Nyutgivelse av fagbok om hydrologisk tørke

Klimaendringer øker fare for ekstremvær, og noe vi kan forvente mer av er ekstrem tørke. Nå foreligger 2. utgave av fagboken om hydrologisk tørke. UiO-professor, Lena M. Tallaksen er en av redaktørene. 

Foto: Lena M. Tallaksen, Institutt for geofag, viser frem den nye fagboken som ble lansert i sommer. Tallaksen er sammen med nederlandske Henny A.J. van Lanen redaktør for nyutgivelsen. Foto: Gunn Kristin Tjoflot

Lena M. Tallaksen, Institutt for geofag, viser frem den nye fagboken som ble lansert i sommer. Tallaksen er sammen med nederlandske Henny A.J. van Lanen redaktør for nyutgivelsen. Foto: Gunn Kristin Tjoflot

Nyutgivelsen av fagboken om hydrologisk tørke er ikke en lettvekter, 'Hydrological Drought' veier rundt ett kilo, og er på hele 728 sider. Innholdet er omfattende!

Boken har hele 13 kapittler, og er delt inn i tre deler. Den første 'Drought as a natural hazard' omhandler tørke som fenomen; hvordan tørke oppstår, hva som karakteriserer tørke i ulike deler av verden, og hvilke prosesser som styrer utviklingen av tørke. Del to 'Estimation methods' beskriver veletablerte så vel som nyere metoder for å beregne tørke, beskrevet i detalj ved hjelp av praktiske eksempler. Del tre 'Living with drought' tar for seg ulike aspekter knyttet til konsekvenser av tørke, menneskelig inngrep og relasjon mellom vann og samfunn.

Som førsteutgaven er den utgitt av Elsevier, verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur. En av to redaktører er UiO-professor og hydrolog Lena M Tallaksen, den andre er Henny A.J. van Lanen fra Wageningen University. De var også redaktører for førsteutgaven for nesten 20 år siden. 

Boken tar for seg et viktig og aktuelt tema. Klimaendringer vil ifølge FNs klimapanel (IPCC) gi høyere fordamping og kraftigere nedbør, noe som igjen kan føre til flom, men også til mer tørke og vannmangel. 

Foto: Bokens omslag er et bilde av Pont du Gard august 2013, som viser svært lav vannføring i elven Gardon sør i Frankrike. Pont du Gard er en akvedukt og bro fra romertiden. Foto: Henny van Lanen
Bokens omslag er et bilde av Pont du Gard august 2013, som viser svært lav vannføring i elven Gardon sør i Frankrike. Pont du Gard er en akvedukt og bro fra romertiden. Foto: Henny van Lanen

Hydrologisk tørke er ekstremvarianten av tørke

Tørke er en sammensatt naturhendelse. Tørke er forårsaket av mindre nedbør enn normalt over en lengre periode, ofte kombinert med høyere fordamping, noe som påvirker alle komponentene i det hydrologiske kretsløpet – fra sitt opphav i mangel på nedbør, via markvannsunderskudd, til lav grunnvannstand og liten eller ingen vannføring i elver, forklarer Tallaksen.

– Av den grunn har tørke et bredt spekter av konsekvenser, og den rammer flere ulike sektorer som jord- og skogbruk, energisektoren og vannforsyning. Flom kan i løpet av kort tid forårsake stor skade, særlig i og langs elver og bekker, mens en tørke utvikler seg langsomt over tid og dekker ofte store områder, sier Tallaksen og poengterer også at.

Et varmere klima vil gi mindre snø, særlig i lavlandet, og høyere fordampning, og således økt risiko for tørke i store deler av verden.

Tørke er en klimafare uten landegrenser

Det er vanskelig å forutsi og varsle tørke. Det er dermed viktig å kritisk gjennomgå vår beredskap basert på tidligere erfaringer, slik som ekstremtørken sommeren 2018. Denne sommeren rammet en tørke og hetebølge store deler av Nord-Europa, inkludert Sør-Norge, og fikk store konsekvenser for, bl.a. jordbruk, vannforsyning og økosystemer. Du kan lese mer om det i en artikkel i tidsskriftet Naturen.

Flere norske bønder måtte sommeren 2018 vanne kornåkrene med vannspreder på grunn av vedvarende tørke. Illustrasjonsfoto: naumoid/iStock
Flere norske bønder måtte sommeren 2018 vanne kornåkrene med vannspreder på grunn av vedvarende tørke. Illustrasjonsfoto: iStock

Verken tørke eller klimaendringer er naturfarer som kjenner landegrenser, og internasjonalt samarbeid og erfaringsdeling på tvers av land og institusjoner er viktig, mener Tallaksen.

Hun håper at boken vil bidra til økt kunnskap og samarbeid med det mål å gjøre oss bedre rustet til å takle tørke nå, og i et fremtidig klima.

UiO-professoren har alltid vært interessert i tørke og vannkretsløpet helt fra studietiden, som forsker og nå som professor i hydrologi. Hun er også engasjert i temaet internasjonalt, blant annet som leder av det internasjonale hydrolognettverket European Drought Centre (besøk nettsted).

Hun er sentral i undervisning innen hydrologi sammen med kollega professor Chong-Yu Xu ved Institutt for geofag.  Institutt for geofag er et av de få stedene i Norge, som tilbyr en bred utdanning innen hydrologi, fra enkeltemner på bachelornivå til master i geofag gjennom studieretningen Vann og klima

Utvidet innhold og med flere læringsressurser

Arbeidet med fagboken, har tatt mye av professorens tid. Alle kapitler er lest nøye flere ganger, og Tallaksen er fornøyd med det endelige resultatet.  Nytgivelsen omfatter flere tema enn førsteutgaven og er vesentlig oppdatert når det gjelder metodedelen.

Det er opprettet et område på GitHub (hydrodroughtBook), hvor det er tilgjengelig ekstra læringsmateriale, dataverktøy for selvstudier, såvel  beregningseksempler og programvare. Beregningene kan gjøres med bakgrunn i flere datasett som er tilgjengeliggjort på GitHub, herunder tidsserier av vannføring og grunnvannsstand fra nasjonale og internasjonale databaser - eller om man ønsker å bruke egne data, er det også mulig.

Og ikke minst presenterer boken det siste innen fagområdet hydrologisk tørke, inkludert veletablert kunnskap, så vel som nyere utviklinger innen tørkeforskning. Forfatterteamet består av forskere fra fire verdensdeler og 12 land – med bakgrunn fra akademia, instituttsektoren, forvaltningen og europeiske institusjoner innen varsling og risikohåndtering.

Vil bidra til bedre beslutningsgrunnlag

Målgruppen for bokren er studenter i hydrologi og tilgrensede fag, praktiserende hydrologer og forskere. Boken er nyttig innenfor flere fag- og arbeidsområder der det tas beslutninger knyttet til forvaltning av vannressurser og håndtering av ekstremer. Beslutninger som må gjøres basert på en god prosessforståelse, kunnskap om egnethet og begrensninger av ulike metodeverktøy, og ses i lys av endringer i klima og andre menneskelig inngrep i vassdrag.

Referanser

Hydrological Drought - Processes and Estimation Methods for Streamflow and Groundwater. Elsivier. Edited by Lena M. Tallaksen, Henny A.J. van. 2nd Edition - June 1, 2023. ISBN: 9780128190821

Se innholdet i boken på nettsidene til European Drought Centre.

Førsteutgaven er fritt tilgjengelig: HYDROLOGICAL DROUGHT - Processes and Estimation Methods for Streamflow and Groundwater. Ed. Lena M. Tallaksen and Henny A.J. van Lanen, Elsevier (2004) se nettstedet til European Drough Centre. 

Av Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 20. des. 2023 10:56 - Sist endret 20. des. 2023 10:56