Jobb og kjemi

Siden kjemi står så sentralt i vårt samfunn får kjemikere seg jobb innenfor svært mange områder, for eksempel batteriteknologi, miljøarbeid, sykehus og legemiddelutvikling.  

Forsker på kjemisk institutt gjør analyser foran PC-en.
Foto: Ola Gamst Sæther/UiO

Kjemikeren kan jobbe "overalt"!

Kjemikere fra UiO har solid utdanning innen både praktiske og teoretiske ferdigheter. Noen kjemikere jobber mest på laboratoriet, mens andre bruker mest datamaskin for å programmere og gjøre beregninger. Siden kjemistudenter ofte jobber i tverrfaglige team, får de ofte stor kompetanse i lagarbeid, som er en viktig fordel senere i arbeidslivet. Med andre ord: kjemistudenten sitter ikke stille på skolebenken og lesesalen, men får relevante erfaringer for jobblivet med én gang!

En kjemiker er veldig allsidig, og kan gjerne hoppe fra et felt til et annet i løpet av karrieren, for eksempel fra å jobbe med forskning på antiterror til og hoppe over til et firma som driver med medisinsk diagnostikk. Det er ikke rart at kjemikere er så fornøyde med sitt studievalg!
Kjemiutdannede jobber i mange bransjer. 

Du finner kjemikere på sykehus, i industri og konsulentvirksomhet, i offentlig forvaltning og på skolen. Kjemikere forsker på hjernen, klima, fornybar energi, diagnostikk, medisin, antibiotika resistens, og mye, mye mer.

Lett å få jobb 

Kjemikere er ettertraktet på arbeidsmarkedet, og er det er vanlig at en student har fått landet en jobb rett før studieslutt eller rett etterpå. Jobbtitlene er gjerne ikke «kjemiker», men "ingeniør", "rådgiver" eller "konsulent". Blant de som har tatt mastergrad ved Kjemisk institutt finner vi at 86 prosent er i jobb: av disse er 56 prosent i privat sektor, mens 40 prosent jobber i det offentlige.

Kjemistudenter vil også få mulighet til å ta arbeidspraksis under utdanningen i private firmaer. I tillegg har vi også et flott karrieresenter på campus som kan gi gode råd og veiledning i veien inn i kjemi-arbeidslivet.

Kjemikere er fornøyd med utdanningen fra UiO

Hvor fornøyd er du med det faglige utbytte av utdanningen du har tatt på UiO?

  • 89 prosent svarer fornøyd eller svært fornøyd!

Les mer om undersøkelsen i artikkelen En sikker vei til fast jobb, som handler om alle med realfags- og teknologiutdannelse fra UiO.

Arbeidsplasser for kjemikere

Kjemikere har veldig mange arbeidsgivere! Her er noen eksempler på hvor våre tidligere studenter jobber:

Interessert i kjemi?

Er du interessert i å studere kjemi på UiO? Les mer om våre studieprogrammer her.

Emneord: Kjemi, biokjemi, MENA, jobb, student, studier, hva er kjemi, Oslo Av Steven Ray Wilson
Publisert 12. feb. 2020 09:30 - Sist endret 1. des. 2021 14:39
About-image

Denne bloggen

Professor Steven Ray Wilson er utdanningsleder på Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo. Steven er veldig glad i jobben sin, da han får samarbeide med engasjerte studenter og verdensledende forskere, alt på en gang. Steven er også en prisvinnende foreleser, og spiller i rockeband på fritiden.