mest til med praksisen.

Her står jeg og prøver å skille asketrær fra bringebærplanter. Foto: Elisabeth Kirkerød, UiO.​​​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosjektet heter TransForest og går ut på at vi ser på et ubehandlet skogområde som består av edelløvtrær, og et behandlet område hvor det har blitt fjernet grantrær. Dermed ser vi på hvordan skogen endres som resultat av behandlingen. Vi ser også på sykdommene askesyke og eikemeldugg. Jobben min var å telle asketrær og eiketrær i et bestemt område og notere høyden og om de var syke.

Vi går langs en linje på 25 meter og teller ask og eik, og noterer sykdomsstatus. Foto: Elisabeth Kirkerød, UiO.

I felt var jeg ute med to forskere de forskjellige dagene. Begge var mykologer, altså de forsket begge på sopp. Jeg fikk høre at hverdagen bestod av mange prosjekter som ikke alltid handler om sopp, som for eksempel dette prosjektet hvor vi også så på trær. Det er flere prosjekter hvor naturforvaltning står sentralt. Dagene i felt var veldig morsomme og kjempe lærerike. Jeg lærte blant annet at ask er “ugress” blant trærne. Vi hadde lange dager og den ene dagen var vi ute til sola gikk ned og helt til vi ikke lenger kunne skille plantene fra hverandre.

Ask rammet av askesyke. Foto: Elisabeth Kirkerød, UiO.

En arbeidsdag på kontoret

Jeg ble også introdusert for et annet prosjekt. Her var jobben min å plotte inn data fra feltsesongen i sommer. Dette nye prosjektet omhandler at skytebane og grusveier skal fjernes fra Hjerkinn på Dovrefjell der blir det gjort studier på hvordan planter reetableres ved ulike metoder/endringer av omgivelsene. Noen av metodene som har blitt brukt har vært å fjerne selve grusen fra grusveiene, utføre jordomrøring eller direkte plante uten å gjøre noe med underlaget. Etter dette har de nå sett og notert seg hvilke planter som trives med hvilke underlag og i hvor stort omfang de ulike artene finnes, og en viktig konklusjon er at det er nødvendig å fjerne grusen for å få tilbake naturlandskapet. Fra dette prosjektet finnes det da en del data som jeg har fått jobben med å plotte inn i et Excel dokument. Dette har jeg da brukt en del timer på, og var en nyttig erfaring å vite at etter feltarbeid går det med en del timer til etterarbeid.

Samling av data på Hjerkinn. Foto: Siri Lie Olsen, NINA.

Da jeg skulle plotte inn data for Hjerkinn fikk jeg min egen pult, og i løpet av hverdagen fikk jeg snakket med flere av forskerne på bygget. Det var også kort vei til kaffemaskinen som blir hyppig brukt i løpet av arbeidsdagene. Ved kaffemaskinen er det en fin mulighet til å hilse og få snakket litt med flere av de ansatte. I løpet av perioden har jeg blant annet snakket med en botaniker som så på frøbanken til en jordprøve fra Bergen. En frøbank er plantens frølager i bakken, frø lagres i bakkes til bra forhold hvor de kan spire. Dette prosjektet var kun noe forskeren gjorde kun av egen interesse ved siden av jobben. Han fikk hele 347 spirer fra jordprøven og det er også flere av frøene som er avhengig av overvintring (en periode med kaldere klima) for å kunne spire. Det viste seg at et par en spirene var ukjente planter som han ikke hadde klart å artsbestemme enda. Så det blir spennende å se hvilke arter det viste seg å være. 

Plotte-skjema for hvilke arter ved ulike rutefelt. Foto: Elisabeth Krikerød, UiO

På NINA er et godt miljø også viktig. De ansatte bytter på å være kjøkkenvakt, hvor de har ansvar for å sette på oppvaskmaskin med kaffekopper mm. Kjøkkenvakten tar også med kake på fredagen. NINA har en egen komite som er ansvarlig for å arrangere for eksempel julebord og lønningspils. I løpet av den ene jobbdagen fikk også med meg at de hver onsdag har 15 minutters strekk-pause, dette er for å løsne opp muskulatur i skuldre og nakke samt få en avbrekk fra jobbingen. For å skape et godt jobbmiljø er det viktig å trives sosialt og føle seg inkludert og dette synes jeg NINA er flinke på.

Jordprøvene hvor botanikeren sjekket hvor mange spirer og hvilke arter som var tilstede. Foto: Elisabeth Kirkerød, UiO.​​​​​​

 

Videre skal jeg blant annet sette opp viltkameraer og ha blåbærlab, og det blir spennende å se hva det går ut på!

 

Av Elisabeth Kirkerød
Publisert 21. nov. 2019 13:09 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.