Norges flinkeste kjemi-elever har vært på Boot camp ved kjemisk institutt

Denne uken har de fire flinkeste av 851 kjemi-elever besøkt kjemisk institutt for å øve seg til den internasjonale kjemiolympiaden i juli. 

De fire flinkeste kjemielevene Tina, Abdur-Raheem, Simen og Joachim

Fra venste bak: Tina Kalleson, Abdur-Reheem Idowu, fra venstre foran: Simen Mannsåker og Joachim Julian Klaussen

Foto: Elina Melteig

Elevene har fått trening i labarbeid og teoretisk veiledning denne uken. I tillegg har de møtt de tre andre olympiadene i fysikk, astrofysikk og biologi til sosialt samvær om kvelden. 

Fagolympiadene er viktige for å få motiverte og flinke elever til å ha noe å strekke seg etter og for å få faglige utfordringer. For mange er det også motiverende å møte likesinnede på samme alder under finalen og treningsuken ved Universitetet i Oslo. 

- Jeg synes fag-olympiadene er en fin måte for å synliggjøre fagene, og ikke minst et fint tilbud til motiverte elever som dermed får mulighet til å lære mer og til å utvide sin faglige horisont. Forhåpentligvis kan det også bidra til å rekruttere flere elever til universitetsstudier i realfagene, skriver instituttleder Einar Uggerud.

Internasjonalt er nivået på olympiadene skyhøyt og mange forbereder seg i lang tid i forveien. I enkelte land kan prestasjonene fra olympiaden gi innpass på universitet eller viktige stipender. I Norge er nok holdningen at dette er noe man gjør for å få utfordringer, men resultatene er mindre interessante. 

Kjemisk institutt har vært verskap

Kjemiolympiaden er en av de eldste fag-olympiadene vi har i Norge, og det har blitt holdt hvert år siden 1982. Kjemisk institutt har også vært vertskap for den internasjonale olympiaden i 1994. 

- Jeg husker med stor glede tilbake i 1994 da Norge var vert for Den internasjonale kjemiolympiaden og jeg var president. Det mobiliserte mange norske kjemikere til en flott dugnad, noe som var en fin opplevelse med god ringvirkning. Det er forøvrig den flotteste tittel jeg noensinne har hatt :-), skriver Einar Uggerud i en epost. 

En av de flinke elevene er også en av de flinkeste biologi-elevene. Simen Mannsåker fra Haugesund kom på 2. plass i Biologiolympiaden, men valgte å gi fra seg plassen i den internasjonale finalen for å delta i kjemiolympiaden i stedet. 

Vi ønsker elevene lykke til i den internasjonale finalen som holdes digitalt i år, og håper at de blir så inspirert at de kommer tilbake i August som studenter

Norges representanter i den internasjonale finalen i kjemi:  

Abdur-Raheem Idowu (ved UWC Dilijan) i Trondheim 

Tina Kalleson (ved Oslo katedralskole) i Oslo 

Joachim Julian Klaussen (Sandnes vgs), i Sandnes 

Simen Mannsåker (Vardafjell vgs), i Haugesund

 

Er du lærer og ønsker å få dine elever med på olympiaden er det bare å lese mer på https://foreninger.uio.no/kjemiolympiaden/

Eller kontakte Hans-Petter Hersleth, h.p.hersleth@kjemi.uio.no

 

Om konkurransen: Konkurransen i kjemi har vært arrangert siden 1968, og Norge har vært med siden 1982. Det er nå mer enn 70 land som deltar. I år deltok 851 elever i Norge.

 

Om finalen: Under normale forhold ville elevene har reist til Japan for den internasjonale finalen i år. Dessverre blir den bare avholdt digitalt i juli. https://www.icho2021.org

 

 

Publisert 25. juni 2021 12:58 - Sist endret 25. juni 2021 12:58