Møte i Studieutvalget 25. jan. 2017

Til stede: Solveig Kristensen (MN), Knut Martin Mørken (MN), Hanne Sølna (MN), Yvonne Halle (MN), Tone Skramstad (MN), Tom Andersen (IBV), Kristian Prydz (IBV), Bjørn Skauli (vara, studentrepresentant), Runa Bakke Bjarkøy (påtroppende studentrepresentant) , Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Kristian Ranestad (MI), Arnt Inge Vistnes (FI), Gro Smistad (FAI), Anja Maria Aardal (avtroppende studentrepresentant), Cathrine Wahlstrøm Tellefsen (FI), Ellen Kristine Grøholt (MN), Andreas Tandberg (MN, referent). 
Fravær: Frode Hansen (ITA), Stian Løvold (ITS), Ragnhild Kobro Runde (IFI), Jon Ove Hagen (Geo)

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Studiedekan orienterer

Stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning blir lagt frem 27/1. UiO/MN har kommet med innspill til stortingsmeldingen. NIFU arrangerer et møte mandag 30. januar og har invitert politikere, institusjonsledere, studenter og NOKUT til paneldebatt på Tøyen Startup Village. Påmeldingslenke i høyre marg.

Den 8. februar arrangerer UiO og HiOA konferansen "Jenter og teknologi", som er en konferanse som har som mål å rekruttere flere unge kvinner til høyere utdanning innenfor teknologi, realfag og IT. Torbjørn Røe Isaksen og Mette Marit er blant gjestene. Se lenke i høyre marg.

Hanne Sølna har sendt invitasjon til Utdanningslederprogrammet (se referat fra 18/1). Dette er et introduksjonskurs til hvordan det er å være leder innen utdanning ved UiO. Vi prioriterer å sende utdanningslederne på dette programmet. Alle utdanningslederne som ønsker å være med på programmet må henvende seg til Hanne.

Den 9. februar arrangerer InterAct-gruppa ledelsesseminar for dekanat, instituttledere og utdanningsledere. Se program i margen.

Den 26. april blir det seminar for Studieutvalget og Ph.d.-rådet om innovasjon og læringsformer.

NIFU-seminar Kvalitetsmeldingen

Jenter og teknologi

Ledelsesseminar InterAct

2 – Ekstern programrådgiver

Saken om ekstern programrådgiver har vært oppe i STUT tidligere (se referat fra 30/11 2016). Yvonne Halle presenterte bakgrunnen for innføring av ekstern programrådgiver ved MN samt revidert versjon av funksjonsbeskrivelse og rutinebeskrivelse for ekstern programrådgiver (se høyre marg). Utdanningslederne blir bedt om å sende inn eventuelle innspill til funksjonsbeskrivelsen (se særlig mandatet) og rutinebeskrivelsen innen neste STUT-møte (8/1). For de som ennå ikke har sendt innspill: adressat er yvonne.halle@mn.uio.no

Det ble kommentert at det instituttene bør skrive kontrakt med sine ekstern programrådgivere. Det ble også kommentert at det er vanskelig å få oversikt over og kvalitetssikre emneutviklingen over tid, da det ikke finnes skikkelige data om de ulike emnenes historikk. IBV påpekte at UiB visstnok opererer med en sentral database som inneholder slik emnehistorikk, og at ny instituttleder, Rein A. Aasland, vet mer om dette. InterAct-gruppa kontakter Rein om saken. 

Presentasjon ekstern programrådgiver

Funksjonsbeskrivelse ekstern programrådgiver

Rutinebeskrivelse ekstern programrådgiver

3 – Mandat utdanningsledere

Saken var oppe på STUT-møte i desember (se referat fra 14/12 2016). Se beskrivelse av utdanningsleders mandat/rolle i margen. På møtet i desember ble det det bestemt at beskrivelsen av utdanningsleders rolle må tydeliggjøres. Vi åpnet for diskusjon.

Vi legger inn i notatet at utdanningsleders oppgave også er å samarbeide med studentorganisasjonene. Cathrine Tellefsen etterlyste en formulering om at utdanningsleders oppgave er å skape kollegiale møteplasser for å forbedre undervisningen. Cathrine sender en formulering som kan gå inn i mandatet og sender denne til Hanne Sølna. Det ble også kommentert at beskrivelsen i mandatet for ensidig fokuserer på arbeidsprosesser og ansvarsområder som går fra fakultetet og nedover i organisasjonen, og at det er viktig å også beskrive arbeidsoppgaver og ansvarslinjer som går fra instituttene og opp til fakultetet. Utdanningsleders rolle overfor ph.d.-utvalget var også oppe til diskusjon. Det er viktig å ikke lage et byråkratisk system som ødelegger arbeidsflyten i ph.d.-arbeidet. Derfor er det trolig ingen god løsning å lage en linjestruktur med utdanningsleder som øverste leder for ph.-d.-utvalget. Utdanningsleder vil likevel ha et ansvar sammen med leder for ph.d.-utvalget når der gjelder søknader fra ph.d.-kandidater/stipendiater som ønsker å endre emner i sin ph.d-grad. Generelt  ble det etterlyst større grad av lesbarhet i notatet.     

Utdanningsleders rolle

4 – Studiekvalitetsmidler

Hanne Sølna presenterte årets utlysning av studiekvalitetsmidler. Også for denne dekanperiode frigjøres IHR-midlene til utdanningskvalitet. Årets utlysning har en ramme på 2 600 000 kr, og det kan søkes innenfor 7 tiltak/områder. Søknadsfrist er 26/2. Se utlysning i margen.

Studiekvalitetsmidler

5 – informasjon og status på saker

Knut Mørken tok for nye utdanningsledere en gjennomgang av hvor man finner informasjon om InterAct og hva som er status på de store arbeidsprosessene. Se lenke til InterActs nesttside i margen.

InterAct


 

Publisert 31. jan. 2017 15:01 - Sist endra 8. sep. 2023 12:47