Praksisoppdatering

Nå som jeg har kommet godt i gang med praksis og nærmer meg slutten kan jeg trygt si at dette har vært givende å være med på. Det har vært gøy å jobbe med noe som faktisk skal brukes, i tillegg til at det har vært gøy å kjenne på hvordan det kan være etter studietiden. Jeg har sittet på et alenekontor, men det sosiale har uansett vært der, med kaffepauser og hyggelige lunsjer. Det er en samlet gjeng som sitter på den avdelingen jeg har fått være en del av, og alle har vært åpne for å ta meg med inn i varmen.

Når det gjelder arbeidsoppgaver så har jeg fått være med på et prosjekt hvor vi tester ut private værstasjoner, som alle kan kjøpe seg, opp mot de aller beste stasjonene MET bruker. Min del av dette prosjektet har vært å lage referansepunkter av de beste stasjonene, og funnet frem til de 10 nærmeste private, for å så kunne se på hvor mye forskjell det er på temperaturmålingene som blir tatt.

De private stasjonene har økt i antall de siste årene og skal i utgangspunktet kunne måle temperaturer med nøyaktighet på ±0.3 grader. Dette er jo veldig bra om det stemmer! Men siden det er privatpersoner som kan sette de opp hvor de vil, er det mange faktorer som kan spille inn på nøyaktigheten, og derfor gjør målingene vanskeligere å stole på. Man kan for eksempel plassere disse i solveggen eller på balkongen, noe som fort fører til ganske mye varmere temperaturer på målingen enn det egentlig er der.

Det som er målet med det jeg gjør når jeg blir ferdig med de oppgavene jeg har fått, er at man kan kunne bruke det jeg har gjort til å kunne si noe om nøyaktigheten. Og i så fall om det er noen endringer i nøyaktigheten på ulike tider av døgnet, eller om det endrer seg veldig i løpet av årstidene. Dette kan brukes videre ta til å jobbe med å motvirke det som eventuelt måles feil, for å så kunne se på enda mer lokale værmeldinger, og forstå bedre temperaturer på veldig lokalt nivå. Om man observerer noen urbane varmepunkt, kan man bruke det jeg har gjort for å vite om dette er temperaturer som kan stemme, eller om det ikke er like varmt som det ser ut som. Og derfor få en bedre forståelse om de. 

Det er ganske kult at det jeg gjør nå i startsfasen av prosjektet kan ha å mye å si for det arbeidet de skal jobbe videre med, og den forskningen de skal holde på med videre for temperaturmålingene i private stasjoner.

Takk for denne gang!

Eli

Emneord: Geopraksis-bloggen, Geopraksis, Meteorologi Av Eli Holm Høgemo
Publisert 26. mars 2024 09:49 - Sist endret 13. mai 2024 10:01
About-image

Bloggen Geopraksis er skrevet av geovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "GEO3050 – Arbeidspraksis i geofag" ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo.