Videokonferanse

Videokonferanse er kommunikasjon med lyd og video begge veier mellom 2 eller flere parter. Lydkilde kan være mikrofon og/eller lyd fra program (presentasjon). Videokilde kan være kamera i rommet eller skjermbilde (presentasjon) fra fast PC (desk pc) eller medbragt bærbar maskin (laptop).

Merk at opptak med kamera og/eller lyd der personer kan identifiseres er underlagt personvernbestemmelser som er definert sentralt ved UiO. Personer som kan identifiseres må ha gitt samtykke til dette.

Hvilke videokonferanser støttes?

Dette dokumentet omhandler videokonferanseutstyr som er integrert med AV-utstyr i de av møterommene og undervisningsrommene i Ole-Johan Dahls hus som har slikt utstyr.

Fast PC i rommet:

Microsoft Windows: Zoom, Teams, Skype for Business.

Medbragt bærbar maskin:

Denne type maskiner har et utvalg programvarer og tjenester. Personlig preferanse vil være styrende for hva som brukes. Ifi anbefaler Microsoft Windows med Zoom eller Teams. Andre tjenester må eventuelt prøves ut av den enkelte bruker. Tilkobling av presentasjon fra bærbar maskin til rommets AV-system skjer med kablet video (hdmi/vga). Tilkobling av rommets kamera/mic til bærbar maskin skjer med kablet USB der dette er støttet. Aktuelle kabler skal ligge tilgjengelig på bord gjennom bordbrønn og skal være merket. USB-kabelen er terminert i type A-plugg (eventuelt adapter må medbringes for overgang til andre USB-plugger).

Tandberg/Cisco og øvrige enterprise-systemer:

Denne type systemer er avviklet ved Ifi og er ikke lenger tilgjengelig.

Brukerveiledning for videokonferanse

Fast PC: Zoom, Teams, Skype:

Trykk "Start AV-System" og deretter "Skype" eller "Conferencing" på touchpanel for AV-utstyr. Den faste PCen i rommet er angitt som DeskPC. Logg inn på PCen og start Skype, Skype for Business eller Teams. Logg inn med din Skype-bruker. Rommets fastmonterte kamera og mikrofon er koblet til PCen og vil kunne benyttes for Skype-konferansen.

Kamera styres (pan, tilt og zoom) fra touchpanel for AV-utstyr. Lydnivå for mikrofon styres fra touchpanel eller eventuelt fra innstillinger på PC. Kamerabilde kan sees under "options" -> "video" i Skype. Mikrofonlyd kan sjekkes under "options" -> "audio" i Skype.

Medbragt bærbar maskin med rommets faste kamera/mic:

I enkelte av rommene er det tilrettelagt for å benytte rommets faste kamera(er) og mikrofon(er) med medbragt utstyr (egen bærbar maskin). I de rom hvor dette er tilgjengelig ligger det en USB-kabel i bordbrønnen som må kobles til din maskin. Dersom maskinen din har annen USB-kontakt enn type "A" må du medbringe et USB-adapter. Fordelen med å bruke rommets faste kameraer og mikrofoner er at disse skalerer godt mht å dekke plenumssituasjoner i større møterom. For øvrig gjelder samme brukerveiledning som for fast PC.

Medbragt bærbar maskin med medbragt løs kamera/mic:

Bruk av innebygget kamera/mic og eller medbrakt (løs) kamera/mic er alltids en mulighet. Ulempen med dette alternativet er at slikt utstyr skalerer dårlig når antall fysiske deltakere i rommet øker og når romstørrelsen øker.

For mer informasjon om Zoom og Microsoft Teams se denne nettsiden hos UiO.

Romnummer

Romnavn

Antall

plasser

Antall

romkamera

Antall Rom-micer Videokonferanse Opptak

Romoversikt

GA04 = Kristen Nygaards hus

GA06 = Ole Johan Dahls hus

GA04 1207 Lille auditorium 98 pl - 2 - Forelesningsopptak
GA04 2116 Store auditorium 174 pl - 2 - Forelesningsopptak
GA06 1416 Smalltalk 75 pl 4 6 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 1423 Simula 305 pl 4 8 DeskPC

Cynap og

Forelesningsopptak

GA06 1251 Scheme 12 pl 1 2 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 1454 Sed 36 pl 2 1 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 1456 Shell 42 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 2269 Python 48 pl 1 1 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 2423 Java 40 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 2438 Logo 60 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 2452 Pascal 48 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 2453 Perl 36 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 2458 Postscript 36 pl 2 1 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 2465 Prolog 48 pl - - - -
GA06 3271 Blackbox 12 pl 1 2 DeskPC og Laptop Forelesningsopptak
GA06 3437 C 72 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 3438 Caml 72 pl - 1 - Forelesningsopptak
GA06 4118 Styrerommet 16 pl - 2 DeskPC og Laptop Forelesningsopptak
GA06 4142 Møterom 18 pl 1 1 DeskPC -
GA06 4252 Driftslab 6 pl 1 1 Laptop -
GA06 5370 KN-salen 40 pl 2 2 DeskPC Forelesningsopptak
GA06 5462 Informatikksalen 36 pl - - - -
GA06 8161 Møterom 8 pl 1 1 Laptop -
GA06 8459 Møterom 12 pl 1 1 Laptop -

Kontakt drift@ifi.uio.no, tlf. 22852714 for ytterligere spørsmål.

Se også: