Kjemikeren: En sentral spiller i helse-Norge

Kjemikeren er en livsviktig spiller i Norges helse, både innen medisinutvikling og diagnostikk. 

Bildet kan inneholde: teknologi.

Harald Røsand Moe er kjemiker som jobber med helse. Harald tar for tiden en mastergrad i analytisk kjemi, og jobber som labveileder på vårt institutt. Harald jobber på VITAS AS i sommer. 

Noen ganger så leser jeg i avisen om en kjemiker som har utviklet en medisin, eller laget en metode for å avdekke en sykdom. Da blir jeg glad for å se at mitt fag har kommet i media. Men det er da litt nedtur da journalisten tror at kjemikeren er en lege! 

Det er nemlig en misoppfatning at det er kun leger som står bak de viktige medisinske fremskrittene som vi hører om. Selv om leger er (selvfølgelig) noe av det viktigste vi har i samfunnet, så kan det være greit å huske at de som utvikler verktøyene som brukes til å avdekke sykdommer, og de som lager nye medisiner, er en sammensatt gjeng. Og veldig ofte er kjemikeren i sentrum av disse innsatsene. 

For eksempel: hver gang noen tar en medisin for å hjelpe mot høyt blodtrykk, depresjon, kreft, osv. er det garantert en kjemiker som har vært med på laget for å i det hele tatt klare å lage molekylet som du svelger. 

Et annet eksempel: Hver gang du tar en blodprøve for å måle vitaminer eller andre viktige stoffer, så er det en kjemiker som står bak metoden dette gjøres. I Norge, er det en ganske stor sjanse for at det er en kjemiker fra UiO som gjør dette!

Et tredje eksempel: Når nye diagnostiske tester skal lages, feks. i et globalt pandemi som nå, er det veldig sannsynlig at kjemikere er om bord. For eksempel, firmaet VITAS AS står bak flere tester for COVID19 antistoffer. Og dette firmaet er drevet i stor grad av kjemikere. 

Så: hvis du tenker helse og Norge, er det veldig lett å tenke lege og kanskje farmasøyt. Men sannheten er at de med kjemiutdanning spiller en svært sentral rolle i helse-Norge. 

Derfor: Vi på Kjemisk Institutt er veldig bevisste på ansvaret våre studenter får når de går ut i jobb. Derfor gir vi en grundig, og ikke så lite streng (men hyggelig, da) opplæring i hvordan sikre god kvalitet i alle disse situasjonene. Dette er en av grunnene til at Helse-Norge fungerer så godt som det gjør!

 

Av Steven Ray Wilson
Publisert 30. sep. 2020 12:22 - Sist endret 30. sep. 2020 12:25
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er utdanningsleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang. Steven er også en prisvinnende foreleser, og spiller i rockeband på fritiden.