Aktuelle saker

Oljeutvinning i Nordsjøen: En oljeplattform på Veslefrikk-feltet i nordlige del av Nordsjøen. Veslefrikk ble påvist i 1981, og plan for utbygging og drift ble godkjent i 1987.  Har vært i drift siden  1989, men etter 30 år er produksjonen i dag lav. Illustrasjonsfoto: Nils Roar Sælthun/UiO
Publisert 16. sep. 2019 14:32

Etter oljefunn i Nordsjøen ble det lagt ned en betydelig innsats ved norske universiteter til forskning og undervisning også i petroleumsgeologi, ikke bare geologi. En UiO-professor, som var med på å bygge opp norsk kompetanse i petroleumsgeologi, har nå skrevet om den tidlige norske oljehistorien.

Å arbeide med strømmer i store masser som i hav og luft, er avhengig av kompetanse i numerisk metode og programmering. GEO-studenter har fått dette i emnet Atmosphere and Oceans on Computers. Emnet er nå blitt lærebok. Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 23. aug. 2019 15:56

Basert på over 30 års erfaring med modellering og numeriske beregninger har Lars Petter Røed, Institutt for geofag gitt ut læreboka 'Atmospheres and Oceans on Computers' på Springer. Læreboka oppsummerer numeriske metoder for beregning av strømmer i atmosfære og hav. Datakraft brukes i stadig større grad i geofag, numeriske beregninger er stikkordet.

Instituttleder Brit Lisa Skjelkvåle ønsker de nye studentene velkommen på vegne av alle på Institutt for geofag. Foto: GKT/UiO
Publisert 12. aug. 2019 16:45

August måned betyr studiestart for alle nye bachelor- og masterstudenter ved Institutt for geofag. Felles for de nye programstudentene at de må møte på obligatoriske velkomstmøter på sine respektive studieprogram. Først ute var de nye bachelorstudentene mandag 12. august.

Avslutning for Åsgeir Seland, blomster fra kolleger overrakt av kontorsjef Anne Cathrine Modahl. I bakgrunnen Berit og Siri. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 26. juni 2019 11:01

På Institutt for geofag kjenner alle Åsgeir Seland. Etter godt over en mannsalder som seniorkonsulent på instituttet har han denne uken sin siste arbeidsdag. Nå er det tid for en aktiv pensjonisttilværelse.

På vei tilbake til leiren etter en av de siste pickupene. Foto: MAGPIE
Publisert 26. juni 2019 10:14

Medlemmer av prosjektet MAGPIE (Magnetotelluric Analysis for Greenland and Postglacial Isostatic Evolution) ved Institutt for geofag og CEED har tilbragt mye av juni på Grønlandsisen. Nå nærmer det seg avslutning for det vellykkede feltarbeidet, som er dokumentert dag for dag i MAGPIEs blogg.