Referat fra programrådsmøte 17.12.2019, 10.00 - 11.45

Til stede med stemmerett: Ørjan Martinsen (leder), Sverre Holm (nestleder), Ketil Røed, Helene Wold (studentrepresentant)

Til stede uten stemmerett: Espen Murtnes (sekretær), Arnt Inge Vistnes (Utdanningsleder), Magne Gjennestad (student)

Meldt forfall: Philipp Häfliger (delvis til stede per epost)

Saks-nummer

Beskrivelse av sak
01/19

Godkjennelse av innkalling

Vedtak: Innkalling godkjennes
Det ble kommentert fra Utdanningsleder at de eksterne medlemmene ikke var til stede og at disse bør kalles inn til et møte tidlig i 2020, siden de bør involveres omtrent en gang hvert år.

02/19

Godkjennelse av referat

Referat fra 09.02.2018

Vedtak: Referat godkjennes

Programrådet ønsker at referatet fra nå av sendes ut noen dager etter møtet og godkjennes på sirkulasjon, selv om de også bør gjennomgås raskt på det etterfølgende møtet.
 

03/19

Endringer i emner for ELDAT-studenter

Bakgrunn:
I forbindelse med InterAct endres emneporteføljen og tilpasses de nye programmene. Men flere studenter følger fortsatt det gamle ELDAT-programmet, og kan ha behov for spesialtilpasninger ettersom obligatoriske emner i graden endres eller legges ned.


Saken:
En ELDAT-student strøk i INF3410 og ønsker å erstatte emnet (som er obligatorisk i graden), med emnet IN3170. Det er 5 SP overlapp mellom emnene. Men IN3170 overlapper også 5 SP mot INF3400, som også er obligatorisk. Hvis studenten erstatter INF3410, må han derfor inkludere 5-10 SP ekstra for å oppnå 180 SP.

Det er 4 aktive ELDAT-studenter som mangler INF3410 høsten 2019.


Referat:
Philipp er tidlige emneansvarlig for INF3410 og emneansvarlig for IN3170. Han kom med en rekke innspill per epost, men programrådet anså det å være for mange usikkerheter til at de ønsket å vedta noe uten Philipps tilstedeværelse.


Vedtak:
Programrådet vil ta saken på sirkulasjon. En avgjørelse må falle senest 7. januar, slik at de aktuelle studentene rekker å melde seg til de emner som kan bli påvirket av en avgjørelse i denne saken.
 

04/19

Utveksling for ELITE bachelor

Espen, Grete og Ketil besøkte universitetene Calgary og Saskatchewan i Canada 10. - 17. november. Hovedformålet var å finne utvekslingsmuligheter for ELITE-studentene. Fysikk-studenter drar allerede til disse stedene. Jeg har allerede vært i kontakt med en del av dere for å undersøke mulige overlapp mot UiO-emner, og jeg vil fortsette dette arbeidet over jul. På grunn av muligheten til å ta såkalte "engineering-emner" så virker Calgary til å være universitetet jeg vil prioritere først.


Referat:
Espen og Ketil orienterte om besøket i Canada. 

Det kommenteres fra Ørjan at man også bør undersøke hvilke land studentene ønsker å dra til (Magne nevner USA og Canada), og Ketil sier at eventuelle avtaler bør ta utgangspunkt i forskningssamarbeid. 

Det er en utfordring at utdanningsløpet til ELITE vanskeliggjør utveksling, og hvis man gjør endringer i løpet bør man også ha utveksling i bakhodet.
 

05/19

Evaluering av ELITE-programmet

Bakgrunn:
ELITE-programmet begynte høsten 2017, og de første studentene begynner til våren på sitt sjette og siste semester. Det er derfor på tide å evaluere programmet. Jeg har snakket med mange studenter og fått høre fra flere at de synes FYS1120 (Elektromagnetisme) er et vanskelig fag, og 2018-kullet leverte et brev om FYS1120 signert 16 ELITE-studenter, hvor de kritiserer at det ikke tas nok hensyn til de som ikke har FYS-MEK1110 (Mekanikk) fra før, mens det tas mer hensyn til de som ikke har MEK1100 fra før. Det kan i den sammenheng nevnes at ELITE-studentene i fjor hadde et karaktersnitt på 1,9 (rett under D) på FYS1120, mens FA-studentene hadde et snitt på 3,4 (godt over C). Disse studentene har riktignok forskjellige karakterer fra videregående, men jeg tror ikke forskjellen burde være så markant. Studentene leverte brevet til emneansvarlig i FYS1120 Anders Malthe-Sørenssen og hadde en god samtale med ham om opplevelsen til ELITE-studentene.

Matematisk institutt vurderer å gjøre endringer i oppbygningen av sine bachelorprogram, noe som har fått utdanningsleder ved Fysisk institutt til å foreslå at vi også bør gjøre endringer i våre program. 

Sak:
For å evaluere programmet, kan man søke om studiekvalitetsmidler og forsøke å gjøre tilsvarende som Fysikk og astronomi-programmet gjorde i sommer, hvor de fikk to studenter til å gjennomgå programmet og lage en rapport med forslag til forbedringer.

Hvis det allerede nå er en enighet om at det bør gjøres noe med ELITE-studentenes forkunnskaper før FYS1120, må dette oversendes fakultetet i mars om det skal kunne gjelde fra opptaket i 2021. Programrådet bør diskutere om oppbygningen av programmet bør endres. Noen forslag som utgangspunkt for en diskusjon:

  • Lage to varianter av FYS-MEK1110, en for fysikkstudenter og en for andre. Varianten for ELITE (og andre) kunne inneholdt nok av MEK1100 til å forberede til FYS1120.
  • Lage to varianter av FYS1120, en på integralform og en på differensialform.
  • Bytte plass på FYS-MEK1110 og FYS1210.

For kullet som begynner 2020 kan man ikke få gjort større endringer, men det vil antakelig være mulig å bytte plass på emnene MEK1100 og FYS-MEK1110, om man mener dette vil være en bedre løsning for studentene.


Referat:
I denne saken var det mye diskusjoner om hva som ville være best, men programrådet erkjente at dagens løsning ikke fungerer som tenkt. Det var noe usikkerhet omkring hva som var viktigst å ha før FYS1120, MEK1100 eller FYS-MEK1110, men man landet på sistnevnte. Helene, som var medforfatter i brevet som ble sendt til foreleser i fYS1120, fortalte noe om hvordan studentene opplevde å ta FYS1120 og Magne supplerte. Arnt Inge Vistnes påpekte at han mener at mye av problemet i denne saken ikke (nødvendigvis) har så mye med hvordan emnet FYS1120 er lagt opp, men hvordan studieløpet til ELITE er lagt opp. Det er riktignok deler av MEK1100 som benyttes i FYS1120, men han mener ELITE-studentene går glipp av fysikkforståelse og forståelse av konsepter når de ikke har FYS-MEK1110. 

 

Vedtak:

  • ELITE-programmet bør evalueres og det anbefales at det søkes kvalitetsmidler fra fakultetet til å få hjelp til evalueringen. De eksterne programrådgiverne må også involveres i arbeidet.
  • Oppbygningen av ELITE-programmet skal for kullet 2020 endres ved at FYS-MEK1110 flyttes fra 4. til 2. semester, og MEK1100 flyttes fra 2. til 4. semester og det undersøkes om man kan gi studentene fritak for MEK1100.
  • For å bedre opplevelsen for ELITE-studentene i FYS1120 til høsten, bør instituttet tilby et FYS-MEK-forkurs, samt at gruppelærerne bør være forberedt på hvilke forkunnskaper studentene deres har og tilpasse undervisningen til dette. I tillegg bør tilbudet til de som ikke har MEK1100 fra før utvides, noe som vil gagne ELITE-studentene fra 2021 av.
  • Programrådet ønsker på sikt, og forhåpentligvis fra 2021-kullet, en løsning hvor FYS-MEK1110 og MEK1100 erstattes av en ny versjon av FYS-MEK1110 som vil inneholde de delene av MEK1100 som er vesentlige som grunnlag for FYS1120. Det må her kommuniseres med Fysisk institutt. Det foreslås at det nedsettes en hurtigarbeidende komité for å konkretisere et forslag som kan oversendes Utdanningsutvalget tidlig i februar. Forslag til komitémedlemmer: Ørjan Martinsen, Philipp Häfliger, Helene Wold og Espen Murtnes (sekretær).

 

Eventuelt

Konsekvenser av dagens opptakskrav til master

Tall fra opptaket i 2019:

  • 268 søkte på ELITE-master
  • 86 av søkerne var kvalifisert
  • 20 av kvalifiserte på nye opptakskrav, hvorav 2 kom utenfra UiO

For studieretningen Mikroelektronikk og sensorteknologi er det nok i hovedsak kombinasjonen av matematikkkravet og elektromagnetisme som diskvalifiserer søkerne. Et forslag til lettelse her ville være å ha mindre spesifikke matematikk-krav.

Studieretningen Signalbehandling og avbildning har tilsvarende problem som over, men tilleggskravet om IN1910 gjør at det kun er 3 studenter som kvalifiserer på denne studieretningen og alle er fra UiO. 

Ketil påpeker at noe av grunnen til at det er så mange ukvalifiserte søkere er at programmet heter Electrical Engineering, Information and Technology på engelsk. Dette tiltrekker seg utenlandske studenter med ingeniørbakgrunn, som ofte mangler matematikk og/eller elektromagnetisme.

 

 

 

Espen Murtnes

Programkoordinator for ELITE-programmet
Sekretær i programrådet

 

 

Publisert 19. des. 2019 15:08 - Sist endret 19. des. 2019 15:08