English version of this page

Forskergrupper ved FAI

Instituttets forskning følger vedtatt strategi, er godt plassert i universitetets foreslåtte prioriteringsområder innen livsvitenskap, og følger FNs bærekraftmål.

Forsker som holder en pose med en gul løsning
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

 

Seksjon for galenisk farmasi og samfunnsfarmasi

Forskergrupper

Farmakoepidemiologi og sikkerhet av legemidler

Forskninggruppen bidrar til å generere kunnskap om legemidler, deres bruk og sikkerhet hos spesifikke pasientergrupper og i samfunnet. Dette gjøres ofte ved å bruke store helseregistre for å undersøke mønstre i medisinbruk, behandlingsresultater og uønskede legemiddelhendelser. Ved å gjøre dette bidrar vi til å fremme pasientsikkerhet, gi informasjon til legemiddelmyndigheter og optimalisere bruk av medisiner i klinisk praksis nasjonalt og internasjonalt.

Kontaktperson: Hedvig Nordeng

Galenisk farmasi

Vi utvikler legemiddelformuleringer basert på nano- og mikrostrukturer, samt helt nye formuleringsteknologier som kan forbedre funksjonaliteten ved levering av legemidler til kroppen.

Kontaktperson: Hanne Hjorth Tønnesen

Seksjon for farmakologi og farmasøytisk biovitenskap

Forskergrupper

Farmakologi

Vår forskning strekker seg fra cellebiologi, fysiologi, patologi og basalfarmakologi for en rekke celletyper, vev og organer, til toksikologi, translasjonsforskning og klinisk farmakologi. Legemidler står sentralt i behandling og forebygging av de fleste sykdommer. Vårt mål er at resultater av vår forskning skal omsettes til bedre behandling av pasienter, og dermed bedre helse og livskvalitet.

Kontaktperson: Ragnhild Paulsen

Forskning i legemiddelbruk

Forskning i legemiddelmekanismer

Farmasøytisk mikrobiologi og immunologi

Vi forsker på hvordan mikroorganismer påvirker vår helse og hvordan de kan forårsake sykdom i et helhetlig helseperspektiv. Vi studerer disse mekanismene både på et molekylært nivå og helt opp til hva som skjer i en organisme eller i en populasjon. Vi er interessert i å se hva slags forandringer og variasjoner som oppstår i mikroorganismenes genom (DNA, RNA) og hvordan dette påvirker cellulære og virale responser inkludert resistensutvikling mot antimikrobielle midler. Vi har som mål å omsette vår kunnskap til nye antimikrobielle strategier som vaksineutvikling eller innen diagnostikk.

Kontaktperson: Hanne Winther-Larsen

Seksjon for farmasøytisk kjemi

Forskergrupper

Legemiddelkjemi

Gruppen jobber med å identifisere nye legemiddelkandidater som skal anvendes i fremtidig mulig behandling av inflammatoriske sykdommer. Disse legemiddelkandidatene skal aktivt løse opp inflammasjon. Teknikker som brukes er syntetisk legemiddelkjemi og beregningsvitenskap. Gruppen har samarbeid med forskere i USA, England, Tyskland og Italia.

Kontaktperson: Trond Vidar Hansen

Farmakognosi

BioNatH er UiOs forskningsgruppe innen farmakognosi. Gruppen jobber med å isolere, identifisere og karakterisere plante- og soppmetabolitter som kan bidra til helsefremmende effekter, samt å studere mekanismene involvert.

Kontaktperson: Helle Wangensteen

Farmasøytisk analytisk kjemi

Før man kan måle legemidler, kroppsegne stoffer og diagnostiske proteiner i biologiske prøver trengs isolering og prøveopparbeidelse. Ved Farmasøytisk analytisk kjemi fokuserer vi på utvikling av nye og innovative løsninger for isolering og prøveopparbeidelse. Bærekraftige konsepter i mikroekstraksjon og mikro-prøvetaking utvikles og testes i realistiske problemstillinger.

Kontaktperson: Stig Pedersen-Bjergaard