Studere kjemi: muligheter for å gå rett i jobb

Ida er student på Kjemisk Institutt, og har en kul jobb som venter på henne!

Portrett av kjemi-student Ida

Ida Caroline Sneis Boger er masterstudent, og studerer analytisk kjemi, et samarbeid mellom Kjemisk Institutt og Rikshospitalet.

Kjemi-studenter fra Universitetet i Oslo er attraktive på jobbmarkedet. Her forteller Ida Caroline Sneis Boger om sine studie-erfaringer, og veien til å sikre en spennende jobb før hun er ferdig med mastergraden.

Starten av kjemi-studiene

Da jeg startet på kjemistudiene i 2015 var jeg veldig spent på hva jeg gikk til. Jeg hadde ikke et klart bilde på hva en kjemiker jobbet med, men hadde inntrykk av at det var et variert fagfelt som ville åpne mange ulike dører i fremtiden, og dette passet meg utmerket da jeg ikke visste helt hva jeg ville jobbe med da jeg gikk ut av vgs. 
Jeg husker det første året som ganske utfordrende. Det var absolutt en stor overgang fra vgs. når det kommer til det faglige, men samtidig så passet den litt «friere» studiehverdagen meg godt. På kjemistudiet får man også tidlig erfaring med å jobbe selvstendig på lab, noe jeg syntes var veldig positivt. Det var fint å møte nye mennesker, og jeg møtte fort en gjeng jeg kunne jobbe sammen med, gå igjennom eksamensperioder, obliger, frustrasjon og mestring med. Samtidig var det viktig for oss alle å gjøre andre ting på fritiden for å samle motivasjon til lange dager på lesesalen og laben. Det å ha en gjeng i samme båt gjorde det lettere å komme seg gjennom utfordringer jeg møtte på veien. 

Overgangen fra bachelor- til masterstudier

På bachelor bestod dagene stort sett av forelesninger, seminarer og labarbeid. Det var altså mye organisert opplegg. Siste semester på bachelor får man mulighet til å ta en prosjektoppgave. Da jobber man mer selvstendig med et lite forskningsprosjekt for en av forskningsgruppene på instituttet. Dette ga mersmak, og jeg ønsket derfor å fortsette med en master innen bioanalytisk kjemi. På master disponerer jeg tiden min mer selvstendig. Det er både deilig, men også uvant og litt skummelt i starten, for jeg visste jo ikke helt hva jeg drev med eller hva jeg hadde begitt meg ut på. Men dette gikk seg til, og før jeg visste ordet av det var jeg godt i gang med masteroppgaven. På masteren jobber jeg med å studere de metaboliserende egenskapene til leverorganoider. Leverorganoider er miniatyriserte, menneskelige levere som er dyrket frem fra andre lett tilgjengelige celler, f.eks hudceller. Ved å eksponere leverorganoider for et legemiddel, kan jeg ved hjelp av analytiske instrumenter finne ut av om legemidlet blir metabolisert på samme måte som det gjør i menneskekroppen. Det å drive sitt eget «lille» forskningsprosjekt, som en masteroppgave er, har jeg lært veldig mye av. Jeg trives godt med hverdagen som masterstudent, og finner god hjelp og masse inspirasjon i medstudenter, professorene og de andre ansatte på forskningsgruppa. I tillegg har jeg fått flere muligheter til å reise på konferanser, både rundt i Norge men også til utladet for å presentere masterprosjektet, noe som absolutt har vært høydepunkter både sosialt og faglig.

Hvordan få jobb mens man studerer?

Jeg har jobbet deltid gjennom hele studietiden. De første 3,5 årene av studiene jobbet jeg i klesbutikk. Selv om denne jobben ikke var direkte relatert til kjemistudiene, føler jeg virkelig at jeg tilegnet meg flere egenskaper som vil komme godt med i en fremtidig jobb som kjemiker. Et semester inn i masterstudiene var jeg heldig og fikk meg deltidsjobb på Norsk medisinsk syklotronsenter. Der utfører jeg kvalitetskontroll av radiofarmaka, og kan ta i bruk flere av mine ferdigheter innenfor analytisk kjemi, samtidig som jeg lærer mye jeg også får bruk for i masterstudiene. Denne jobben fikk jeg høre om gjennom en videresendt mail til forskningsgruppen jeg tar masteroppgave hos. Flere bedrifter tar ofte direkte kontakt med gruppa dersom de trenger en ansatt med kunnskap om analytisk kjemi, så det er absolutt gode jobbmuligheter med denne utdanningen.

Det har selvfølgelig vært utfordrende å jobbe ved siden av, men dersom dette er noe man ønsker å prioritere, så er jeg overbevist om det er noe alle kan klare. Jeg har full forståelse for at noen ønsker å fokusere fullt og helt på studier og det studentlivet har å by på, men jeg har trivdes veldig godt med variasjonen studie/jobb-komboen har gitt meg. Et godt tips er at det uansett er viktig å ta seg tid til det studentlivet har å by på og knytte kontakter. Det er ingen hemmelighet at enhver student kan bli lei av å jobbe med pensum, og da har det vært fint å ha en jobb og gå til som har utfordret meg på andre måter, eller finne på noe hyggelig med venner. 

Overgang fra studier til jobb

Jeg er så heldig at jeg allerede nå har fått en fulltidsjobb i QC-avdelingen på Norsk medisinsk syklotronsenter, som jeg skal starte i når jeg er ferdig med masteren til sommeren. Der skal jeg fortsette med kvalitetskontroll av PET-radiofarmaka, slik jeg gjør nå i deltidsjobben, men vil få flere arbeidsoppgaver som bl.a. utvikling, etablering og validering av analysemetoder for både eksisterende og nye PET-legemidler, samt arbeid med prosjekter etc.  
Jeg gleder meg til å gjøre noe annet enn å studere og ta i bruk det jeg har lært i løpet av mine (snart) 5 år på universitetet i arbeidslivet. I tillegg, ser jeg frem til å lære av kollegaene mine som har masse arbeidserfaring. Jeg snakket nettopp med en venninne jeg studerer med om hvor mye vi har vokst og lært i løpet av årene på kjemisk institutt. Jeg kommer til å savne hverdagen her, fleksibiliteten, gode venner og medstudenter, interessante fag og prosjekter når jeg er ferdig. Men nå venter siste innspurt på master, som sikkert blir både tøft og veldig spennende, før jeg skal begi meg ut i arbeidslivet. Det ser jeg veldig frem til!

Studere kjemi og samarbeide med sykehus

Hvis du er interessert i å hjelpe mennesker med å utvikle nye medisiner og behandlinger, kan Kjemisk institutt være stedet for deg. Se våre bachelorstudier i: 

Emneord: Kjemi, jobb, studere, bachelor, master Av Steven Ray Wilson
Publisert 28. feb. 2020 12:46 - Sist endret 5. mars 2020 15:07
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er nestleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang.