"Jeg elsker alt som Norge har å by på"

Romingeniøren Lewis Raymond Williams ser for seg en fremtid i Norge i all overskuelig fremtid. 

Stipendiat spiller piano på ITS

Hører du noen vakre toner fra foajeen på Institutt for teknologisystemer på Kjeller, er det mest sannsynlig Lewis Raymond Williams som øver på flygelet. - Jeg har fått meg en ny hobby, sier han. Foto:UiO

Den energiske og positive 30-åringen kan ikke få nok av Norge. Nå er han utleid fra Kongsberg Gruppen for å forske på småsatelitter for forskningssenteret Senter for romsensorer og systemer - CENSSS.  

Hva er dine arbeidsoppgaver?

- Jeg forsker på utfoldbare antenner for småsatellitter som kan bli brukt til for eksempel kommunikasjon, fjernmåling og innblandingsmåling. Utfoldbare antenner er en utfordrende oppgave fordi det kreves mye kunnskap innenfor romsystemer og rommiljø, elektronikk og mekanikk. Så behovet for en bred kompetanse innen mitt forskningsfelt, er stort.

- Hva gjorde at du søkte deg til forskningssenteret CENSSS? 

- Jeg søkte meg til forskningssenteret CENSSS først og fremst fordi jeg ønsket å lære noe nytt, og fordi jeg så for meg utviklingen i romindustrien rettet mot småsatellitter og teknologi som allerede i dag har gjort verdensrommet mer tilgjengelig enn før.

"CENSSS skal bygge Universitetet i Oslo sin første småsatellitt. Den har for øvrig fått navnet CENSSSAT-1.Satelitten vil forhåpentligvis bli skutt opp fra Norge, og jeg syntes det hørtes veldig spennende ut å få bli med på dette arbeidet".

Fortell litt mer inngående om din forskning på småsatelitter.. 

- Som tidligere nevnt, jobber jeg med utfoldbare antenner for småsatellitter. Et mål i forskningen min er å utvikle et nytt antennesystem som kan bli brukt på småsatelitten CENSSSAT-1. Samtidig skal jeg dokumentere design, byggeprosess og testing av systemer som skal publiseres, med den hensikt å bidra til den internasjonale satsingen på småsatellitter. Jeg legger mye vekt på prototypeoppbygging og testing i forskningen min - noe jeg synes er gøy og veldig lærerikt. Oppgavene passer meg bra, siden jeg er veldig glad i å jobbe med hendene og med fysiske objekter.


Hvorfor er forskning og utdanning innen rom viktig, i dine øyne?

- Utdanning og forskning innen romteknologi er viktig av mange grunner. Først og fremst synes jeg at det er veldig spennende at mennesket skal til en annen planet, og selv om jeg ikke jobber direkte med den tematikken, så vil jeg si at jo flere folk som er interessert i space, jo større sjanse har vi for å komme i mål. En annen grunn, er at rominfrastruktur er sentral i alles liv. Vi kommuniserer, vi mottar meldinger, vi forsker på klimaendringer og vi ønsker å forstå mye mer av den blå kloden vår og universet som sådan. Det får vi til nettopp på grunn av rominfrastruktur og teknologi.

Hvilke tanker har du om at UiO skal starte opp et masterprogram i romsystemer fra høsten? Og hvilke kandidater tenker du kan egne seg til å søke på dette programmet?

- Jeg syns det er veldig positiv at Universitetet i Oslo skal starte opp med det, siden det ikke er så mange andre muligheter i Norge for å få en slik utdanning. Jeg mener at det er viktig for Norge å ha slike programmer for å bygge opp kompetanse og ha mulighet til å bidra til de store internasjonale målene, som å få mennesker tilbake til månen og eventuelt til planeten Mars! Samtidig blir det veldig spennende å få enda flere motiverte og nysgjerrige studenter til UiO på Kjeller, som vi forskere kan samarbeide med.

- Jeg tror dette programmet egner seg for dem som har studert innenfor fagene forskning, teknologi, matematikk og ingeniørfag. I tillegg bør de ha interesse for verdensrommet og for høyteknologi.

Hva kjennetegner norsk forskning på romteknologi?

- Norge leverer viktig teknologi til de store internasjonale aktørene. Som en del av European Space Agency (ESA) - programmet, får norske bedrifter og dermed institusjoner med romsystemutdanning i Norge muligheten til å jobbe med de mest spennende prosjektene i verden! Et eksempel er at Kongsberg Gruppen leverer teknologi til  European Service Module, som er en del av Orion romfartøy I NASA’s Artemis program som skal sende mennesket til månen.

- Når vi tenker i litt mindre skala, er det mye satsing på småsatellitter. Dette er en spennende industri å jobbe i, fordi ting skjer relativt fort. Man får muligheten til å være  kreativ og finne løsninger på problemer fordi risikoen er mindre, og man får mulighet til å bli med på hele prosjektforløpet. På Andøya Space bygger de et småsatellitt oppskytingssenter, og flere norske bedrifter jobber med utvikling av småsatellitter og satellitteknologi. Så det er et hav av muligheter for deg med fremtidig fullført master i romsystemer!

Over til noe helt annet! Du snakker flytende norsk. Hvor viktig har det vært for deg å lære deg språket som bosatt og arbeidende i Norge?

"Det var viktig for meg å lære språket for å integrere meg i det norske samfunnet og i kulturen. Jeg var veldig streng med meg selv da jeg kom hit. Jeg ville bare snakke norsk på jobb, selv om jeg kunne veldig lite av språket".

 

-Jeg husker godt det første allmøtet på jobb da jeg satt rett rett foran sjefen min mens han presenterte innholdet. Jeg slet med å følge med på presentasjonen. Hjernen skrudde seg av, og jeg sovnet rett foran sjefen! Til tross for slike hendelser, var de ansatte veldig tålmodige med meg. Og jeg lærte meg språket relativt raskt.

 

Hva gjør du når du skal koble av? Har du noen fritidsinteresser?

-Når jeg skal koble av, forsvinner jeg til fjells, bort fra folk og fra mobildekning. Det synes jeg er veldig deilig, og jeg kan gjerne være utei en måned eller mer. Jeg har dessuten nylig begynt å spille piano. Vi har et flygel på instituttet. Der setter jeg meg titt og ofte ned og øver.


Hva er det som gjør at du ønsker å bli i Norge?

- Norge er et fantastisk sted å bo, veldig bra ‘work-life balance’ og det er er en god  atmosfære på arbeidstedet. Litt annerledes enn det jeg kom fra, fra det britiske forsvaret. I tillegg har Norge så mye fantastisk flott natur å utforske, og den kommer til å holde meg opptatt og boende i Norge frem til jeg er godt voksen!


Kan du avslutningsvis fortelle litt om din avtale med Kongsberg?

- Jeg er ansatt hos Kongsberg Defence & Aerospace som ingeniør. Nå har jeg  studiepermisjon for å fullføre en doktorgrad innenfor småsatellittteknologi som er nyttig for arbeidsgiveren Kongsberg og den nye småsatellittavdelingen der.
Når jeg er ferdig med doktorgraden, skal jeg tilbake til Kongsberg Gruppen for å bringe inn min nye tilegnede kunnskap til organisasjonen.
 

Fakta om Lewis Raymond Williams
Alder:30
Fra: Manchester,
Bosatt: På Kløfta
Stilling: Stipendiat/ingeniør
Arbeidsgiver: Utdanningspermisjon fra Kongsberg Defence & Aerospace, Kongsberg Gruppen for å ta en Ph.D.ved Universitetet i Oslo
Utdanning: Master i Aerospace Engineering fra The University of Manchester
Bakgrunn: Jobbet med helikopterteknologi i det britiske forsvaret og satellitteknologi i Kongsberg for Kongsberg Gruppen.

 

 

Emneord: romteknologi, romsystemer, forskning Av Mette Johnsrud
Publisert 27. jan. 2023 14:07 - Sist endret 27. jan. 2023 16:20