Batterier

Foto: shx.hu. Montasje: John Vedde

Vår hverdag krever batterier. En kan ikke drive en mobil eller mp3 spiller på stearinlys, enda mindre, podens nye fjernstyrte bil. Men hvordan fungerer egentlig et batteri og hvorfor er det bare noen som kan lades opp?

Aktuelt om forskning på batterier

  • Jakten på bedre batterier

    - går via nye materialer...

    Datateknologien har gjennomgått en revolusjon hvor ytelse i form av prosessorkraft, minne og harddiskstørrelsen har utviklet seg i takt med Moores lov.

    Dette kan dessverre ikke sies om batteriytelsen som jo i stor grad begrenser nytten av bærbare maskiner. Mens datateknologien er basert på aktive komponenter, krever batteriteknologien aktive materialer.

    For å øke batterienes ytelse er det ikke nok å gjøre dem mindre. Her må istedet dagens batterimaterialer erstattes av nye med bedre egenskaper.

  • Menneskeceller - modell for fremtidens bilbatterier

    Kjemikere etteraper energiforsyningen i menneskekroppen for å designe fremtidens batterier i elektriske biler. Med den nye batteriteknologien kan biler kjøre nonstop fra Oslo til Trondheim. Les saken fra Apollon

Hvordan fungerer batterier?

  • Alkaliske batterier

    De alkaliske batteriene ble først introdusert på 1960-tallet og er sett på som arvtageren til brunstensbatteriene, men utfasingen har tatt tid selv om teknologien ikke er så forskjellig.

  • Brunstensbatteri / Sink-karbon

    Det muligens enkleste batteriet som faktisk fremdeles er i salg er brunstensbatteriet, også kalt sink-karbon batteriet.

  • NiCd - lettere

    Nikkel kadmium batteriet var antagelig det første oppladbare batteriet som var lett nok til å bæres. Batteriet baserer seg på nikkeloksid som katode og kadmium metall som anode. Batteriet kan gi høy effekt over korte tidsrom og har vært et godt batteri for formål som blits og fjernstyrt elektrisk leketøy som har varierende behov for effekt.

Forskningsprosjekter

Forskningsmiljøer

Batteriforskere