blogginnlegg-2

Sist endret 23. apr. 2021 11:44 av Martine Pedersen

Skogen huser svært mange utrydningstruede arter, som står i fare for å forsvinne hvis ikke vi tar vare på skogen. I tillegg er vi mennesker avhengige av de godene og verdiene skogen gir oss. Så hvorfor behandler vi ikke skogen bedre?

Sist endret 23. apr. 2021 12:16 av Martine Pedersen

399 760 850 000 000 kr. Et tall så stort at det er lettere å si «uforståelig mye penger». Dette tallet regnes som den årlige verdien av de tjenester og ressurser som hentes ut fra våtmarksområder verden rundt [1].

Sist endret 23. apr. 2021 11:20 av Martine Pedersen

Det er ikke bestandig lett å vite hva man skal gjøre etter studiene. Når tiden kommer kan det føles ut som om man står på toppen av holmenkollbakken med et par slitte jetski på beina. Det å hoppe ut i arbeidslivet er skremmende, uforutsigbart og krever et enormt mot. Som en bachelor student i biologi står også jeg snart fremfor denne hoppkanten uten noen anelse om hva som venter meg på bunnen av bakken. Heldigvis, fant jeg noe som kunne dempe fallet.

Sist endret 23. apr. 2021 12:20 av Martine Pedersen

Hvis du visste at vannet du har drukket i dag var fult av bakterier. Hadde du drukket det da? Nei, dette er ikke et tabloid innlegg i en av Norges mange aviser som skal si at selv de mest hverdagslige ting er farlig. Her skal heller vi svare på spørsmålet hvordan vi avslører dobbeltagentene, deres rolle og om de er helt ufarlige?

Sist endret 23. apr. 2021 12:24 av Martine Pedersen

Du trodde kanskje at sopp var begrenset kun til skogen eller på det mugne brødet i brødboksen? Sannheten er at de er å finne i både enkle og komplekse former overalt rundt oss.

Sist endret 23. apr. 2021 10:17 av Martine Pedersen

Rognebærmøll-larver kan ødelegge epler når det ikke er nok rognebær å legge egg på. Men hvor blir de av etterpå? Dør de inni eplene eller finnes det håp for larvene som er fanget i eplelabyrinten?

Sist endret 23. apr. 2021 11:40 av Martine Pedersen

Formidling og David Attenborough er som hånd i hanske. Jeg er en praktikant med arbeidsoppgaver som innebærer formidling av kunnskap om klimakrisen, og jeg tenker «hvorfor ikke ta en råsjans»?

Sist endret 23. apr. 2021 12:11 av Martine Pedersen

Du har kanskje hørt om kretsløp før? For eksempel der levende organismer og planter blir brutt ned til jord som igjen gir liv til nye levende organismer og planter. I det siste har jeg jobbet mye med dette på NIBIO og jeg har vært med på å lage et lite kretsløp der som også kan bli tatt i bruk i en leilighet eller bolig. Hvordan dette fungerer skal jeg prøve å forklare i dette blogginnlegg

Sist endret 23. apr. 2021 09:06 av Martine Pedersen

Aker Brygge på en søndag i juni. Det er 20 varmegrader og solen skinner. Det er to grupper som har tatt over strandpromenaden – mennesker og måker. Men hvilke arter? Homo sapiens, selvfølgelig. Men det er ikke så enkelt med måker – når de flyr over deg og prøver å stjele iskremen du akkurat har kjøpt, merker du at det er faktisk flere arter. 

Sist endret 30. apr. 2021 10:11 av Martine Pedersen

Forskerne tror at bier har eksistert helt siden dinosaurenes tid, om ikke lenger. På den tiden var de rovinsekter som jaktet på andre insekter, og ikke som de lodne vegetarianerne vi kjenner til i dag. Etter hvert utviklet plantene lure måter å lokke biene til seg på, og det utviklet seg til et nært samarbeid [1]. Hvis biene har eksistert siden dinosaurenes tid, hvorfor er det så viktig å begynne å kartlegge dem nå? Kan birøkt og honningbiene digitaliseres?

Sist endret 23. apr. 2021 09:14 av Martine Pedersen

Blant bie-samfunn rundt om i verden sprer en liten 2 mm skapning seg. Den sniker seg inn blant biene og finner seg til rette i deres lille sekskantete ”rom”. Ens ”soverom”, slik som for oss mennesker, foretrekker gjerne bielarvene å ha for seg selv. Her ligger den luskende i bunnen av cellene og venter på det rette øyeblikket til å sette sine barn til verden. Denne ubudne gjesten er midden Varroa Destructor.

Sist endret 23. apr. 2021 09:31 av Martine Pedersen

Det er ikke lett å formidle et så stort tema som klima, når de fleste ikke hører etter.

Sist endret 23. apr. 2021 11:33 av Martine Pedersen

Har du lagt merke til at fuglene ofte synger mer om våren enn ellers på året? Om våren har fuglene det veldig travelt, for de er faktisk med på en slags talentkonkurranse vi kaller for hekketiden. Da tar fuglene på seg de flotteste og mest fargerike fjærene de har, og de synger så høyt og så vakkert de kan. Dette gjør de for å tiltrekke seg en partner, men sang og dans kan også tiltrekke seg blikket til en jeger.

Sist endret 23. apr. 2021 10:27 av Martine Pedersen

Endelig påske! Uansett om man har fri eller ei og om man er på fjellet eller i byen, har man alltid tid til å sette seg ned med en god påskekrim. Krim finnes i alle former, og felles for dem alle er den spennende veien mot en ukjent slutt, der mysteriet oppklares. Akkurat slik er det også på laben!

Sist endret 30. apr. 2021 10:17 av Martine Pedersen

Den gjørmete skogsveien blir smalere og smalere, vegetasjonen tettere og tettere. Tilslutt klarer ikke dagslyset lenger å trenge igjennom tretoppene. Med den sølvgrå firmabilen står jeg midt på den gjørmete veien, omfavnet av trær på alle kanter. Hvordan havnet jeg her? Det skal jeg fortelle deg.

Sist endret 26. apr. 2021 09:45 av Martine Pedersen

Sjøfuglmøkk er viktigere enn du tror. De gulhvite klissete klattene som deiser ned på de mest upassende steder, gjør naturen frodig og næringsrik.

Sist endret 23. apr. 2021 10:20 av Martine Pedersen

Har du noen gang lurt på hva som gjemmer seg under overflaten? Hvordan det ser ut der mennesker ikke kan leve? Bli med ned i dypet og få et lite innblikk i hva som gjemmer seg der.

Sist endret 23. apr. 2021 09:40 av Martine Pedersen

Når jeg skulle skrive dette blogginnlegget tenkte jeg først at jeg ville skrive om gaupa. Det er et dyr som fasinerer meg mye, men mitt første søk leste «dyret er ingen lystmordar som utryddar heile saueflokker, slik ulv kan gjere» (framtida.no 2018). Dette vekket min interesse. Debatten om ulvens skjebne har lenge vert et tema. Bøndene på en side og naturforvaltere på den andre. De skal bestemme jaktkvoten på ulven. Hva skiller den fra de andre rovdyrene?

Sist endret 23. apr. 2021 10:13 av Martine Pedersen

Våtmarkene rommer et stort mangfold av dyre- og planteliv, og har viktige egenskaper som er med på å holde klimaet stabilt. Denne viktige naturtypen står nå i stor fare.

Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.