Så mye neandertaler er det i deg

Neandertalerne døde ut for ca 30 000 år siden. Men fortsatt stammer omtrent 4-5 prosent av genene hos nålevende europeere fra nettopp neandertalerne.

Illustrasjonsfoto

Det moderne mennesket har blant annet arvet gener for rik hårvekst fra neandertalerne, og det kan være nyttig i et kjøligere klima. Foto: Colourbox / Eugenio Marongiu

Det betyr at Homo sapiens og Homo neanderthalensis, som ofte oppfattes som to ulike arter, må ha paret seg og fått fruktbart avkom. Denne hybridiseringen skjedde etter den første utvandringen fra «menneskehetens vugge» i Afrika, og neandertalernes gener finnes derfor ikke i dagens afrikanske befolkning.

– Det er veldig interessant å se på hvilke gener som ikke er av neandertaler-opphav i vårt genom. Det er blant annet så å si ingenting å finne på kjønnskromosomene, og det tyder på at det eksisterte en delvis reproduktiv isolasjon mellom neandertalerne og Homo sapiens. Det kan for eksempel tenkes at hannhybridene var sterile, men at hunnhybridene kunne pare seg med hanner av sapiens og på den måten bringe neandertalernes gener videre, sier professor Glenn-Peter Sætre ved Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) ved UiO.(link is external)

Les hele saken på Titan

 

Av Bjarne Røsjø
Publisert 24. nov. 2015 10:30 - Sist endret 24. nov. 2015 10:32