2022

Foto: Årets forelesere: Pål Erik Isachsen og Karianne Lilleøren ble årets forelesere for 2022 ved Institutt for geofag, kåret av studentene/GFU. Foto: Gk/UiO
Publisert 1. des. 2022 10:30

Gratulerer til Pål Erik Isachsen og Karianne Lilleøren som nylig ble kåret til Årets forelesere ved Institutt for geofag av studentene.  Prisen deles ut hvert år av Geofaglig Fagutvalg (GFU) på vegne av alle studentene ved instituttet.

IWA World Water Congress & Exhibition, København, 10. september: Professor Chong-Yu Xu, Institutt for geofag, UiO i midten, med IWAs president Tom Mollekopf til venstre og til høyre Enrique Cabrera, IWAs visepresident. Foto: International Water Association
Publisert 1. nov. 2022 09:58

Professor i hydrologi, Chong-Yu Xu ved Institutt for geofag, UiO er tildelt sin andre medalje og utmerkelse for 2022 nå i høst. I september ble han tildelt IWA Publishing Award fra International Water Association (IWA).

Prosjektleder Iver Martens ønsker velkommen! (bilde: Kristian Bakken)
Publisert 19. okt. 2022 09:34

Den 13. oktober arrangerte GeoPraksis-prosjektet sin årlige høstkonferanse, i år på UiT Norges Arktiske Universitet. Til sammen 79 deltakere var påmeldt fra studenter, arbeidsgivere og undervisere. I god iEarth ånd var det nesten en lik splitt mellom deltakere fra UiO, UiB og UiT. Det ble en svært fin sammenkomst!

Roveren Mars 2020 Perseverance på søken etter tidligere liv på Mars. Foto: NASA
Publisert 14. okt. 2022 12:02

I et nylig debattinnlegg på Khrono.no skriver UiOs rektor Svein Stølen med flere at Regjeringens foreslåtte kutt i bevilgninger til de frivillige programmene i European Space Agency (ESA) vil sette mye av norsk romforskning i en svært vanskelig situasjon.

Foto: Studenter på Geologiens dag 10. september. Studenter fra GÆA (Gæa Norvegica) og Geofaglig fagutvalg – GFU deltok på flere forskjellige stands, og bidro til faglige opplegg og formidling med ulike aktiviteter på Geologiens dag 2022, den 10. september. I tillegg deltok flere ansatte fra Institutt for geofag. Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 15. sep. 2022 12:11

Geologiens dag er et årlig arrangement arrangert av Norsk Geologisk Forening. Det var høstlig denne lørdagen 10. september, men til tross, mange var innom standområdet ved Naturhistorisk museum/NHM. Flere geostudenter og ansatte fra Institutt for geofag deltok med ulike aktiviteter og på stands på årets arrangement.

Noen fotoglimt fra avslutningsseremoniene og kandidatmarkeringen for BSc- og MSc-studentene ved Institutt for geofag den 16. juni. Foto: GEO/Tjoflot
Publisert 23. juni 2022 14:24

Etter to år med pandemi og nedstengning var det gledelig å ønske årets avgangsstudenter i geofag velkommen til en kandidatmarkering i auditorium 1. Etter to digtale år med zoom, møtte nesten halvparten av studentene på markeringen av ferdig eller snart fullført utdanningsløp og grad. Det ble en fin dag!

Den oppgraderte droneinfrastrukturen ved Institutt for geofag ble åpnet med klipping rød snor av instituttleder Bernd Etzelmuller etter seminar/launch fredag 3. juni. Foto: Gunn Kristin Tjoflot, UiO
Publisert 10. juni 2022 11:00

Institutt for geofag var tidlig ute med å bruke droner i forskning og undervisning, og en oppgradering støttet av MN-fakultetet åpnes det nå opp for at andre forskningsmiljøer ved MN/UiO kan bruke tjenester i DroneLab@UiO. Offisiell åpning var fredag 3. juni.

Senter for grunnforskning ved Det Norske Videnskaps-Akademi, på engelsk Centre for Advanced Study (CAS) holder til i Drammensveien 78, Oslo. Foto: Camilla K. Elmar
Publisert 9. juni 2022 14:21

Senter for grunnforskning ved Det Norske Videnskaps-Akademi har tildelt prosjektet; "Friction and Fracture and the Onset of Geohazards (FricFrac)" støtte som CAS-prosjekt for 2023/24. Prosjektet er ledet av professorene Francois Renard, Institutt for geofag og Anders Malthe-Sørensen, Fysisk institutt.

Holmenkollestafetten 2022: Dette er løperne i stafettlaget for ansatte ved Institutt for geofag. Fotoet er tatt utenfor Geologibygningen, Blindern, 15. mai før løpet startet. Foto: Priva
Publisert 16. mai 2022 12:34

"Vårens vakreste eventyr" som Holmenkollstafetten også er kalt, gikk av stabelen lørdag 14. mai. Tradisjonen tro stilte flere stafettlag fra Institutt for geofag. Nesten 40 stafettlag fra UiO var med i år, og Geofag-studentene kom på imponerende 6 beste tid av UiO-lagene.

Ung kvinne foran værkart.
Publisert 5. mai 2022 14:58

Kine forsker på klimamodeller hos Meteorologisk institutt, og har bidratt i den nyeste klimarapporten til FN. Hun hadde ikke planlagt å ta en doktorgrad før muligheten plutselig dukket opp.

Bildet kan inneholde: azure, organisme, gest, gjøre, kunst.
Publisert 6. apr. 2022 08:28

For første gang arrangeres sommerskoler i regi av universitetsalliansen Circle U. Temaene er demokrati, klima og global helse, og alle studienivåer og faglige bakgrunner kan søke. Sommerskolene er gratis. Frist: 29. april.

Mathew Domeier er tildelt et ERC Consolidator Grant for sitt forskningsprosjekt om en gåtefull og dynamisk tidsepoke i Jordens forhistorie Ediacara- perioden for ~635-540 millioner. Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 17. mars 2022 15:53

Forsker Mathew Domeier fra CEED og Institutt for geofag er tildelt ERC Consolidator Grant for sitt forskningsprosjekt på en gåtefull og dynamisk tidsepoke i Jordens forhistorie. Stipendet fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) gir han mulighet til å bygge opp forskerteamet han trenger.

Trude Storelvmo er tildelt støtte for forskning for  å forstå hvordan skyer endrer seg på grunn av global oppvarming, Bildet ble tatt i 2020 da hun fikk UiOs pris for yngre forskere. Foto: Ola Gamst Sæther
Publisert 17. mars 2022 12:56

Professor i meteorologi Trude Storelvmo er en av to fra Institutt for geofag som får tildelt ERC Consolidator Grant i tildelingen fra ERC offentliggjort nå i dag. Med det får hun millioner i støtte fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) i flere år fremover.