En ny hverdag

Da jeg skulle begynne i praksis var jeg spent på hvordan dagene kom til å bli. Fram til nå har stort sett hele mitt liv bestått av skole. En relativt ensformig hverdag med lesing, pugging og eksamen. Kom jeg til å klare å omstille meg til en helt ny hverdag?

Bildet kan inneholde: vindu, gass, bilderamme, elektronisk apparat, maskin.

En mengde arbeidsoppgaver

Praksisen min hos Diatec Monoclonals begynte med massevis av papirer og lesing, og minst like mange underskrifter. Her produseres det produkter bestående av antistoffer, og for å sørge for kvalitet på disse er produksjonen helt avhengig av riktig og god gjennomføring av alle oppgaver på arbeidsplassen. Oppgavene inkluderer alt fra vask til celledyrking og videre til kvalitetssikring og forsendelse.

Det er viktig at produktene inneholder kun det de skal og ingenting annet. Derfor må lokalene holdes rene. Alt må vaskes, og såpe og vann er overhodet ikke nok. Her brukes det store mengder etanol som er med på å drepe bakterier og andre mikroorganismer. Iblant må det også sterkere saker til, nemlig peroksid – et soppdrepende middel. Om bare én liten muggsopp velger å flytte inn med cellekoloniene kan den ødelegge produkter verdt mange millioner kroner. For å passe på at det ikke er bakterier og sopp til stede gjennomføres det hver uke miljøkontroller. Da setter vi ut plater med agar, et geleaktig stoff som inneholder masse næring som sopp og bakterier elsker. Mikroorganismene kommer strømmende til det store matfatet fra lufta. Etter å ha lukket lokket og latt platene stå noen dager har bakteriene rukket å formere seg så mange ganger at vi kan se de som bakteriekolonier i agaren. Disse er det lett å telle opp, og slik kan vi enkelt kontrollere at det ikke er for mye bakterievekst på laben.

agarskåler, bakterievekst
Agarskåler med bakteriekolonier

En annen viktig arbeidsoppgave er en prosedyre kalt ELISA. Dette er en mye brukt labmetode som er gull verdt å få øve seg litt på. Hos Diatec er formålet med metoden å se hvor mye antistoff det er i ulike celleprøver. Gjennom flere runder meg fortynninger og pipettering festes antistoffer til brett med brønner. Til slutt avleses de og vi får se hvor høy konsentrasjon av antistoffer det er i de ulike prøvene. Dette kan videre brukes til å bestemme om
cellekulturene produserer nok antistoffer til at de er verdt å dyrke videre.

laboratorieutstyr, arbeidsbenk
Utstyr og prøver brukt i ELISA-prosedyren

Kan vi forbedre prosedyrene?

Til tross for at arbeidshverdagen på Diatec er svært variert, inneholder mange av oppgavene flere av de samme elementene, for eksempel pipettering. Dette må gjøres helt nøyaktig og er en vanlig feilkilde på lab. Et annet stort problem ligger i de prosessene som må gjennomføres sterilt. Vi mennesker er rene bakteriebomber, og bakterier fra vår kropp kan lett gå over til cellekulturer og ødelegge produktene. Å automatisere slike prosesser kunne spart oss for mye tid og penger. Derfor jobber et lite team hos Diatec med å utvikle en robotarm som kan ta over noen av jobbene. Før denne er klar gjenstår det mye arbeid, og vi har blant annet vært med på å kvalitetssikre programmet som jobbes med.

Etter å ha vært i praksis en stund har jeg tilpasset meg arbeidshverdagen. Hver dag byr på alt fra vasking til roboter. Og hvem vet, kanskje vil roboter snart ta over flere arbeidsoppgaver slik at alle må tilpasse seg en ny hverdag?

Av Sunniva Brohaug
Publisert 4. mai 2022 10:41 - Sist endret 4. mai 2022 10:41
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.