Møte i ph.d.-programrådet 11.10.2019

Tid: 12.00-13.30

Sted: Fysikk: Fakultetsstyrerom MN V349

Til stede: Petter Nielsen (IFI), Helge Balk (FI), Erlend Fornæss Wold (MI), Mats Carlsson (ITA), Pål Rongved (FAI), Frøydis Sved Skottvoll (kandidatrepresentant, KI), Solveig Kristensen (forskningsdekan), Brita Stedje (NHM), Reidunn Aalen (IBV), Josef Noll (ITS), Henning Dypvik (GEO), Stian Stelle (KI)

 

Referat fra forrige møte: 

Fredag 28.06.2019

Saker fra Fakultetet

1. Rangering av søkere ved ansettelse

  • gjennomgang av prossesen

  • hvordan en søker som har fått innvilget unntak fra formelle opptakskrav skal innstilles.

Stillingsannonsen til en ph.d.-stilling definerer ansettelseskravene utover de formelle kravene for opptak til ph.d.-programmet. Fagmiljøene har et handlingsrom ved å kunne rangere kvalifiserte søkere, men kan ikke rangere ikke-kvalifiserte søkere over kvalifiserte søkere. 
Ved søknad om unntak fra formelle opptakskrav er arbeidsgiveransvar overført til ph.d.-utvalgsleder ved at søkeren er den best kvalifiserte på tross av at vedkommende ikke oppfyller opptakskravene til ph.d.-programmet.

Viktig at kandidater ikke tilsettes før man vet at de får opptak. Dette gjelder spesielt utenlandske søkere hvor utdanningen må vurderes av fakultetet. 

 

2. Forskerutdanningsmeldingen 2018-2019

Ph.d.-gruppen presenterer en skisse for Forskerutdanningsmelding 2018-2019 - diskusjonssak

Forskerutdanningsmelding (2017)

Forskerutdanningsmeldingen er en rapport til styret om hvordan vi jobber med forskerutdanningen, og vil bli brukt i internevaluering. Skissen så grei ut, ingen konkrete tilbakemeldinger. 

 

3. Internevaluering av ph.d.-programmet

Ph.d-gruppen presenterer en plan for hvordan arbeidet skal gjennomføres - infosak

 

4. Bedriftsmentorer for ph.d.-kandidater med arbeidplass i bedrifter/næringslivet

Det er blitt tidligere signalisert at det er behov for å kunne formalisere rollen som bedriftsmentor. En bedriftsmentor er en person uten doktorgrad som har relevant kompetanse for prosjektets fagtematikk - Infosak

Å ikke kunne formalisere veilederinnstasen til veiledere/mentorer i bedrifter kan være negativt for industrisamarbeidet til grunnenhetene, og de kan miste potensielle samarbeidspartnere. Det er viktig at UiO og MN gjennom sin rolle som gradsgivende institusjon kan kvalitetssikre veiledning og veilederteamet til ph.d.-kandidaten. Et arbeidsutvalg ser på hvordan rollen til faglige veiledere i bedrifter kan formaliseres.

 

Saker fra ph.d.-representanter

1.

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. Retningslinjer for nære relasjoner innad i veilederteam

Petter (IFI) lurer på: Hvilke retningslinjer gjelder for veiledergruppe for ph.d.-kandidater i familie med eller i partnerforhold med andre vitenskapelige ansatte på samme Institutt? Noen eksempler - er de innafor:

  1. Forelder eller partner veileder eget barn eller partner.
  2. Ph.d.-kandidat veiledes i en forskningsgruppe som ledes av en person kandidaten er i familie eller i et forhold med.
  3. Ph.d.-kandidat veiledes i en forskningsgruppe som er underlagt en seksjon som ledes av en person kandidaten er i familie eller i et forhold med.
  4. Ph.d.-kandidat veiledes i en forskningsgruppe og er i familie eller i et forhold med en annen (enn veileder) vitenskapelig ansatt i samme gruppe (eller seksjon).

Dette er regulert av fakultetets utfyllende retningslinjer '§ 7.2. Oppnevning av veiledere': De oppnevnte veilederne kan ikke ha nære personlige relasjoner til ph.d.-kandidaten eller til andre i veiledergruppen.

Eventuelt

1. Programrådsmøte 3. desember

Publisert 7. okt. 2019 10:47 - Sist endra 23. mars 2021 12:07