En dag i felt

I dette innlegget tenkte jeg å fortelle mer om feltarbeidet jeg var med på, som jeg så vidt nevnte i siste blogginnlegg. For å ha prøver å analysere må de jo samles inn først, og det var det jeg var med på å gjøre i felt.

Prøvetakingen har pågått over en lengre periode, og jeg var med på den siste biten.

To utstyrskofferter, med plastslanger, divrse beholdere og måleinstrumenter.

Utstyr til prøvetakning i vann. Apparatene måler på ulike måter hvor rent vannet er. Foto: Jenny Heyerdahl Bryhni, UiO.

Prøvedesign

Artsdatabanken har en oversikt over alle vannsamlinger med registrert amfibieforekomst, og rundt hundre av disse vannene og tjernene blir det tatt prøver av i prosjektet.

Skjermdum av et artskart fra artsdatabanken.no. Ved å bruke informasjonen artsdatabanken har samlet inn om hvor amfibier forekommer, kan vi vere sikre på å ta relevante prøver. 

Rundt 30-35 vann ble tatt prøver av i mai, ca like mange i midten av juli, og de siste i starten av september. I tillegg tas det prøver fra de fem vannene hvor B. dendrobatidis ble funnet alle tre gangene, både i mai, juli og september. En av tankene med å spre prøvene i tid, er å forsøke å finne det beste tidspunktet for prøvetaking, altså når sjansen er størst for å få positive prøveresultater.

En dag i felt

Jeg ble med en miljøkonsulent, som er innleid for å gjøre prøvetakingen for eDNA Solutions, på de siste prøvetakingene i den første helgen i september. Det ble svært mye bilkjøring, for å få spredt prøvetakingene tilstrekkelig. Eksempelvis kjørte vi til Brummundal, via Kongsvinger og tilbake til Oslo på lørdagen. 12 timer i bil, ofte på små skogsveier for å finne tjernene vi skulle ta prøver fra, ble tidvis litt mye for meg som ikke har klart å vokse av meg bilsyke helt, men bortsett fra tidvis kvalme var det veldig trivelig! Vi brukte kartet fra artsdatabanken til å finne vann vi kunne ta prøver av, og iløpet av en dag fikk vi tatt rundt ti prøver. Jeg skulle egentlig fungere som kartleser, men vi fant fort ut at jeg ikke skulle stirre så mye i kartene mens vi kjørte, så jeg fikk heller ta litt ekstra med prøver.

Når vi finner et vann som egner seg for prøvetaking, filtrerer vi vannet. Dette gjøres ved å fylle en stor sprøyte, og sprøyte vannet gjennom et filter som binder til seg DNA-fragmenter. Filterene lagres i en tank med flytende nitrogen vi hadde med oss i bilen (flytende nitrogen er superkaldt, rundt -200℃), slik at prøvene ikke ødelegges.

Ikke alle vann er like lett å komme til. Her er et bilde av meg som bruker et avansert redskap (lang pinne med en bøtte på enden) for å samle inn litt vann vi kan ta prøver av. Foto:Jenny Heyerdahl Bryhni UiO

I tillegg samler vi inn metadata som temperatur, turbiditet og konduktivitet (hhv mål på løste stoffer og mengden salt i vannet, kort forklart).

Neste steg blir å behandle prøvene på lab, og se om vi finner tegn til sopp. Det får dere høre mer om i neste innlegg!

 

Av Jenny Heyerdahl Bryhni
Publisert 21. nov. 2019 13:09 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.