Blågrønt er grønt - eller putt en bakterie på tanken!

Tenk om man kunne fylle på tanken ei blågrønn suppe og kjøre like langt som om det var bensin?

Nettopp slikt forskes det på, og det er noen av Jordas eldste organismer det dreier seg om: blågrønnbakteriene eller cyanobakteriene. De første livsformene som hadde en fotosyntese som er lik den som fins hos alle planter og alle alger, dvs. eukaryote organismer med kloroplaster.
 

Ved å biomanipulere DNA hos visse blågrønnbakterier har forskere funnet fram til typer som gir hydrokarboner (alkaner) som fotosynteseprodukter. Med andre ord, diesel! Det beste av det hele er at karbondioksid CO2 fra industri og kraftproduksjon kan fôres disse bakteriene istedenfor å lagres ved dyre og kompliserte prosesser. Jens Stoltenbergs ”månelanding” kan kanskje lande i ei suppe av blågrønnbakterier?
 

Bioenergi har lenge vært et hett tema. Det er tre generasjoner:


1)  Den første generasjonen var å dyrke energirike planter som for eksempel raps, mais eller sukerrør og produsere olje eller etanol fra disse. Dette er både uheldig og umoralsk i det at matjord brukes til brensel og ikke til å produsere mat, særlig da i land som allerede lider under matmangel.
 

2) Den andre generasjonen var å bruke cellulose fra billige, uspiselige planter, da særlig busker og trær – såkalt energiskog. Imidlertid har det vist seg å bli komplisert og kostbart å produsere brukbart drivstoff ved å bryte ned cellulose kjemisk eller biologisk.
 

3) Den tredje generasjonen er biomodifiserte blågrønnbakterier. Som de prokaryote organismene de er, er det relativt enkelt å manipulere deres DNA slik at ønskete produkter oppnås. Bioteknologifirmaet Joule Unlimited of Cambridge, Massachusetts, dyrker slike bakterier i et pilotforsøk og mener å snart kunne produsere 93 000 liter drivstoff per hektar per år.
Men det er ennå en stund fra teori til praksis. Ennå har ingen klart å masseprodusere drivstoff ved hjelp av de blågrønne.
 

At Craig Venter er interessert, lover jo bra. Den mannen venter ikke…
 

Interesserte kan lese mer her: Jabr, F. 2011. The rush towards renewable oil. New Scientist 21. mai 2011, side 6-7.
 

Av Klaus Høiland
Publisert 8. juni 2011 15:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

illustrasjon

Biobloggen

Klaus Høiland er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. I denne bloggen deler han sitt engasjement for biologi.