Aktuelt innen forskning

Forskningsaktuelt fra Titan

• Professor Ketil Hylland og skipsfører Sindre Holm ombord på FF Trygve Braarud, på vei ut for å forske i Oslofjorden. Ni norske universiteter taler med én stemme i marine saker 15. feb. 2019 11:47

– De norske universitetene er nok mye mer vant til å konkurrere om midler og oppmerksomhet enn å samarbeide om dem, sier professor Jarl Giske ved Universitetet i Bergen. Men nå har de ni universitetene som utfører marin forskning i Norge, gått sammen for å tale med én stemme i disse sakene.

• Dagens islandshester nedstammer antakelig fra hestene som ble gravlagt sammen med vikinger på Island. Hingster i vikinggraver vekker internasjonal interesse 8. feb. 2019 09:14

Nyheten om at mektige vikinger på Island ble gravlagt sammen med hingster eller vallaker, vekker stor interesse i utlandet. Blant mediene som har omtalt det nye forskningsresultatet, finner vi Newsweek, Daily Mail, Smithsonian og wyborcza.pl.

• feltarbeid, Irene Teixidor Toneu Urtemedisin ble nøkkel til å forstå andre kulturer 7. feb. 2019 14:28

Irene Teixidor-Toneu har laget et system for å sammenligne plantebruk hos ulike folkegrupper og kulturer. Det kan bidra til å forstå hvordan skikker og tradisjoner blir overført fra ett samfunn til et annet.

• Dekan Morten Dæhlen presenterer MN-fakultetets nye strategi – Vi er allerede gode og skal bli enda bedre! 4. feb. 2019 22:59

– Vi er allerede gode, men skal bli enda bedre! Med denne strategien skal vi bidra til å markere Universitetet i Oslo enda sterkere som et av de beste universitetene i Europa, sa dekan Morten Dæhlen da han presenterte MN-fakultetets nye strategi mandag ettermiddag.

• 507-tick-deer Mer, men mindre farlig 21. juli 2016 13:31

Det kan være mer flått i områder med mye hjortedyr, men det trenger ikke å bety at det er flere tilfeller av Lyme borreliose! Økningen i antall flått skyldes flere faktorer enn bare hjortedyr viser en ny studie gjort av Atle Mysterud.

• ija---svampe-embryoer Omvendt kreftjakt 18. jan. 2016 16:19

Ved å finne svaret på hvordan celler begynner å samarbeide, får forskere kanskje også svaret på hvorfor de slutter med det. Det er nemlig det som skjer når en kreftcelle oppstår.

• 15846245276_55e26dbc9e_z Binder CO2 – trues av klimaendringer 9. des. 2015 16:29

En familie av mikroalger er kjent for å ta opp CO 2. Forskere har nå funnet ut at ulike varianter av samme art kan reagere ulik på klimaendringer. Dette betyr at arten i fremtiden kan bli dårligere til å ta opp CO 2.