Henrik Hovde Sønsteby er tildelt Alf Bjørseths inspirasjonspris

En gjev pris er gitt til Sønstebys arbeid for blyfri-elektronikk.

Alf Bjørseth og prisvinner Henrik Hovde Sønsteby

foto: Elina Melteig

Alf Bjørseth er utdannet kjemiker fra UiO og har startet en rekke selskaper med fokus på fornybar energi og avanserte materialer, blant annet REC. Bjørseth etablerte en inspirasjonspris i forbindelse med sin 75-årsdag i 2016. Etter dette er prisen blitt delt ut årlig, og målet er å inspirere unge forskere som står på terskelen av sin karriere innen fornybar energi og avanserte materialer. 

Henrik Hovde Sønsteby
foto: Elina Melteig

– Det er to grunner til at jeg deler ut denne prisen, forklarer Bjørseth. – Det ene er å styrke kunnskap, kompetanse og innovasjon i forskningen for Norges framtid. Det andre er å gi litt tilbake til universitetet. Jeg hadde en fin tid her da jeg tok doktorgrad, og det er fint å gi noe tilbake. 

Prisen deles ut til en fersk doktorgradsavhandling innenfor fornybar energi eller avanserte materialer ved Universitetet i Oslo. Det er fast vitenskapelig ansatte som kan nominere. 

Årets vinner er Henrik Hovde Sønsteby, som har fullført en doktorgradsavhandling innenfor piezo- og ferroelektriske tynne filmer. Denne typen materialer finnes i en rekke av vår hverdagselektronikk. Blant annet er det denne typen materialer som gjør at våre tekniske apparater kan respondere på elektrisitet, lyd, varme eller stråling.

Les mer om forskningen hans her: Giftig bly i elektronikk kan erstattes av harmløse grunnstoffer

 

Les hele artikkelen om prisen på titan.uio.no

Av Elina Melteig
Publisert 18. juni 2018 18:00 - Sist endret 18. juni 2018 18:00