Generell kjemi skal bli lettere og mer tilgjengelig

Screen shot fra nettsiden

Sjekk nettsiden generellkjemi.uio.no

 

- I Youtubes tidsalder må det da ligge massevis av videoer som forklarer prinsippene i kjemi, tenkte jeg, men det viste seg at det ikke gjør! 

Slik forteller professor Carl Henrik Gørbitz om hvordan idéen om nettstedet generellkjemi.uio.no ble til. Professoren har rettet eksamensbesvarelser i 25 år og vet nøyaktig hvor skoen trykker. Studentene er ikke mer oppfinnsomme enn at de samme feilene går igjen år etter år. Målet med nettsiden er å forklare de prinsippene studentene sliter mest med, og samtidig gjøre denne kunnskapen tilgjengelig for alle. 

Nettsiden ble lansert i dag, med kaffe og rundstykker i kjemikantina. 

Da Professor Gørbitz skulle realisere idéen tok han kontakt med Realfagsbiblioteket, om hvorvidt de kjente til liknende læringsressurser og om de kunne og ville bidra til prosjektet. Realfagsbiblioteket ble med, og sammen med Simen Kjellin har professor Gørbitz spilt inn 30 videoer som forklarer og gjennomgår de viktigste delene av pensum. Alt er nå tilgjengelig, og det er både åpent og gratis. 

 

Flipped class room

Noe av inspirasjonen har kommet fra nyvinninger innen pedagogikken. Flipped class room går ut på at forelesninger byttes ut med mer interaktiv læring, men det krever at studentene forbereder seg til timen. Samtidig gjør det at studiene blir friere fordi det som tradisjonelt har vært forelesninger byttes ut med video og egen lesning. Da kan studentene lese på tidspunkter som passer dem selv og de kan jobbe i sitt eget tempo i større grad enn med tradisjonell tavle-undervisning. 

Forhåpentligvis vil dette bidra til at flere får en god forståelse for generell kjemi og at det blir lettere å lære stoffet enn det har vært før. 

 

 

 

Publisert 20. aug. 2018 15:46