English version of this page

Klinisk farmasi

Forskningsgruppens overordnete målsetning er å studere helsegevinsten av skreddersydd legemiddelbehandling til den enkelte pasient. Hovedfokus er multisyke pasienter med kompleks legemiddelbehandling.

Klinisk farmasi har optimalisering av legemiddelbehandling for den enkelte pasient som mål. For å oppnå dette samarbeider den kliniske farmasøyten tett med pasienten og annet helsepersonell. Klinisk farmasi inkluderer alt slikt pasientnært arbeid, både i sykehus og i kommunehelsetjenesten. Multisyke pasienter og deres behov for behandling er en av hovedutfordringene i dagens helsevesen.  

Forskningen vår er relatert til følgende av FNs bærekraftsmål: 

Tekst: 3 GOD HELSE OG LIVSKVALITET. Optimalisering av legemiddelbehandlingen forbedrer pasientenes helse og kan redusere risikoen for reinnleggelser på sykehus. I vår forskning har vi vist at klinisk farmasøytiske arbeidsmetoder forbedrer kvaliteten av pasientens legemiddelbehandling og gir økt overlevelse. Dette er i samsvar med FNs bærekraftsmål 3.4 om å redusere prematur dødelighet forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer. 9 INDUSTRI; INNOVASJON OG INFRASTRUKTUR. Forskningsprosjektene våre inkluderer helsetjenesteinnovasjon. Vi bruker design thinking i arbeidet med å utvikle en bærekraftig helsetjeneste som gir multisyke pasienter en bedre overgang fra et sykehusopphold til hjemmet. Fokuset er å styrke pasientenes egenmestring i forhold til legemiddelbruk. 10 MINDRE ULIKHET. Legemiddelbehandlingen av multisyke pasienter er ofte ikke evidensbasert i samme grad som for andre pasienter, fordi denne pasientgruppen gjerne utelukkes fra kliniske studier. Forskningen vår handler om å sikre bedre legemiddelbehandling og helsehjelp for denne pasientgruppen og bidrar derfor til å redusere sosiale ulikheter innen helse. 17 SAMARBEID. Vår forskning er tverrprofesjonell. For å møte dagens utfordringer og bygge et bærekraftig helsevesen er tverrprofesjonelt samarbeid essensielt.

Forskningsgruppen benytter både kvalitative og kvantitative forskningsmetoder, samt innovasjonsmetoder, som design thinking. Flere av våre prosjekter faller inn under helsetjenesteforskning og er forskning på komplekse intervensjoner. Forskningsgruppen har et etablert samarbeid med et bredt fagmiljø, med flere sykehus og sykehusavdelinger, sykehusapotek, Det medisinske fakultet og Veksthuset for verdiskapning ved UiO og med andre universitet og forskningsinstitusjoner i Norge og i utlandet. Vi ønsker å styrke samarbeidet med forskere innen samfunnsfag, implementeringsforskning, Nasjonalt nettverk for helsetjenesteforskning, og e-helseforskning. 

Følg oss på Instagram

Lurer du på hvordan det er å ta masteroppgave hos oss, eller hvordan det er å jobbe som klinisk farmasøyt?

Ingeborg Hjalland Ulla og Helena Zaitzow Mikaelsen som var masterstudenter hos oss i 2021/22 har laget denne videoen om hvordan de synes det har vært:

 

 

    Publisert 24. jan. 2020 12:44 - Sist endret 12. jan. 2024 15:45

    Kontakt

    Forskningsgruppens logo

     

     

     

     

     

     

    Leder av gruppen
    Liv Mathiesen

    Deltakere

    Detaljert oversikt over deltakere