Feltarbeid

En studie med fokus på energi-utvekslingen mellom atmosfære, snø, is og hav/overflate ble gjennomført i området rundt Kongsfjorden på Svalbard i mars 2007.

Ved Ny-Ålesund på Svalbard ble det i 2008 utført in-situ-målinger for å karakterisere innvirkningen av skyer, sjøis og snødekte overflater på strålingsbalanse og klimautvikling.

I tre uker skal forskere fly høyt og lavt over Barentshavet på jakt etter ekstremvær. Målet er å undersøke sykloner og andre værfenomener fra innsiden for å kunne gi bedre værvarsler til kystfiskere, oljeindustrien og skipstrafikken i nord.

I løpet av prosjektet ble det benyttet meget avansert teknologi for å samle inn data. Å fly inn over heftige polare lavtrykk med lasermålere er ikke hverdagskost for forskere.

Onsdag klokken 10.20 tok DLR Falcon av for sitt første tokt. På denne turen skal forskerne undersøke vindstrømmer langs kysten av Finnmark og rundt sørspissen av Spitsbergen.

Forskere på Andøya har fløyet gjennom ekstremvær for å bedre værvarslene for norskekysten. De har målt et polart lavtrykk fra vugge til grav og samlet data verden aldri før har sett.