Plantefamiliene i Systematisk hage

Nå har praksisarbeidet endelig startet! 

Hage med grusstier mellom beddene med blomster. Stor, gammel murbygning i bakgrunnen.

Systematisk hage, Naturhistorisk museum på Tøyen. Foto: Hedvig Elisabeth Mjøen, UiO.

I dag har jeg vært i botanisk hage og fått en introduksjon til hvordan jeg skal lage plantefamilieskilt. Familieskiltene jeg skal være med på å lage skal stå i systematisk hage og gi en kort introduksjon om kjennetegn og informasjon om familiene. Foreløpig så går jobben ut på å lage et førsteutkast til skiltene som så må gjennom mange endringer, korrekturlesing og få passende illustrasjoner. Dette er veldig viktig da skiltene skal stå i hagen i flere tiår fremover og informasjonen på de må være helt riktig. Det var overraskende morsomt å skrive utdraget til skiltet. Jeg har dette semesteret tatt emnet botanisk mangfold i tillegg til arbeidspraksisen og jeg får nå bruke mye av kunnskapen fra dette emnet i produksjonen av skiltene. Familien jeg skrev om i dag var sildrefamilien.

De som bryter stein

Grunnen til at jeg valgte sildrene var fordi dette var en familie jeg kunne litt om fra tidligere, noe som gjorde det enklere å skrive skiltene, i tillegg til at familien består av mange små, søte fjellblomster. Sildrefamilien finnes for det meste på den nordlige halvkule. De vokser ofte på fjellet og i arktiske områder som på Svalbard. Et kjennetegne på denne familien er fruktknuten som danner to horn. Artene er ofte ganske små og blomstene kan være hvite, rosa eller gule. Det latinske navnet på sildrefamilien er saxifragaceae, der saxifraga betyr «de som bryter stein» noe som viser til at flere arter vokser i bergsprekker. Et eksempel på dette er rødsildre og Norges nasjonalplante bergfrue.

Ute i hagen

Den andre delen av praksisen har ikke kommet like godt i gang. Her skal jeg bruke en app-versjon av plantedatabasen til å kontrollere plantene ute i hagen. Jeg har fått med meg at det har vært litt problemer med å starte opp appen og det har derfor ikke vært så mye arbeid på meg enda. På tross av dette er jeg sikker på at denne jobben kommer til å bli morsom når vi får satt i gang da jeg får bruke mye tid ute. Det blir nok en god avveksling fra å sitte inne og lage skilt.

Den delen av Botanisk hage jeg skal jobbe i er Systematisk hage, som er delt opp i tre deler ut ifra hvor i plantesystematikken plantefamiliene hører hjemme og viser mye av mangfoldet i planteriket. Da ny forskning gir bedre kunnskap om planters slektskapsforhold har planteindivider og familier blitt flyttet på i henhold til dette. Derfor er det viktig å kontrollere plantene i hagen. Det er også her plantefamilieskiltene som vi lager skal stå.

Det føles bra og endelig ha begynt med praksisarbeidet. Arbeidsoppgavene er interessante siden jeg får bruke det jeg har lært i andre emner, slik at jeg får se hvordan det man lærer på universitetet kan brukes i arbeidslivet. Nå virker ikke arbeidsoppgavene like skremmende som de gjorde i begynnelsen og jeg gleder meg til å jobbe videre i botanisk hage.

 

Av Hedvig Elisabeth Mjøen
Publisert 21. nov. 2019 13:07 - Sist endret 29. mars 2022 08:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.