Verdens fiskemigrasjonsdag

World Fish Migration Day (WFMD) er en internasjonal markeringsdag for fiskemigrasjon. Mange fisker, faktisk de aller fleste, er avhengig av å kunne migrere både i havet og mellom hav og ferskvann for å gyte og få tilgang til riktig føde. Fiskemigrasjon er ofte involvert i mage ledd av en næringskjede, så et fravær av fisk i et bestemt område kan påvirke både insektene, vegetasjonen og andre fisk i nærheten. Fiskemigrasjonen skaper altså en regelmessig balansering av de ulike organismene i området.

Bildet kan inneholde: font, elektrisk blå, merke, logo.

WFMD logo. Fra «worldfishmigrationday» (https://www.worldfishmigrationday.com/resources/)

Ved produksjon av demninger og sluser for vannregulering, rørlegging av elver og utbygging av vannkraftverk hindres fiskemigrasjonen fysisk. I tillegg til dette påvirker vi livet i vannet når vi kjører båt, skip med ballastvann, produserer oppdrettfisk som rømmer og forurenser vannet, ofte i form av avrenning fra jordbruk og annen industri. Samtidig er innsjøer, elver og våtmarksområdene ofte utsatt for mye lysforurensning, som forstyrrer fiskens biologiske sykluser. Alt dette fører til en negativ påvirkning på økosystemet fisken inngår i, som igjen vil føre til en ytterligere nedgang i fiskebestandene. I en artikkel fra NRK, som baserer seg på en forskningsrapport sammensatt av en rekke ulike organisasjoner, deriblant WWF, kommer det fram at 75% av de migrerende fiskeartene allerede har forsvunnet, og at rundt 30% av ferskvannsfiskene er utrydningstruet (Simen Hunding Strømme (NRK), 2021).

Dette er en av mange grunner for at vi ønsker å makere WFMD på Besøkssenteret Våtmark Oslo. I forbindelse med WFMD skal min kollega og jeg stå på stand ved Østensjøvannet og informere om fiskemigrasjon. Håpet er at jo flere som kjenner til konsekvensene ved å forstyrre fiskemigrasjonen, vil føre til færre forstyrrelser og mer restaurering. WFMD markeres vanligvis 21.mai annenhvert år, men på grunn av generelt godt oppmøte på søndager, har vi valgt å markere dagen søndag den 01.mai. Grunnen til at vi har valgt å plassere oss ved Østensjøvannet er fordi det er et populært turområde for mange i Oslo og omegn. I tillegg er fiskebestanden i Østensjøvannet veldig liten, noe som kanskje gjør det lettere å relatere seg til problemet (Åge Brabrand, 1998).

For å engasjere de besøkende skal vi ha en rekke aktiviteter, både for barn og voksne. Vi skal ha en natursti med quiz, en tegnekonkurranse, i skal lage fisker av gamle doruller og det vi ellers finner i naturen. I tillegg skal vi ha litt lett servering mens vi forteller om viktigheten med å bevare våtmarksomårdene og andre områder fisken migrerer i.

Vi gleder oss til å feire dagen med lek og morro, og håper på et godt oppmøte. For de som ikke kan møte opp og feire dagen med oss, kan den også markeres ved å spre informasjonen på sosiale medier den 21. mai. Bli med i kampen om å bevare våtmark, andre ferskvannsområder og havet for å redde verdens fiskepopulasjoner! Vi må klare å snu måten vi forvalter disse områdene den dag i dag.
 

Referanseliste

Strømme, Hundig. Simen., (2021, 25. februar). Rapport: Ferskvannsfisk verden over kan bli utryddet. NRK. https://www.nrk.no/norge/rapport_-ferskvannsfisk-verden-over-kan-bli-utryddet-1.15390080

Åge Brabrand (1998). Fiskesamfunnet i Østensjøvannet: artssammensetning, dominans og vurdering av begrensende faktorer. Zoologisk Museum Rapport nr. 179, 1998.

Figurreferanse

Figur 1. WFMD logo. Fra «worldfishmigrationday» (https://www.worldfishmigrationday.com/resources/)

Av Jenni Lie Opdahl
Publisert 9. mai 2022 10:35 - Sist endret 9. mai 2022 10:37
Biopraksis

Biopraksis

Denne bloggen er skrevet av biovitenskapsstudenter i praksisopphold, som tilbys som en del av emnet "BIOS3050 - Arbeidspraksis i biovitenskap" ved Institutt for biovitenskap.