Cygwin

Cygwin er en Unix-liknende omgivelser for Windows. For mer informasjon om denne programvaren, se brukerveiledningen eller nettstedet www.cygwin.com.

Programpakken har versjon 1.7.15-1 og inneholder de mest vanlige Unix-verktøyene, som kommandotolkeren `bash', søkeverktøy som `grep' og `find', og ellers standard verktøy som `sed', `awk', `cat', `less' osv. C- og C++-kompilatorene `gcc' og `g++' fra GNU er også med i denne pakken, samt en ganske god X-tjener. For mer utfyllende informasjon se websiden, eller installer programvaren!

Plassbehov

En basisinstallasjon av Cygwin-pakken vil trenge 1–2 GB avhengig av hvor mange pakker man tar med. På Ifi-Startpakken har vi med disse pakkene: base (som være med), devel, gnome, perl, python og X11.

Installasjon

Installasjonsprogrammet heter setup-x86.exe eller setup-x86_64.exe, avhengig av om du kjører 32 eller 64 bits windows. Programmet kan startes ved å klikke på navnet her.

1. Svar «Lagre» eller «Save» på spørsmål fra nettleseren om hva den skal gjøre med filen; det kan være godt å ha dette programmet senere om man trenger flere Cygwin-pakker.
  2. Kjør programmet setup-x86 eller setup-x86_64.
  3. På spørsmålet «Choose A Download Source» velger du «Install from Local Directory».
  4. Når du får spørsmålet «Select Root Install Directory», angir du hvor Cygwin skal ligge på din lokale disk; det anbefalte forslaget er C:\cygwin. (For de andre valgene bør du også beholde de anbefalte forslagene.)
    NB! Om du har Vista, må du velge «Just Me» under «Install For».
  5. Som «Local Package Directory» angir du X:\Programmer\Win\Cygwin\packages (der X er bokstaven for CD-spilleren din).
  6. Neste steg er å velge hvilke pakker du vil installere. Klikk på ordet til høyre for Base og Devel slik at det står «Install» på begge linjer. (Om du ønsker flere aktuelle pakker, kan du også klikke til høyre for gnome, perl, python og X11 slik at det står «install» der.) Klikk så på «Next».
  7. Tilslutt velger du eventuelt å lage snarvei på skrivebodet og i start-menyen.

Oppgraderinger

Hvis du har nettforbindelse, kan du kjøre setup-programmet igjen og velge «Install from Internet»-opsjonen for å oppgradere Cygwin-instalasjonen. Velg «Direct connection» og en passende maskin, for eksempel ftp://ftp.mirror.ac.uk.

Setup-programmet vet hva du har installert og sammenlikner med det som ligger på det distribusjonsstedet du valgte. Du får spørsmål om hvilke pakker du vil oppgradere, og du kan velge mellom alle versjoner nyere enn den du har selv. Den versjonen som ligger nærmest den du har fra før forvelges, i de tilfellene flere nyere versjoner er tilgjengelig.

Tilpasninger

I katalogen du velger å installere Cygwin-pakken vil det opprettes en etc katalog. I denne mappen finnes det en fil profile. Denne filen leses av `bash' hver gang programmet startes, slik at tilpassninger du ønsker å gjøre kan plasseres her. Filen tilsvarer /etc/profile eller $HOME/.bash_profile på Unix.

Bruk

Vanlig bruk er å starte kommandotolkeren `bash´ i et kommandovindu. Dette kan du enten gjøre fra Cygwin-snarveien som installasjonsprogrammet legger på skrivebordet ditt, eller fra Cygwin-delen på start-menyen. De fleste programmene i Cygwin-pakken kjøres deretter fra `bash´, slik som i `xterm´-vinduet under Unix, men noen av programmene kan også kjøres direkte fra Windows. Eksperimentér!