Chloé Markussen Marcilly blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje

Chloé Markussen Marcilly avla i desember 2022 sin PhD grad ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) under Institutt for geofag. Hun blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sitt arbeid.

Chloé Markussen Marcilly blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sin ph.d. avhandling ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

Chloé Markussen Marcilly blir tildelt H.M. Kongens Gullmedalje for 2023 for sin ph.d. avhandling ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO

I doktorgradsarbeidet utførte Chloé Markussen Marcilly modelleringsberegninger av mengden av karbondioksid (CO2) i atmosfæren over de siste 520 millioner år og hvordan påviste variasjoner over dette tidsrommet har påvirket jordens klima over forskjellige tidsskalaer. Arbeidet ble gjort som en del av Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED), et SFF-senter ved Universitetet i Oslo.

Konsentrasjonen av drivhusgassen CO2 i atmosfæren er påvirket av flere faktorer: solenergi, tektoniske og biologiske krefter som har variert mye over geologisk tid. Imidlertid er rekonstruksjoner av tidligere atmosfæriske CO2-konsentrasjoner beheftet med høy usikkerhet, og er stort sett knyttet til geologiske proxies som er yngre enn 410 millioner år. For å forstå CO2-variasjoner over lange tidsspenn, spiller komplementære metoder som modellering en nøkkelrolle i å rekonstruere tidligere klimasvingninger. I sin doktorgradsavhandling har Markussen Marcilly undersøkt og revidert hovedkreftene som er implementert i langsiktige karbonmodeller og deres bidrag til tidligere klimaendringer i jordens geologiske forhistorie.

Dette er blant de første robuste beregningene av karbonkilder og karbonlagre, og kombinert med langsiktig karbonsyklusmodellering har hun rekonstruert mengden av CO2 i atmosfæren. Dette har medført en mye forbedret forståelse av jordens temperaturutvikling og hvorfor jordens klima for de siste 520 millioner år har vekslet mellom varme (drivhus) og kalde perioder som dagens klima.

Markussen Marcilly er ansatt som forsker ved CEED, og fortsetter som postdoktor ved Centre for Planetary Habitability – PHAB, et nytt SFF-senter ved Universitetet i Oslo.

Prisen blir tildelt i september i Universitetets aula sammen med de andre som har fått den samme utmerkelsen. 


Marcilly disputerte 12.12.2022 med avhandlingen: Modelling atmospheric CO2 levels during the Phanerozoic: testing the main carbon sources and sinks as climate forcings over different timescales. Les mer om avhandlingen og disputasen. 

For de som er interessert er det mulig å lese doktorgraden i DuO.

Les mer om prisen og tildelinger på UiOs side om H. M. Kongens gullmedalje.

Om H.M. Kongens gullmedalje (Wikipedia)

Publisert 22. juni 2023 09:42 - Sist endret 30. juni 2023 16:28