English version of this page

Nevrobiologi og toksikologi

Nevrobiologi og toksikologigruppen ved Farmasøytisk institutt studerer molekylære mekanismer for celledød, celleoverlevelse, celledifferensiering og plastisitet i sentralnervesystemet.

Konfokalmikroskopibilder av levende nevroner.
Venstre: Kornceller fra lillehjerne hos rotte.
Midten/høyre: Kornceller som uttrykker NGFI-B-gfp (grønn). Cellekjernene er farget blå med Hoechst, og mitokondiene røde med Mitotracker. Cellene på bildet til høyre er behandlet med glutamat, og NGFI-B-gfp flytter seg da til nevrittene.

Om gruppen

Gruppen ledes av professor Ragnhild Paulsen og professor Cecilie Morland.

Vi studerer mekanismer for toksisitet og sykdommer i hjernen, og vi tar sikte på å identifisere beskyttelsesmekanismer.

Under utvikling og aldring, så vel som ved sykdommer, øker hjernens plastisitet. Under disse forholdene er hjernen svært følsom for legemiddeleffekter og effekter av ikke-farmakologiske behandlinger (for eksempel trening eller ernæring). Vi bruker en kombinasjon av in vivo og in vitro-teknikker for å studere effekten av legemidler og andre stoffer på fosterhjernen og den aldrende hjernen. Vi studerer også beskyttende effekter av legemidler, potensielle legemidler og trening på hjernefunksjon. Vi benytter dyremodeller (gnagere og kyllingembryo) for å etterligne humane sykdommer og/eller bruk av legemidler. Vi undersøker atferdsmessige effekter av sykdommer, legemidler, miljøforurensninger og trening, kombinert med histologiske undersøkelser på lys-, konfokal og elektronmikroskopisk nivå. Vi bruker også primære cellekulturer og etablerte cellelinjer som eksperimentelle modeller.

Bærekraftsmål 3. 3.4: Innen 2030 redusere prematur dødelighet forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer med en tredel gjennom forebygging og behandling, og fremme mental helse og livskvalitet 3.5: Styrke forebygging og behandling av rusmiddelmisbruk, blant annet misbruk av narkotiske stoffer og skadelig bruk av alkohol 3.9: Innen 2030 betydelig redusere antall dødsfall og sykdomstilfeller forårsaket av farlige kjemikalier og forurenset luft, vann og jord
Forskningsgruppa bidrar til FNs bærekraftsmål 3. Målet er å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, og vi bidrar spesielt med kunnskap til undermålene 3.4 (ikke-smittsomme sykdommer), 3.5 (narkotiske stoffer), og 3.9 (farlige kjemikalier).

Forskningsområder

Laktatfølsomme fibroblasters rolle i hjerneslag

Celledød og celleoverlevelse

Utvikling av sentralnervesystemet hos fostre og nyfødte

Effekter av trening – utgangspunkt for nye legemidler

Publisert 9. nov. 2010 00:08 - Sist endret 11. jan. 2024 09:10

Kontakt

Ledere for gruppen:

Ragnhild Paulsen
Cecilie Morland

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere