Akvaponi- gullfisk, larver og salat på tallerkenen?

Da nærmet det seg plutselig slutten av semesteret og da også arbeidspraksisen. Det er med litt vemodig sinn jeg sitter her og skriver mitt siste blogginnlegg. På den ene siden er mitt arbeid på NIBIO snart over, men på den andre siden har fremtiden alltid noe spennende fore. Da tenkte jeg å skrive litt om en spennende fremtidsrettet del av prosjektet vårt, nemlig Akvaponi.

Bildet kan inneholde: ingrediens, servise, rektangel, bladgrønnsak, kokt.

Akvaponi

Hva er akvaponi lurer du kanskje på? Som student på Biovitenskap og med interesser i sci-fi sjangeren, hadde jeg en viss vinkling på hva hydroponi var. Hydroponiske farmer er ofte kilden til mat på marskoloniene eller i rakettene på vei til andre siden av universet, så jeg visste at det handlet om mat fra vann. Jeg lærte etter hvert at hydroponiske farmer er vekst av planter uten jord, der planterøttene blir satt i vann som det blir tilført næringsstoffer til. Akvaponi på den andre siden har mye med hydroponi å gjøre, men i stedet for at næringsstoffene blir tilsatt av mennesker blir de lagt til av fisk som lever i vannet. Gjennom fiskens avfall og matrester vil det bli lagt til viktige næringsstoffer som nitrogen, fosfor og Kalium i vannet. Og ved hjelp av filtre bestående av bestemte «snille» bakterier kan disse avfallene bli gjort om til næringsstoffer som plantene kan bruke. Hvorfor bruke akvaponi? Grunnen til at akvaponi ofte blir brukt på marskoloniene er at både akvaponi og hydroponi er veldig plassbesparende og vannmengden som blir brukt er også betydelig mindre enn det som trengs til tradisjonell plantevekst. For Akvaponi er det ikke nok med at plantene kan høstes og brukes til mat, fisken kan også bli tilberedt til middagsbordet. Laks med sitron og dill anyone?

Bildet kan inneholde: kasse, tre, mat, gass, fritid.
Akvaponi oppsett i showcasen vår. Slangene fører næringsrikt vann fra akvariene under opp til plantene på toppen. Vannet blir resirkulert tilbake til fiskene.

Akvaponi på Ås

I stedet for laks og sitron med dill, blir det heller gullfisk med salatblader på Ås. Da prosjektet jeg holder på med er en showcase som skal vise frem måter å holde på med jordbruk i urbane miljø, blir alt fort litt mindre. Laksen er byttet ut med gullfisk og grønnsakene er i mindre skala, med unntak av avokadotreet som er blitt plantet og vokser fint. Fisker i alskens sterke farger svømmer rundt i akvariet og gjør sitt fornødne for å få plantene til å vokse. (Akvaponien gjøres i større skala andre steder i prosjektet og også innad i NIBIO). Det er ikke bare plantene som trenger næring. Fiskene på Ås får vanlig fiskefor for øyeblikket, men forskjellige metoder har blitt utforsket her. En av disse metodene fikk meg på kjøretur til en avsidesliggende gård i Fredrikstad.

akvarium, slanger, vann
Noen av gullfiskene som gir næring til plantene våre.

Fredrikstad

Det hele startet som det meste har gjort i disse Corona tider, med et zoommøte og noen telefoner. Hva som ble diskutert var innsekter, insektene som ble diskutert var fluer, mer spesifikt fluelarver og muligheten for å dyrke disse i hjemmet. Jeg ble raskt sendt på oppdrag for å utforske, og turen gikk mot Fredrikstad. Der fikk jeg lære en god del om larvedyrkning og mer bestemt soldatfluelarver. Soldatfluen er en art som ikke hører hjemme i Norge, men hører hjemme i så å si alle land der det er varme hele året rundt. Fluelarvene er enkle å håndtere og kan leve av å spise matavfallet ditt. Det at fluene ikke overlever i den norske kulden er også positivt da en eventuell rømning gjør at de ikke tar plassen til andre skapninger i den norske faunaen. Videre fikk jeg lært litt om mulige bruksområder for fluelarvene, da fluelarver er innholdsrike på proteiner er de utmerkede til bruk som fiskefor og hønsefor. Hvis man tørker de og maler dem til støv kan de brukes som et gjødslingsprodukt, og i tillegg hvis man legger godvilja til og noen år med teknologiske nyvinninger kan man kanskje til og med bruke insekts proteinene til å 3D-printe kjøttprodukter.

Bildet kan inneholde: mat, ingrediens, oppskrift, oppvask, kokt.
Soldatfluelarver som spiser matavfall middagen sin.

Mot fremtiden

Etter en informativ tur på insekts farm fant vi sammen ut at innsektfarmer nødvendigvis ikke er det beste for urbant landbruk. Selv om larvene er en god matkilde for fisken vil neppe Kari og Ola Nordmann ha et rom der fluer og dens larver kan godgjøre seg. I tillegg er det en god del restriksjoner for hva av eksotiske arter man dyrke frem i Norge. Utsalg av larve for til bruk i eget fiskeoppdrett er likevel en mulighet i fremtiden. I fremtiden er det så mangt som kan være mulig, kanskje vil alt dette være en realitet og en hverdagslig ting. Jeg ser i hvert fall frem til den dagen jeg sitter på Mars med min akvaponiske lutefisk og poteter, og baconbiter 3d printet fra insekts proteiner.

Av Ola Lødøen Vethe
Publisert 2. juni 2021 10:07 - Sist endret 2. juni 2021 10:07
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.