Aktuelt innen forskning

Forskningsaktuelt fra Titan

• Livsvitenskap er UiOs største satsing gjennom tidene – Livsvitenskap handler om helse, miljø og bærekraft 12. aug. 2019 13:40

Livsvitenskapsbygget som skal stå ferdig sent i 2024, blir Norges største forskningsbygg gjennom tidene. Samtidig blir UiO:Livsvitenskap universitetets største faglige satsing noensinne. – Men vi går ikke og venter på at bygget skal stå ferdig om fem år. Denne satsingen er allerede godt i gang, sier direktør Carl Henrik Gørbitz.

• Brent jordhytte etter at feltskjæren Akulinin døde av pest på steppen i Kirgisia Sovjetisk lærdom: Pestbakterien kan kontrolleres, men ikke utryddes 7. aug. 2019 08:37

Etter mange år med store anstrengelser og giftsprøyting over enorme områder, konstaterte myndighetene i Sovjetunionen at det er umulig å utrydde bakterien som forårsaket Svartedauden. Men «nederlaget» ga nyttig kunnskap om sykdommer som smitter fra dyr til mennesker.

• Brystkreft Proteiner avslører kreftsvulstens hemmeligheter 5. aug. 2019 08:27

Det finnes 10 000 forskjellige brystkreft-proteiner. Nå har forskere klart å kartlegge dem alle. Det kan gjøre det lettere å velge riktig behandling og å utvikle nye medikamenter.

• Lemenbæsj på fjellet ved Finse. Kan denne lemenbæsjen fortelle noe om årsaken til lemenår? 29. juli 2019 13:27

En student og en forsker krabber rundt i fjellheimen ved Finse på jakt etter bæsj fra lemen og andre gnagere.

• 507-tick-deer Mer, men mindre farlig 21. juli 2016 13:31

Det kan være mer flått i områder med mye hjortedyr, men det trenger ikke å bety at det er flere tilfeller av Lyme borreliose! Økningen i antall flått skyldes flere faktorer enn bare hjortedyr viser en ny studie gjort av Atle Mysterud.

• ija---svampe-embryoer Omvendt kreftjakt 18. jan. 2016 16:19

Ved å finne svaret på hvordan celler begynner å samarbeide, får forskere kanskje også svaret på hvorfor de slutter med det. Det er nemlig det som skjer når en kreftcelle oppstår.

• 15846245276_55e26dbc9e_z Binder CO2 – trues av klimaendringer 9. des. 2015 16:29

En familie av mikroalger er kjent for å ta opp CO 2. Forskere har nå funnet ut at ulike varianter av samme art kan reagere ulik på klimaendringer. Dette betyr at arten i fremtiden kan bli dårligere til å ta opp CO 2.