STUT-møte 25. oktober 2017

Til stede: Solveig Kristensen, Knut Mørken, Didrik Kruse, Arnt Inge Vistnes (FI), Øivind Kure (ITS), Kristian Ranestad (MI), Jaan Roots (KI), Frode Hansen, Tom Andersen (IBV), Kristian Prydz (IBV), Ragnhild Kobro Runde, Cathrine W. Tellefsen (FI), Hanne Sølna (MN), Andreas Tandberg (MN, referent), Anne-Lise S. Hansen (MN)

Fravær:  Jon Ove Hagen (GEO), Runa Risa Bakke (studentrepresentant), Gro Smistad (FAI)

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Orienteringer

Den 26.–27. okt. er det møte i UHR-MNT på UiO. Solveig Kristensen er leder av fagutvalgene i UHR-MNT. Det blir særlig fokus på meritteringsordning for utdanning på møtet. Prorektor Gro Bjørnerud Mo har nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe med meritteringsssytemet ved UiO. Se program for møtet i høyre marg. 

Mandag får MN besøk av kunnskapsminister Henrik Asheim som skal se hvordan fakultetet jobber med å etablere forskerlinjer ved MN. Asheim skal møte Einar Broch Johnsen ved IFI. Asheim var på MN også fredag 20/10 og fikk informasjon om CCSE og IGEM.

Arnt Inge Vistnes (FI) orienterte om Ulp (Utdanningslederprogrammet), som er et kurs UiO tilbyr for utdanningsledere på fakultets- og intsituttnivå. Arnt Inge melder at kurset er lærerikt og nyttig. Særlig interessant er det å møte utdanningsledere fra eksterne institusjoner. 

Det er ønskelig at utdanningslederne i enda større grad er med på å forme møtene i Studieutvalget fremover. Utdanningslederne blir derfor bedt om å melde tilbake om hvordan de ønsker at møteformen i Studieutvalget skal være. 

UHR-MNT 26–27. okt

2 – Internship i utviklingssemesteret

Denne saken er en oppfølging av saken om internship i utviklingssemesteret fra STUT-møte 18/10. Utdanningslederne ble på møtet 18/10 bedt om å undersøke hvilke studieprogrammer som kan tenke seg internship-ordning i utviklingssemesteret. Vi tok en runde rundt bordet der utdanningslederne orienterte om situasjonen ved eget institutt.

MN nedsetter en arbeidsgruppe for å jobbe med saken og utrede hvilke programmer/studieretninger der det er naturlig å legge inn et slikt tilbud. Solveig skriver mandat og fremdriftsplan for denne arbeidsgruppen. I tillegg til faglærere bør vi ha med en fra fakultetets studieseksjon i denne arbeidsgruppen. Mer informasjon om dette kommer.

 

3 – Endringer av ordning for enkeltemnestudenter på BA og MA

I tillegg til opptak på studieprogram, finnes det en ordning der en person kan søke om studierett for enkeltemner. MN-fakultetet har praktisert denne enkeltemne-ordningen slik at studenten beholder studieretten utover søknadssemesteret dersom vedkommende møter frem til minst én emneeksamen ved MN-fakultetet i løpet av studieåret han/hun får enkeltemnestudierett. For andre fakultet ved UiO er slik studierett nå kun gyldig i søknadssemesteret, og man må søke på nytt hvert aktuelle semester. UiO ønsker nå at MN-fakultetet også går over til denne ordningen. Anne-Lise S. Hansen har skrevet et notat som beskriver saken og hva slags implikasjoner en eventuell overgang til ny ordning vil ha for MN (se høyre marg). 

Forslaget i notatet er at enkeltemnestudierett på masternivå blir gyldig kun for søknadssemesteret slik det er for de andre fakultetene, og at MN går over til en slik ordning fra og med neste studieår 2018/-19. 

For bachelornivå er forslaget at vi gjør det samme så snart det er etablert et program for fritt sammensatt realfaglig bachelorstudium. Dette blir tidligst fra og med studieåret 2019/20. Tanken er at vi gjennom et slikt BA-program legger til rette for og sikrer den gradproduksjon disse studentene gir (se tabell i notat), samt at vi beholder de mulighetene disse studentene også utgjør med tanke på rekruttering til masterstudier. 

I diskusjonen som fulgte meldte flere av utdanningslederne at de var positive til et slikt alternativ til standardprogrammene. Om fritt sammensatt BA blir et program, vil det dessuten følge med en utdanningsplan, og da vil graden (fritt sammensatt BA) kunne fanges opp på vanlig måte i FS (gradfangstrutinen). Slik er det ikke i dag. 

Det ble kommentert at vi faktisk må ta noen studieprogramplasser for å få plass til dette nye programmet (totalrammen for programplasser vil være det samme). Dette kan instituttene tape penger på. Det ble også uttrykt bekymring for at et slikt fritt sammensatt BA-program vil bli et dumpeprogram for studenter som ikke orker å følge progresjonen. Det ble også stilt spørsmålstegn ved hvem som skal ha førsterett på emneundervisingen: årsstudiet i realfag eller et slikt eventuelt fritt sammensatt BA-program?

Alle utdanningslederne blir nå bedt om å ta denne problemstillingen til sin studieadministrasjon og sørge for at vi har fått belyst alle aspekt av dette komplekset. Utdanningslederne blir bedt om å melde tilbake til Studieutvalget om dette. Se utfyllende detaljer om saken i notatet i høyre marg. 

Enkeltemnestudenter MN
4 – Arbeid med formidling/kommunikasjon på fakultetet som grunnlag for å innvilge deltidsstudium på master

En student har søkt om å få innvilget deltidsstudium på bakgrunn av arbeid med formidling/kommunikasjon på fakultetet (Titan). Studieutvalget ønsker å ta opp hvorvidt slikt arbeid gir rett til deltidsstudium på master på lik linje med gruppearbeid (se notat i høyre marg). Programrådsleder på master må avgjøre slike søknader i de enkelte tilfellene. Så kan ev. studieadmin. ta over arbeidet når det har etablert se en klar praksis på dette. Det er viktig å informere studentene om at de må søke om deltidsstudium på forhånd.

Deltidsstudium master
4 – Instituttkvarteret

Ragnhild K. Runde meldte inn en sak til neste instituttkvarter: Klage på obligatorisk innlevering

 
Publisert 1. nov. 2017 13:52 - Sist endra 25. nov. 2017 18:27