«Organisk kjemi» har fått Universitetsforlagets lærebokpris

«Vi har et ansvar for å ta vare på norsk som fagspråk» - Sitatet kommer fra Alexander Sandtorv, nyansatt førsteamanuensis ved Kjemisk institutt.

Alexander Sandtorv har gitt ut to lærebøker i organisk kjemi på norsk de siste to ukene.

Foto: Elina Melteig

Det har tatt tre år, og det var noen av de mest turbulente årene av mitt liv, med et samlivsbrudd og årlig flytting mellom kontinenter. Det å skrive bok var det eneste faste holdepunktet i livet mitt, forteller Alexander Sandtorv om den hektiske skriveperioden. 

Likevel har han og Jarle Disen, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet, klart å gi ut en norsk lærebok i organisk kjemi. Allerede før boken var utgitt har de mottatt Universitetsforlagets lærebokpris for beste bokprosjekt. 

Prosjektet ble påbegynt for tre år siden og i mellomtiden har Sandtorv blitt fast ansatt førsteamanuensis ved Kjemisk institutt. Han brenner for å formidle kjemi, både i forelesningssalen og utenfor akademia. Han mener at det er viktig å bruke norsk språk:

Vi må sørge for at norsk blir tatt vare på i norske institusjoner og som fagspråk. Det å skrive var vanskelig fordi vi selv ikke visste hva ting het på norsk. Vi har vært i dialog med Språkrådet underveis i prosessen for å finne ut hva ting heter. 

Slik illustrerer Sandtorv at tilstanden for det norske fagspråk innen kjemi er i ganske dårlig forfatning. Han forteller videre om studenter som sliter med å formulere hele setninger på norsk under eksamen fordi de ikke kan begrepene på norsk. Han mener at det er de faglige ansatte som må ta ansvar for å ivareta norsk som fagspråk. 

Flere bøker på vei

Jeg åpnet esken fra forlaget i dag morges, men jeg har enda ikke skjønt det! 

Sandtorv er ekstatisk, men vel inne på kontoret hans oppdager jeg at den forrige boken hans kom ut i forrige uke! Den heter «Reaksjoner og mekanismer i organisk kjemi». Det er en støttebok og et oppslagsverk for organisk kjemi.

Altså, jeg har ingen planer om å fortsette å gi ut en bok i uken, understreker han, med et smil.

Neste bok skal angivelig komme ut til sommeren, så helt stille og rolig blir det ikke. 

Samtidig har Sandtorv engasjert seg i flere debatter, også utenfor akademia, og fredag 25. januar ble han også kåret til Årets debattant i Bergens Tidende.

Av Elina Melteig
Publisert 30. jan. 2019 14:19 - Sist endret 13. feb. 2019 14:03