Blindern student møter industrien: Min reise hos Curida Diatec

Et arbeidsopphold som har vist seg å være mer enn bare et steg inn i industrien; det har vært en spennende reise preget av innovasjon, kunnskapsutvidelse og personlig vekst.

Bildet kan inneholde: hanske, sikkerhetshanske, finger, laboratorieutstyr, medisinsk utstyr.

Utførelse av ELISA analyse med multipipette. Foto: Lynn Kristin Salaysay Strømsnes.

En bro mellom teori og praksis

Som student ved Blindern har dagene hovedsakelig vært preget av tilegnelse av teoretisk kunnskap. Å tre inn i Curida Diatec var et friskt pust i en ellers teoretisk hverdag. Selv om noen øyeblikk føltes overveldede, og imposter-syndromet gjorde seg gjeldende, har oppholdet gjort seg til en lærerik reise preget av mestring. Gjennom praksisen har jeg kunnet koble teorien fra emner som molekylærbiologi, biokjemi og cellebiologi til praktisk erfaring. Dette har gitt meg innsikt i hvordan studiet i biovitenskap kan anvendes på en meningsfull måte, for eksempel gjennom produksjonen av antistoffer.

Les mer om antistoffer skrevet av en tidligere arbeidspraksisstudent fra i fjor.

Praksis hos Curida Diatec har gitt meg et innblikk i hvilke dagligdagse oppgaver industrien har for fremtidige arbeidstagere, muligens oss Blindern-studenter. En typisk arbeidsdag kan innebære utvikling av nye protokoller, skriving av lab rapporter og håndtering av avvik. På en annen dag kan fokuset være på møter, cellearbeid og analysetaking. Gjennom timene i praksisen har jeg fått en dypere forståelse av bioteknologiindustrien, og hvilke utfordringer og suksesser som preger denne sektoren.

Labutstyr
Prøvetaking fra en 3 liter bioreaktor som benyttes i oppskaleringsprosessen. Foto: Lynn Kristin Salaysay Strømsnes.

Fra små til store reaktorer: Antistoffproduksjonens oppskalering

Jeg har hittil fått følge et av prosjektene under Manufacturing Science and Technology-avdelingen, det de ansatte kaller «MSAT». Prosjektet her går ut på å oppskalere antistoffproduksjonen i en 3 liter bioreaktor til en 50 liter bioreaktor. Cellene som anvendes i produksjonen av antistoffer stammer fra hamstere, disse er hyppig brukt innen medisinsk og biologisk forskning. Miljøet til disse cellene ble jevnlig overvåket og prøvetaking har gitt informasjon om hvordan cellene trivdes i omgivelsene og hva som måtte til for ytterligere vekst. Andre oppgaver innebar å filtrere celleløsningen, separere antistoffet ved bruk av FPLC og undersøke renhet med SDS-page analyse.

 

Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC) maskin i full drift. Foto: Lynn Kristin Salaysay Strømsnes.

 

Mangfold i aksjon

Åpenheten og det sosiale mangfoldet hos Curida Diatec har gjort et godt inntrykk på meg. Som praksisstudent hos Curida Diatec er det hjelp å få og ingen spørsmål blir ansett som dumme. Det har vært motiverende å oppleve personer med ulik kunnskap og ekspertise utgjøre et team, sammen, med mål om å gjøre noe meningsfullt innenfor livsvitenskap.

Jeg ser frem til å bruke erfaringen fra praksisen som et springbrett for min fremtidige karriere i biovitenskapens verden. Et stor kudos til Curida Diatec for å åpne opp labbene sine og gledelig inkludere oss nysgjerrige og ivrige biovitenskapsstudenter.

 
Av Lynn Kristin Salaysay Strømsnes
Publisert 18. apr. 2024 15:53 - Sist endret 19. apr. 2024 08:56
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.