"Gutter og livsvitenskap" 2020

I dag holdt jeg foredrag om kjemi og livsvitenskap for "gutta".

Professor foran prosjektor i auditorium

Gutter vs. jenter??

Mens jenter fra videregående var på arrangementet "Jenter og teknologi 2020", hadde gutter fra videregående skoler anledning til å delta på "Gutter og livsvitenskap 2020". Bakgrunn for denne inndelingen er nok at det ønskes at flere jenter skal søke på "tech fag" (f.eks. IT), samtidig som det ønskes at flere gutter søker på livsvitenskap, f.eks. medisin, som har en stort flertall av jenter.

Allsidighet er bra for studier og forskning

På manger måter er det lurt å oppfordre til mer allsidige grupper på et studiested. Det kan virke litt rart i 2020 når det er et kjempeflertall av jenter i et yrke, og omvendt. Ta psykologi, for eksempel; mange gutter vil nok ha lyst til å prate med en guttepsykolog om gutteting. 

Som forsker, veileder og underviser er jeg opptatt av at unge mennesker for makse ut hva de selv vil i livet, og ikke at samfunnet og kjønnroller skal styre dette.

Panel av tre forskere som svarer på spørsmål
Her sitter jeg med to av de andre foredragsholderne: Håvard J Haugen (venstre: @Biomat_UIO på Twitter, som jeg stjal dette bildet fra) og Magnus Aronsen (midten: @AronsenM på Twitter). Begge to er enormt flinke forskere!! 

Gutter, jenter og kjemi

I mine forelesninger på Kjemisk Insitutt ser jeg at det er ofte en ganske jevn fordeling av gutter og jenter. Og alle mulig andre "merkelapper" som man kan gi. På Kjemisk Institutt er vi også en drøss av folk med forskjellige bakgrunn. Vi ganske så ulike på innsiden også! Noen av oss er veldig utadgående, mens andre er mere forsiktige. Noen er veldig impulsive, mens andre er veldig nøye. Mangfold er bra. Det er er en superfordel å jobbe sammen med forskjellige folk, for da kommer det masse nye idéer, og flere måter å løse et problem på! 

Vær deg selv

Hvis du er f.eks. en stille person eller en pratemaker, en detalje-frik eller en slurvete kunstner, så har du egenskaper som ikke alle andre har, som kan helt sikkert utnyttes positivt. Dette kan gjøre deg unik, og viktig i samarbeid. Men husk, respekter andre også! Gode samarbeid og "brainstorming" er avhengig av at ikke alle prøver å tenke likt. Så uansett hvem du er, vær deg selv i dine kjemi-studier og forskning. 

Emneord: Kjemi, studier, mangfold, samarbeid, Oslo Av Steven Ray Wilson
Publisert 12. feb. 2020 21:02 - Sist endret 16. apr. 2020 16:01
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er nestleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang.