Referat til møte i Bachelorrådet

Onsdag 16. desember, kl. 10.15–11.00, Zoom

Tilstede: 
Runar Ile (ekstern programrådsgiver, MAMI), Kristian Ranestad (avtroppende utdanningsleder), Philip Andreas Aarstein (MFU), Andreas Christensen (MFU), Tobias Opsahl (MFU), Ida Scheel (avtroppende undervisningsleder for statistikk), Ulrik S. Fjordholm (programleder, MAMI), Kjell Arne Brekke (ØI-representant), Kent andre Mardal (undervisningsleder for MEK),  Kim Anders Frøyshov (undervisningsleder for MAT), Tom Lindstrøm (programleder, MAEC), Jan Ubøe (ekstern programrådsgiver, MAEC), Bjørn Skauli (representant for midlertidig ansatte), Arne B. Sletsjøe (påtroppende utdanningsleder), Johan Pensar (påtroppende undervisningsleder for STK), Elisabeth Giil og Biljana Dragisic (sekretærer)

Saksliste

 

Godkjenning av innkalling og referat

Ingen kommentarer.

 

Saker under eventuelt (20/15)

1. Endringer i Bachelorrådet: Nytt mandat V2021-H2024:
Avtroppende utdanningsleder Kristian Ranestad takker for seg, og ny utdanningsleder, Arne B. Sletsjøe tar over fra 1.1.2021. De fleste andre verv forblir uendret, bortsett fra at Johan Pensar tar over som undervisningsleder for seksjonene 2 og 3 for neste mandatperiode.  
Det kan hende at noen av mandatene til representanter fra eksterne institutter også må fornyes/gjøres endringer i. Eksterne programrådgivere har et 4-årig mandat med oppstart H17 (avsluttes V21): https://www.mn.uio.no/math/om/organisasjon/programrad/Bachelorrad/2017/referat_20170913.html
2. Studiestart i januar: Fakultetet har oppfordret til opplegg i studiestarten. 
Tom orienterer om MAEC-møtet som ble gjennomført i november for kull20 MAEC der studentene viste interesse for denne møteformen med Padlet og anonyme spørsmål. 
I januar vil begge programmer gjennomføre oppsummeringsmøter via zoom.

20/12

Orienteringssak/diskusjonssak:

Høstens undervisning og eksamen. Erfaringsutveksling
Vedlegg: Hybrid undervisning ved MI høst 2020

Kommentarer og runde rundt "bordet":

Undervisningsform: I det vedlagte notatet er det oppsummert status rundt hybrid undervisning ved MI denne høsten.  I de store emnene har tilbudet vært bredt: klasseromsundervisning + videonotater + podkast. Alle emner med klasseromsundervisning (de fleste av våre emner) hadde et ekstra digitalt tilbud (notater, forelesningsvideoer, podcast) og det  er ganske god spredning i hva undervisere har valgt å bruke i sine emner.
Eksamensform har vært skriftlig hjemmeeksamen i nesten alle bacheloremner. Noen få eksamener ble gjennomført i Silurveien, skriftlig 4t. Når det gjelder innhold har det vært en liten variasjon fra tidligere, men ikke mye fordi det var 4t eksamen. Siden alle hjelpemidler var tillatt var det ikke gitt rene regneoppgaver som var lett å løse ved å sette i et eller annet program. 
Oppmeldte i de store førstesemester-emnene er ca 10% lavere enn i fjor og oppmøte på eksamen er igjen ca. 10% lavere enn tidligere. 
Det er kun i MAT1120 at det var opplevd en motsatt trend: 10% flere som møtte til eksamen enn i fjor.
Tallene var ikke sammenlignet lengre tilbake i tid, men det antas at disse oscillasjonene ikke nødvendigvis har med pandemien å gjøre. Karakterstatistikk er ennå ikke tilgjengelig. 
Erfaringene til forsamlingen har vært varierte, men det trekkes felles konklusjon om at oppmøte har vært dårlig, spesielt på digitale tilbud der det ikke har vært enkelt å holde folk samlet; at studentene roste og satte pris på tilbud om fysisk undervisning, at bredt tilbud i undervisningsformer har gjort at hver enkel del hadde dårligere oppmøte og ble brukt i mindre grad. Konklusjonen kan være at man skal være påpasselig med bruk av digitale undervisningsformer når vi går tilbake til fysisk undervisning og pandemien er over, da dette kan forårsake mindre bruk av fysisk undervisningstilbud.
Følgende erfaringer ble delt i forsamlingen: 

- Noen få opplevde uendret situasjon fra før pandemien: fysiske undervisninger, fysisk eksamen i Silurveien og digitale tilbud som backup. Fungerte greit, ingen endring fra vanlig semester. 
- det meldes også ifra om dårlig oppmøte uansett form, digital eller fysisk. Spesielt synlig på fellesoraklet. Dette er uendret fra tiden før pandemien. 
- De fleste av de som var til stede bekrefter at det kan virke som at studentene satte pris på tilbud med fysisk undervisning.
- Representant fra ØI melder ifra om at bruk av små videosnutter, som følger kapitler i pensumboken, var verdsatt av studenter som syntes at det var lettere å diskutere disse, da de følger bokinndelingen tettere, enn når man hadde inndeling som tas opp med den klassiske undervisningsformen. 
Øi, som helhet, brukte forelesningsopptak mye som undervisningsform og hadde forlenget sine 3t eksamener til 5t-eksamener der man tok høyde for tekniske utfordringer. Derfor var det meldt lite av slike problemstillinger under eksamen. 
- Studenter melder ifra om store variasjoner i undervisningsformer der forskjellige hybrider var prøvd ut. De satte pris på tilbud som inkluderte fysisk undervisning der det var mulig, og mener at dersom digital undervisning skal gjenbrukes at den bør sees nærmere på. De melder også ifra om at bruk av kun notater som digitalt ressurs ikke opplevdes som tiltrekkende.
- Studieadministrasjonen melder ifra om økt mengde zoom-veiledninger, selv om studentene ikke nødvendigvis lurer på andre ting enn vanlig. Undervisningsplanleggingen og det administrative rundt undervisningen har gått greit, men det meldes om stor arbeidsmengde ifm. digital eksamen. Det er vanskelig å se gevinsten av digitalisering av eksamen, når det kreves så stor arbeidsmengde i forkant, under og etter eksamen.  Antall henvendelser rundt tekniske utfordringer med innleveringen har økt. MAT1100: 50 henvendelser fra 13 studenter som ikke fikk levert inn. Disse tallene er høye også for andre emner som hadde skriftlig digital hjemmeeksamen og blir mye å håndtere midt i alt det andre som skal gjøres i forbindelse med digital eksamen. 
- Eksterne programrådgivere melder om noen trender som ikke kunne oppleves i sin helhet hos oss: større aktivitet i zoom-grupper og gode tilbakemeldinger ved bruk av disse. Dette vil NHH fortsette med. 
Ved BI har ledelsen bestemt at 3t undervisning i uken går ned til 2t og at den siste timen skal være asynkron, f.eks, video som ikke er fortsettelse av forelesningen. Erfaringene var gode og godt oppmøte (ca. 80% av oppmeldte) på både fysisk undervisning og stream av denne. Opptaket av streamen som var lagt ut var også brukt av mange. Det merkes stor endring mot slutten av semestret når fysisk undervisning sluttet grunnet nye tiltak i Oslo. Oppmøtet gikk kraftig ned, selv om alle forelesningene var streamet og lagt ut i etterkant. Det merkes også dårligere oppmøte på zoom der det var digitale diskusjonsgrupper (veiledning) som hadde foregått hele semesteret. 
Brukt av Padlet var de fornøyd med, og de skal fortsette med dette til våren. Padlet var brukt som tidslinje mens forelesningen foregikk , noe som ga mulighet for studentene å stille alle spørsmål anonymt, og foreleser kunne ta dem underveis muntlig ettersom de dukket opp. Både studentene og foreleser var fornøyde med denne løsningen da den ga en naturlig pause i forelesningen live. 

20/13

Orienteringssak

Revisjon av 1. årsemner ved Fysisk institutt og ved Matematisk institutt

Matematisk institutt har nedsatt en komite for ca. ett år siden som skulle se på førsteårsemner + MAT1120 (store emner som inngår i første tre semestre). Denne komiteen jobbet t.o.m. mai, og så ble arbeidet lagt litt på is grunnet situasjonen. 
Tilsvarende arbeid er påbegynt ved Fysisk institutt (FI), da de har sett behov for og vurdert å være mer synlige med et FYS-emne i første semester i sine bachelorprogrammer. Et slikt emne har de ikke en naturlig plass til, og ser derfor på innhold i emner som hører til andre institutter og hvorvidt de fortsatt skal benytte seg av det tilbudet.  
Deres arbeid har også aktualisert vår egen revisjon og det arbeidet vil settes i gang igjen hos oss. Vi er i diskusjon med FI rundt bruk av emner som tilbys ved vårt institutt i deres grader. De vil ha STK-temaer in i sine grader og ønsker potensielt å lage egne emner med innhold som overlapper med emner som naturlig hører til vårt institutt. 
For å svare på deres spørsmål om revisjon man må også se på vår egen revisjon og hvordan disse store (også service) emner kommer til å se ut.  
For oss er det viktig at vi fortsetter med undervisning i emner/innhold som faglig hører til MI, også for FI-studenter. 
Det ble også påpekt at samme problemstilling med ønske om å synliggjøre sine fagområder også kan komme fra andre institutter, som igjen setter i gang revisjoner som er nært tilknyttet våre egne revisjoner. 

20/14

Orienteringssak:

NOKUT kommer i 2021 eller 2022.

Periodisk programevaluering skal gjennomføres i 2021.

Fakultetet har fått signaler at NOKUT kommer på besøk igjen.  
De enkelte programmene skal etter generelle retningslinjer evalueres periodisk med jevne mellomrom. Våre to bachelorprogrammer har vært gjennom en syklus på fire år siden oppstart av de nye og reviderte bachelorprogrammer (H17) og det er på tide å evaluere bachelorprogrammer nå (ila. V21-H21). 
Det legges timeplan for den evalueringen fra fakultetet og den vil inneholde 2 store deler: 

- egenevaluering til våren
- eksternevaluering til høsten (ferdig innen november).

De som vil være mest involvert i denne prosessen er programledere og administrative som har ansvar for programmene, men også programrådet der evalueringene og funn vil diskuteres. 

Egenevaluering kan anses som den viktigste delen. Eksternevaluering vil som regel kommentere på egenevaluering.
Dokumentasjon som vil brukes i disse prosessene er ikke nytt, men finnes allerede: referatene fra programrådsmøtene, statistikk som finnes allerede (vi må bare bli enige i hva som skal brukes), funn fra studiebarometre, og eventuelt vil det settes ned en studentgruppe som man snakker med og lager en kort rapport på. Man kan også vurdere å lage veiledninger for bruk i Tableau, slik at eksterne komiteer som skal nedsettes selv kan ta tak i statistikken de mener er relevant. 
Det er ennå ikke avklart hvordan man bruker eksterne programrådgivere i denne prosessen og deres rapporter. Om de brukes underveis som en del av intern evalueringen, eller som en del av den eksterne komiteen, gjenstår det å avklare. 

20/15

Eventuelt

Se oppe. 

Kristian Ranestad
Leder
Biljana Dragisic/Elisabeth Giil
Sekretærer

 

Publisert 16. des. 2020 18:16 - Sist endret 16. des. 2020 18:16