Løsningsforslag for virusdagene

Koronaviruset har «skrudd av» hverdagen. Da må man lage en ny hverdag!

Bildet kan inneholde: klokke, vekkerklokke, kopp, krus.

Selv om hverdagen er snudd på hodet, er det lurt å stå opp og ha litt rutine! Kaffe hjelper.

Etter mye snakk og bekymring om koronaviruset, har vi gått inn i en ny fase, hvor Norge proaktivt legger opp til at vi ikke skal «gå oppå hverandre». På denne måten vil vi få bedre kontroll på smittespredningen. Det er mye som tyder på at dette er en effektiv måte å gå fram. 
Men det var jo allikevel rart å få en e-post om at Kjemisk Institutt og resten av Blindern skulle stenges! Man får nesten litt film-vibber av dette. Det var jo også litt dramatisk at midterm-eksamen ble avlyst.  Det er jo også masse andre praktiske spørsmål, hvordan blir det med undervisning, laboppgaver og eksamen? Man kan jo nesten frykte at hele opplegget skal «gå i dass».
Heldigvis er Universitetet i Oslo et meget ressurssterkt sted, i et av de mest ressurssterke landene i verden. Vi er mange som jobber her som brenner for vårt fag og våre studenter. Vi har mange gode samarbeid på universitetet som kommer til å hjelpe oss med å sikre gode løsninger, og vi skal også gjøre dette i samarbeid med studentrepresentanter. Vi vet jo ikke hvor lenge alt dette kommer til å vare, så det skal lages opplegg for flere scenarioer. 

Med andre ord, dette skal vi få til! 

 

Hva skal vi gjøre nå, da? "Få på buksa"!

Det var jo litt rart å stå opp i dag og ikke ha en jobb å gå til. Men jeg vet fra erfaring at når det er «shutdown» i hverdagen, er det én ting som gjelder: «få på deg buksa»!
Stå opp og start dagen. Dette kan være litt orkete, i hvert fall synes jeg det, som er noe lat av natur. Men jeg så på Twitter at folk begynner å lage timeplaner for dagen. Dette tror jeg er veldig lurt, og har nå satt alarmklokka på for tid til jobb, lunsj, osv. 

I tillegg har jeg satt av tider til aktiviteter som ikke er jobbrelatert. For eksempel, å gå på tur. Det blir jo også bedre tid til å lage litt ok mat, f.eks. koster det mindre å lage digg pastasaus selv enn sånn Dolmio-glass. 

Jeg har også begynt å bruke treningsfilmer i stedet for å gå på senteret (som er stengt). Jeg skal prøve å pushe meg selv til å trene annen hver dag. 

Og på kvelden skal jeg se MYE på Netflix!! 

 

Hold kontakt med folka dine

Det er jo begrenset hvor mange sosiale events det blir fremover, og man vil jo gjerne slippe å gå helt på tuppa rent sosialt. Derfor tror jeg det er lurt å holde mye kontakt med folk, og telefonpraten og sosiale medier er jo ikke langt unna, også når man jobber hjemme. Jeg kommer også til å prate en del med foreldrene mine, det kan være lettere å holde kontakt med «basen» når dagene er mindre travle!

Disse rådene er bare et løsningsforslag, ikke fasit. Meld gjerne i fra til meg hvis du har andre tips som kan deles!

 

Ekstra:

Ingvild Comfort Hvinden (tidligere KI student, nå på Oxford) gir følgende tips:

"Kan kanskje hjelpe å bestemme seg for å jobbe uavbrutt i f eks 45 min, så ta 15 min pause hvor man beveger litt på seg og sjekker telefonen etc. Og så tilbake igjen. Eller finne en konkret ting man skal fullføre før man "får lov" til å gjøre noe annet, f eks lese et kapittel eller fullføre X antall oppgaver.
Kanskje også greit å bytte litt på hvor man sitter hjemme (hvis man kan), sånn at man ikke alltid er i samme omgivelser hele tiden.
Og noen ganger må det være greit å kjenne på at det ikke er så lett å plutselig få en helt ny hverdag. Være litt snill med seg selv hvis man ikke har fått gjort alt man tenkte man skulle få til."

Emneord: Koronavirus, kjemi, studier, bukser Av Steven Ray Wilson
Publisert 13. mars 2020 16:18 - Sist endret 13. mars 2020 17:33
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er utdanningsleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang. Steven er også en prisvinnende foreleser, og spiller i rockeband på fritiden.